Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Történjen bármi, Blatter érinthetetlen!

Hiába a nyílt színi támadások, hiába az egyik régi barát, Michel Platini hadjárata, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) pénteki zürichi tisztújító ülésén újabb négy évre a svájci Joseph Blattert választották meg a sportszervezet elnökévé.

Kép forrás: timesunion.com  Ali bin al Husszein, Platini, és Blatter. Félő, hogy a politikai csatározásoknak csak egy vesztese lesz: a futball.

Kép forrás: timesunion.com
Ali bin al Husszein, Platini, és Blatter. Félő, hogy a politikai csatározásoknak csak egy vesztese lesz: a futball.

Zürichben mindenki úgy készült, hogy péntek délután lezárul egy hosszú, és botrányokkal teli korszak a FIFA életében, és ezzel egy időben megnyitnak egy újat, mely sokkal szebb és fényesebb jövőt vetít előre. Ám minden várakozással ellentétben nem sikerült a puccskísérlet. Hiába az UEFA (Európai Labdarúgó-szövetség) elnökének, Michel Platininek a támogatása, a Sepp Blatter egyetlen kihívójaként induló jordán Ali bin  al-Husszein az elnökválasztás első fordulója után kénytelen volt visszalépni, és feladni az álmait. Már ha komolyak voltak azok az álmok egyáltalán. A kihívó számára a szavazás első voksolás bőven elegendő volt: 133-73 arányban a szavazásra jogosultak továbbra is Blattert támogatták, ilyen ellenszélben pedig Ali is jobbnak látta, ha nem erőlteti a második fordulót. Így megdőlt azon el életek sora, miszerint a FIF berkein belül az UEFA elnökének, Michel Platininek komoly szava, és befolyása lehet az elnökválasztáson. A svájci és a francia sportvezető láthatóan kerülték egymás tekintetét is, és a Platini mellett helyet foglaló jordán kihívó sem óhajtott nagyon elmélyedni Blatter barátságában. Miután visszavonulót fújtak a kék sarokban lévők, Sepp Blatter megtartotta régi-új székfoglalóját.

“Szeretném tiszteletemet, és köszönetemet kifejezni Ali bin al-Husszeinnek, a remek eredményhez, melyet a szavazáson elért. Igen komoly támogatói voltak. Ez egy nagyon jó eredmény. Ebben a helyzetben könnyű lenne azt mondani, hogy menjünk tovább, talán több szavazatot kap majd a második fordulóban, de a tisztesség így kívánta meg a részéről, és ezúton gratulálok neki. Valamint szeretném megköszönni a belém fektetett bizalmat mindenkinek, aki rám szavazott a következő négy évre. A FIFA nevű hajónak én leszek a kapitánya újabb négy évig, és újra kikormányozzuk a partra ezt a meglékelt hajót arra a partra, ahol a futballt játsszák. De ez nagyon sok munkával fog járni. Emlékszem, négy évvel ezelőtt is rengeteg problémát kellett megoldani, és azért vagyunk most itt, hogy a jelenlegi problémákat is megoldjuk, közösen. Én vagyok az elnök, enyém is a felelősség a kialakult helyzetért, de ezt a felelősséget meg kell osztanom a tagok között. A FIFA 209 tagországában több ezren dolgoznak nap mint nap, lehetetlen dolog mindenkit ellenőrizni. De ígérem, hogy négy év múlva az utódomnak egy nagyon erős, szövetséget hagyok hátra! A korom nem jelenthet semmilyen problémát, még mindig elég erőt érzek magamban, és szeretem a munkámat. Számomra ez mindennél többet ér. Tudom, hogy nem vagyok tökéletes, de senki sem az. Folytatjuk a munkát együtt, ahogy eddig is tettük. Köszönöm a bizalmat!”

Bár a szavazás igen egyértelműnek tűnt, és nem vetített előre komoly változást, nem csak Blatter hangját lehetett hallani pénteken. A Német Labdarúgó-szövetség (DFB) elnöke, Wolfgang Niersbach szerint nem sok minden fog változni a következő négy évben:

“Úgy éreztem sok társammal egyetemben, hogy Ali az esélyes. Hittünk benne, hogy sikerülni fog, de végül fejet hajtunk a többség akarata előtt. Hogy lesznek-e változások? Aligha. Blatter 79 éves, és megvan a saját módszere, tudja mit akar, a saját stílusában fogja végigcsinálni, ahogy tette ezt korábban is. Nyugodt időszaknak kellene következnie, egy erős FIFA égisze alatt, de ebben aligha reménykedhetünk.”

Michel Platini, az UEFA elnöke nem titkoltan Blatter távozása mellett foglalt állást, és a napokban arra kérte svájci kollégáját, hogy mielőtt belebukna a sorozatos botrányokba, mondjon le magától, amire a svájci sportvezető válasza csak annyi volt, hogy immáron túl késő. Platini a szavazás után röviden reagált:

“Szeretnék gratulálni Ali barátomnak, aki nagyszerű kampányt folytatott, és komoly kihívója volt az elnöknek. Valamint szeretném megköszönni mindenkinek, aki minket támogatott. Büszke vagyok a tagországainkra, akik a változást sürgették, és kiálltak a saját véleményük mellett. A FIFA számára csak a változás hozhat megtisztulást. Úgy gondolom ez létfontosságú a szervezet hitelességének szempontjából.”

Nem tudott teljesen uralkodni az indulatain az egykori Aranylabdás Luis Figo, aki egy rövid ideig, mint Sepp Blatter kihívója is feltűnt a szervezetben, majd visszalépésével, már csak Ali bin al-Husszein maradt az egyetlen lehetőség. A portugál sztár régóta sürgeti a változást a FIFA berkein belül, és pénteken aligha ő volt a legelégedettebb Zürichben:

“A futball meghalt! Sötét nap ez itt Zürichben, de sötét nap ez a labdarúgásnak, és nekünk is. Elvesztettünk egy nagyon fontos csatát, és most mindenkinek mélyen magába kell néznie. A legtöbbet mi vesztettük ma, a futball. Mr. Blatter cinikus reakciójára nincs mentség! Amikor azt mondja, hogy nem tud mindenkit ellenőrizni, az mélyen sérti az intelligenciánkat. Ha Mr. Blatter egy kicsit is aggódna a labdarúgásért, akkor lemondana, és nem választatta volna újra magát. Ha maradt még benne egy minimális tisztesség, akkor a következő napokban lemond, és átadja a helyét a megtisztulásnak!”

A kritikus hangok aligha csillapodnak majd az elkövetkező napokban, és ezzel a FIFA elnöke is tisztában lehet. Bár az ellenfelei száma egyre gyarapszik, az még mindig könnyen megállapítható, hogy a támogatói jóval többen vannak, és egyelőre nem óhajtanak jelentős változásokat eszközölni a világszervezeten belül. A napokban kirobbant korrupciós botrány egyelőre nem érte el a legmagasabb szinten lévőket. Ám a hatóságok bejelentették, hogy a napokban átfogó vizsgálatot indítanak a 2018-as orosz, és a 2022-es katari világbajnokság szavazatainak vélhető megvásárlásával kapcsolatban. Feltételezhetően több millió dollár vándorolt egyik helyről a másikra, mellyel nem tudnak az érintett felek elszámolni. A megvesztegetési botrány egyelőre egy helyben áll, de ha az FBI, és az adóhatóság valóban belenyúl a darázsfészekbe, akkor az a legfelsőbb vezetésre is komoly kihatással lehet. A kérdés, hogy lehet-e egy ember örökké érinthetetlen?

Demmel László