Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

U20-as vb: gáláztak az A csoportban – 2 meccs, 10 gól!

Második csoportkörét kezdte meg a házigazda Új-Zéland válogatottja az U-20-as világbajnokságon, ám ebben nem volt sok köszönet, az Egyesült Államok fiataljai könnyedén vették az akadályt. A csoport másik meccsén Ukrajna valósággal átgázolt Mianmaron.

Kép forrása: fifa.com  Az ukránok átgázoltak ellenfelükön

Kép forrása: fifa.com
Az ukránok átgázoltak ellenfelükön

Mianmar – Ukrajna 0-6 (0-0)
Helyszín: Whangarei, Northland Events Center.
Vezette: Ricardo Marques (brazil)
Gólszerzők: Yaremchuk (51.), Lukchevych (54.), Kovalenko (57., 77.), Sobol (68.), Biesiedin (71.)
Kiállítva: Aung (74.)

Az első csoportkörben az ukránoknak csak egy nyögvenyelős 0-0-ra futotta a házigazda új-zélandiak ellen, és ez aligha nyerte el a vezetőség tetszését. Ám hiába az igyekezet, és a jóval erősebb keret, a Mianmar elleni csoportmeccsen sem akart rátalálni a helyes útra a kékben játszó európai csapat. Bár ázsiai ellenfelük nem adta fel harc nélkül, a mianmariak pontosságába még több hiba csúszott, mint az ukránokéba. Vélhetően könnyebb meccsre számítottak szomszédaink, de csak az első félidő után döbbenhettek rá, hogy egy világbajnokságon könnyű meccs nem létezik.

Fordulás után aztán beindult az ukrán hadigépezet, talán Oleksandr Petrakov szövetségi kapitány hathatós üvöltésének köszönhetően is. Mindössze húsz percig tartott a gála, de azzal sikerült a vb talán legjobb húsz percét lejátszani: az 51. percben indult meg a gólgyártás Yaremchuk révén, majd hat perc múlva már 0-3- állt az eredményjelzőn. Mivel a gólarány is beszámíthat a végelszámolásba, nem álltak le az ukrán ifjak, és tovább rohamozták Latt kapuját, aminek negyed óra elteltével még két gól lett az eredménye. Még az is belefért, hogy a 75. percben Polehenko kihagyja a megítélt büntetőt, kettő perccel az eset után Kovalenko – immár emberelőnyben – megszerezte saját maga második, csapata hatodik gólját, amivel Ukrajna nagyot lépett a csoportból való továbbjutás felé.

Új-Zéland – USA 0-4 (0-2)
Helyszín: Auckland, North Harbour Stadium.
Vezette: Antonio Mateu Lahoz (spanyol)
Gólszerzők: – ill. Jamieson (6., 83.), Hyndman (33.), Arriola (58.)

Az ukrán válogatott győzelmével sikerült nyomás alá helyezni az Egyesült Államok válogatottját, de még így sem nézett ki nagyon nehéz erőpróbának a második csoportmeccs Tab Ramos fiainak. Ahogy az várható volt, az amerikaiak kezdeményezőbben léptek fel, és egy szögletet követően a keresztlécről kipattanó labdát Bradford Jamieson lőtte a kapuba. Nem volt megállás, tovább rohamoztak a “vendégek”, és nem igazán voltak tekintettel a házigazdákra, amit a 33. percben Emerson Hyndman is bizonyított. A hazaiak kapusa Sail olyan ügyetlenül mozdult ki egy labdára, hogy nem csak a játékszert ejtette ki a kezéből, de még el is csúszott közben, így az amerikai középpályásnak nem volt nehéz dolga az üres kapuba passzolni, a szünetre két gólos, magabiztos előnnyel vonultak az amerikaiak.

Fordulás után sem változott a játék képe, a házigazda “All Whites” nem volt képes nehéz feladat elé állítani ellenfelét, és leginkább csak a sötétkékben játszó USA válogatottján múlt, hogy gólzáporos győzelmet aratnak, vagy megelégednek az eredménnyel, és a biztos hat ponttal az utolsó csoportkör előtt. Nem elégedtek meg, a futball szerelmeseinek nagy szerencséjére, bár a próbálkozásaikat nem sok siker kísérte, de azért az 58. percben Paul Arriola egy védővel a nyakán is kilőtte a hosszú alsót a tizenhatos vonaláról. Innen már nem volt visszaút, és még a képzeletbeli esélyét is elvesztette az új-zélandi válogatott a pontszerzésre. A végére még Jamieson megszerezte második gólját is, így az Egyesült Államok 4-0-ra hozta a kötelezőt, és készülődhet a kieséses szakaszra.

Az A csoport állás a második csoportkör után:
1. USA – 6 pont (6-1)
2. Ukrajna – 4 pont (6-0)
3. Új-Zéland – 1 pont (0-4)
4. Mianmar – 0 pont (1-8)

A góllövőlista élmezőnye:
1. MERVÓ BENCE (MAGYARORSZÁG), Mukhtar (Németország) – 3 gól 3. Correa (Argentína), Judivan (Brazília), Rochez (Honduras), Stark (Németország), Kovalenko (Ukrajna), Escobar (Panama), Hyndman (USA), Yeboah (Ghána) – 2 gól

A holnapi menetrend:
06:00 Katar – Portugália
06:00 Mexikó – Uruguay
09:00 Szenegál – Kolumbia
09:00 Szerbia – Mali

Demmel László