Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ukrán Kupa: A Dinamo Kijev őrűlt párbaj után megvédte címét! – videóval

Egy évvel ezelőtt a poltavai éjszakában a Dinamo Kijev és a Sahtar Donyeck mérkőzött meg az ukrán kupafináléban, és végül a fővárosiak örülhettek. Most a kijeviek otthonában kellett volna a donyeckieknek letaszítaniuk a trónról a bajnokságot simán nyerő kék-fehéreket.

Kép forrása: uefa.com  Shovkovskiy lett a meccs hőse a büntetőpárbaj után!

Kép forrása: uefa.com
Shovkovskiy lett a meccs hőse a büntetőpárbaj után!

Dinamo Kijev – Sahtar Donyeck 0-0 büntetőkkel: 5-4
Helyszín: Kijev.
Kiállítva: Rybalka (115.)

A bajnoki címet elhódító Dinamo Kijev szerencsés helyzetben volt, mert saját stadionjában rendezték a kupadöntőt, ám a Sahtar az utóbbi években már igazán megszokhatta az ellenséges légkört. Az elmúlt tíz év két kiemelkedő ukrán csapata igazán színvonalas, és izgalmas mérkőzésekkel ajándékozta meg a nézőket a rangadókon, de ezen az estén egy kicsit visszavettek a tempóból, lévén, hogy ez az egyetlen meccs döntött a kupa sorsáról. A hazai csapatban kezdőként kapott szerepet a klub élő legendája, a 600. mérkőzését játszó kapus, Oleksandr Shovkovskiy, aki már Valerij Lobanovszkij idején is a klubot erősítette. Az ukrán válogatottból, és a Dinamóból is sokáig kirobbanthatatlan hálóőr ezen az estén igazi főnixmadárként állt ellenfelei elé: 40 évesen is olyan magabiztossággal irányította csapata védelmét, mint két évtizeddel ezelőtt. (Nem mellékesen még a csapat jelenlegi vezetőedzőjének, Serhiy Rebrovnak is csapattársa volt).  A Sahtar a bevált formát választotta, öt brazil játékost nevezett a kezdőbe, de látványos futballját sikerült a hazaiaknak kiölniük a meccsből. A 90 percnyi játék nem sok történést hozott, mindkét csapat főként a biztonságra törekedett, és elsődleges céljuknak a kapott gólok elkerülését választották. A kijeviek oldaláról Veloso volt igazán elemében, de társakra nem talált ebben, míg a másik oldalon Darijo Srna igyekezett színt és életet vinni a játékba, de őt is magára hagyták. Így nem is lehetett más  vége, mint gól nélküli döntetlen.

A kétszer tizenöt perces hosszabbításban szintén csak egy említésre méltó dolog történt, mégpedig, hogy Rybalka megkapta második sárga lapját a 115. percben, így a Dinamo számára más csak a túlélésről szólt az utolsó öt perc. Ami sikerült is, így hazai közönség előtt állhattak a büntetőpárbaj elé. Ami végre igazi izgalmakat hozott a hűvös éjszakába! Az ukrán kupadöntőben beindult, az orosz rulett. A Dinamo kezdhetett, és talán a meccs legjobbja, Miguel Veloso még a kaput sem találta el, Srna viszont nem hibázott 0-1! A második körben Dragovic, és Liuz Adriano is pontosan célzott, 1-2! Majd jött a harmadik kör, és a hidegzuhany: Antunes tétovázott, majd a tutinak látszó megoldást választotta, de Pyatov kitenyerelte a kapu közepébe tartó labdát, míg Douglas Costa Shovkovskiy nem tudta megfogni, 1-3, és eldőlni látszott három kör után a kupa sorsa. De Mircea Lucescu csapata itt megtorpant, és két kör alatt leadták előnyüket: előbb Taison lőtt Shovkovsiy kezei közé, majd Rakitskiy a keresztlécet találta el, míg Gusev és Yarmolenko nem hibáztak, így az állás 3-3-ra módosult! Ezen a ponton egy pár percre meg kellett szakítani a párbajt, mert több tucat Dinamo drukker bedöntötte a kerítést, és megindultak a pálya felé, de még a stadion futópályáján sikerült Yarmolenko vezetésével rendet tenni. A hatodik körben Belhanda és Teixeira sem hibázott, 4-4. Majd jött a szerencsés hetedik, Khacheridi kicsit tétovázva, de belőtte a maga büntetőjét, míg Gladkyj lövését a 40 esztendős Shovkovskiy kiütötte a bal alsóból, így egy őrűlt ünnepléssel megkezdődött a Dinamo Kijev 11. kupasikerét éltető fieszta!

https://www.youtube.com/watch?v=T9vEgm3ozH4

Demmel László