Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ki fogja nyerni a döntőt? A FociClub megmondja! – esélylatolgatás

A BL-döntő mindenkit lázban tart, így értelemszerűen a FociClub szerkesztőségét is. Egy kis esélylatolgatással jelentkezünk, ahol a szerkesztők mondják el tippjeiket.

champions-league5-1024x640

Milyen meccsre van kilátás?

Baranyai Balázs, spanyol szakértő: Ha a Juventus nem áll be védekezni, akkor bármi lehet. Bármi, illetve annak ellenkezője is. Szerintem viszonylag keveset lesz játékban a három barcás csodacsatár, csak egy-egy villanásuk lesz – igaz az eldönthet mindent. Remélem a nagy tét miatt nem gondolkodják túl a dolgokat, és a taktikázáson felül tudnak kerekedni az olaszok – elvégre nem minden nap jutnak be BL-döntőbe, jó lenne egy kis küzdőszellem a részükről.
Gavalovits Sándor, magyar szakértő: Szoros meccsben reménykedem. Lehetőleg jussanak el a tizenegyesekig, és ott a Juve végre nyerjen, ne úgy, mint 2003-ban. A Zebráknak nagy vesztenivalójuk nincs. Én Allegri helyében szűkíteném a területet, hogy az MSN trió ne nagyon fickándozhasson, Enrique fejével gondolkodva a három ász és Xavi szabadon szervezhetne, ezzel a Juve védelmét folyamatos presszing alatt tudnák tartani. És a második hullámban érkezőknek lenne helyük, és lehetőségük helyzetbe kerülni.
Herczeg Zsolt, angol szakértő: Én egy végtelenül kiélezett, kemény és kevés gólos találkozóra számítok, ami az utolsó 20 percben fog eldőlni.
Szajevics Patrik, spanyol szakértő: Szoros meccset várok, katalán sikerrel. Messi, Suárez és Neymar ellen nagyon nehéz futballozni, pláne, ha az ember nem valami gyors. Ugye gondolok itt a Juve védelmére. Chiellini kidőlt, a Bonucci, Barzagli kettős pedig sokszor körülményes. A zebrák hátsó alakzata tehát nem a legerősebb, a Barca támadósoráról pedig beszélni se kell, hogy milyen erőt képvisel. A katalánok legalább 2-3 gólt biztos szereznek. Igaz, közbeszólhat az erős Juve középpálya.
Nagy Dávid, német és MLS szakértő: Én a sima Barca-sikert, valamint szoros küzdelemben bármely csapat győzelmét is el tudom képzelni. Sok függ attól, mit talál ki a Juve, mert azt elképzelhetetlennek tartom most, hogy mindenféle ellenállás nélkül akadályokba ütközhet a katalán együttes.
Őszi Ádám, főszerkesztő: Előre nem lehet megmondani, hogy szoros mérkőzés lesz-e, vagy simán nyer valamelyik fél. Úgy gondolom, hogy a játék képe adott lesz, azt látjuk majd, amit a katalánoktól megszokhattunk. Eredményben azonban több forgatókönyv létezik! Amennyiben a Barca hamar feltöri az Öreg Hölgy reteszét, ott könnyen vége lehet a dalnak és bele szaladhat a késbe az olasz csapat. Az eredmény után futni soha sem egyszerű, a Barca ellenében pedig ez hatványozottan igaz. Enrique megújította a katalánokat, már nem a Guardiola féle tiki-takát játssza a csapat, s kontratámadásokban életveszélyessé vált az együttes. A másik lehetőség az, hogy remekül állja a katalán támadásokat a zebrák védelme és a végjátékban dől el a finálé. A harmadik pedig az, hogy Allegri csapata szerez vezetést, ebben az esetben pedig a katalánok felköthetik a gatyájukat, mert egy extrán motivált és felspirázott védelemmel kell szembenézniük.

Melyik edző lepheti meg a másikat, kiben éreztek többet?

B.B.: Ha meglepetés, akkor csakis a Juventus. A Barca játéka egyszerű, kiszámítható. A padon nincs olyan ember, aki gyökeres változást tudna hozni, viszont az olaszoktól bármi kitelik. Elég csak a Real elleni elődöntőre gondolni, ahol – igaz hazaipályán – de letámadták a királyiakat. Az, hogy milyen lesz a meccs, 70%-ban csak rajtuk múlik.
G.S.: Szerintem ezen a szinten már nem nagyon lehet meglepni a másikat, hiszen mindkét edző kielemezte, illetve feltérképezte a másik csapatát. De valamivel Allegri lehet közelebb a meglepetéshez.
H.Zs.: Meglátásom szerint Allegri jobb szakember mint Luis Enrique, azonban meglepni csak a spanyol tudja az olaszt, ha eltér a jól megszokott sémától, amire az esély nagyon kevés. Ha Allegri változtat az kevésbé meglepő számomra.
Sz.P.: Allegri húzhat váratlant, Enrique nem fog változtatni csapata játékstílusán.
N.D.: Úgy vélem, inkább Allegri tudná meglepni a Barcát, mintsem a katalánok a Juventust. A Barcelonától mindig komoly támadófocira lehet számítani. Az más kérdés, hogy mégsem tudják az ellenfelek hatástalanítani a gránátvörös-kékeket. De a Juve helyzete teljesen más, a torinói klub trénere inkább húzhat szerintem így váratlanabbat.
Ő.Á.: Két remek edzőről beszélünk, nem láthatunk a fejükbe. Bármelyik fél meglepheti a másikat egy-egy húzással, ám talán Enrique számára nagyobb a merítési lehetőség.

A Barca legfontosabb láncszeme Messi, de ki a Juvéé?

B.B.: A zebráknál Vidal, Pirlo és Pogba adják a varázserőt, ebbe kapaszkodhatnak Torinóban.
G.S.: Nem csak Messin áll vagy bukik a katalánok játéka, mert ha őt ki is kapcsolják, még mindig ott van Neymar és Suárez. Ráadásul a Király kupa fináléjában láthattuk, nem egyemberes csapat a Barca. A Juve egyértelműen csapatként a legjobb. Mindenki fontos, mivel csapatsportról beszélünk. Viszont a szezonból kiindulva itt Pirlo szerepét szeretném kihangsúlyozni.
H.Zs.: Így hogy Chiellini nem döntőzhet talán Pirlot kell mondanom. A nagy „öreg” a Juventusban a legjobb napjait idézi és ha ismét úgy tudja mozgatni csapatát, ahogy fénykorában, akkor Ő bizony a kulcsfigurája lesz a csapatának.
Sz.P.: Igen, így van, Messi az. Szerintem az egész középpálya az a zebráknál. De talán Pogba játéka lehet a legfontosabb, hiszen remekül tartja meg a labdát, és a katalánok ellen ez sokat jelenthet.
N.D.: Valahogy rögtön a támadókra gondolok, de lehet, rossz helyen tapogatózok. Tévez, valamint Vidal is lehet láncszem, ők is képesek nehéz helyzetben meccseket eldönteni.
Ő.Á.: Kétség kívül Messi az a bizonyos láncszem! Aki nem ismeri el a zsenialitását, az nem ért a labdarúgáshoz, vagy elfogult valamely irányba. Egy fecske azonban nem csinál nyarat, minden csapatot tizenegy játékos alkot a pályán, egymás nélkül fabatkát sem érnének. A jelenkori Juve teljesítménye merőben függ Carlos Tevez formájától, ám az ellenfelet figyelembe véve azt mondom, hogy a Bonucci-Chiellini kettős lehetett volna olasz részről, ám mint tudjuk, utóbbi sérülés miatt nem játszhat. Ez merőben megváltoztathat mindent, s új kérdéseket vet fel. Nyilván nem tőlük várjuk a gólt, de hiába talál be a Juve, ha esetleg kapnak mellé hármat.

Ki dönthet?

B.B.: Én nem személyekre, hanem csapatrészekre bontanám a dolgot: ha a Juve középpályája van olyan jó, hogy lebénítsa a Barcát, akkor az meghatározó lehet. Támadásban viszont kevésnek érzem őket.
G.S.: Ha reálisan nézem az erősviszonyokat az MSN. Elképesztő szezont produkáltak, és mostanra olyannyira egymásra hangolódtak Suárezék, hogy nem kérdés, a Juve nagy feladat előtt áll, ha valahogy meg akarja állítani őket. A másik oldalról viszont van egy Morata-Tévez-Pirlo-Chiellini-Buffon tengely. Moratában valószínűleg duplán bizonyítási vágy van, hiszen madridiként törhet borsot a katalánok orra alá. Személy szerint két játékost emelnék ki: Xavi-t és Pirlo-t. Mindketten extrát tudnak posztjukon, de a kérdésre visszatérve a védelmeken múlhat a szombat esti siker vagy kudarc.
H.Zs.: Ez nálam inkább egy mi dönthet kérdés. A Juventus szervezett védekezése mennyire tudja kordában tartani az ”MSN-t”. De, ha mindenképpen egy embert akarunk kiemelni, akkor az legyen Lionel Messi.
Sz.P.: Rengeteg játékos eldönthet egy-egy találkozót, azonban most a Messi, Suárez és Neymar hármasból valaki.
N.D.: Messi. Az argentin hihetetlen dolgokat művel a pályán, ami a csapata hasznára válik meccsről-meccsre. Ha a trió másik két tagjának nem is megy olyan jól a játék, Messi akkor is képes döntő pillanatokban jó döntést hozni.
Ő.Á.: Ezt így nagyon nehéz megmondani, a Messi-Neymar-Suarez támadótrió életveszélyes, hárman 120 gólnál tartanak a szezonban, bármelyikük villanhat és eldönthet egy-egy mérkőzést. A Juve oldalán pedig minden merőben függ Carlos Tevez aktuális formájától. Mindig a legnagyobb sztároktól, várjuk a gólt, aztán lehet jön Dani Alves vagy éppen Bonucci és az ő gólja dönt, s kerül be a történelemkönyvekbe…

Juventus: 3 vagy 4 védő?

B.B.: Chiellini sérülése megkavarja a kártyákat: én a klasszikus négy védőre voksolok. A 3-5 védős rendszert láttuk az elődöntőben Guardiolától – azóta is zrikálja vele a fél világ. Nagyon nagy vállalkozás lenne, az biztos.
G.S.: A középpálya védekező szekciójának megerősítése fontos lesz, ezt valószínűleg Allegri is tudja, én az eddig jól működő háromvédős felállásra szavazok.
H.Zs.: 4 védős rendszerben fognak felállni, csak úgy mint az elődöntőben a Real Madrid ellen, amivel sikerült hatástalanítani a „BBC”-t.
Sz.P.: Három. És két rengeteget futó szélső, aki visszaér védekezni és a támadásokkal is felér.
N.D.: Szerintem 3! A veretes Barca támadósor ellenére úgy gondolom, nem fog teljesen beállni védekezni a Juve, persze ez kétélű fegyver is lehet. Azt viszont biztosnak tartom, ha 3 védővel áll fel a torinói gárda, és ez a Barcának kedvez, hamar váltania kell a Juve játékosainak, ha meccsben akarnak lenni.
Ő.Á.: A jelenkori Barcelona ellen egy három védős taktika felér egy öngyilkossággal! Ez megmutatkozott a Bayern München elleni párharc során, akkor Pep Guardiola gyorsan váltott és reagált. A Juventus kiváló védőkkel, összeszokott, jó hátsó szekcióval bír, ezt nem szabad átvariálni. Csakhogy a sors már beleszólt! Chiellini nagyon fog hiányozni, kíváncsian várom, Allegri megoldását.

Ki fog nyerni?

B.B.: Igazából akárhogyan is közelítem a dolgot, azt kell mondjam: a Barcelona lesz az. Mondjuk nem egy kockázatos tipp ez, de szerintem a Juventusnak csak akkor van tényleges esélye, ha tizenegyesekre kerül a sor. Ahhoz pedig le kéne parkolni a buszt a kapu elé – Chiellini hiányában azért az nem lesz olyan egyszerű, még ha Olaszországban ezt tudjuk, hogy nagyon megy.
G.S.: Ez egy igazán fogas kérdés. Miután megint két kedvencem szerepel a fináléban – mint 2006-ban, amikor az Arsenal 2-1-re kapott ki egy igen izgalmas és jó meccsen – azt mondom, győzzön a jobb, de nagyon remélem, hogy a Zebrák.
H.Zs.: Nagy csatában a Barcelona.
Sz.P.: Barcelona, ez nem is kérdéses. 3-1-re nyernek a katalánok szerintem.
N.D.: A Barcelona. Nehéz ugyan dönteni, hiszen motoszkál bennem az érzés olykor, hogy a Juve lesz a befutó. Mégis bevillan, hogy a Barca lesz a végső győztes, és még a sima győzelem is megfordult a fejemben a katalán csapat részéről.
Ő.Á.: Ha tudnám, elárulnám, ám nem tudom, nem vagyok tagja a korrupt Blatter-bandának! Viccet félretéve nyilvánvalóan az FC Barcelona a finálé esélyese, ám a Real Madrid is az volt a Juve ellen, mégsem ők készülhetnek most Berlinbe. Egy mérkőzésen bármi megtörténhet, pillanatnyi formák, centiméterek, nüánszok döntenek.