Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Női vb: Győzött a címvédő, Kamerun kiütéssel debütált – videóval

A VII. női labdarúgó-világbajnokság C-csoportjában két újonc mérhette össze tudását az első körben, míg a címvédő is egy most debütáló válogatott ellen lépett pályára. Kamerun góljainak a fele tizenegyesből született, és mesterhármast is feljegyezhettünk, de büntető döntött Japán meccsén is.

2626084_full-lnd

Nem volt könnyű dolga a címvédő Japánnak, de végül a szigetországbeliek örülhettek (forrás: fifa.com)

Japán – Svájc 1-0 (1-0)
Helyszín: Vancouver, BC Place Stadion – 25.942 néző
Vezette: Venegas Lucia (MEX)
Gólszerző: Miyama (29′ – büntetőből)

A címvédő japánokkal a legfontosabb dolog kivételével mindenben fel tudta venni a versenyt az idén debütáló Svájc.
Azonban Ando a kiugratást követően a kapus fölött emelte volna át a labdát, de ez nem sikerült, így ütközött a hálóőrrel, a játékvezető pedig büntetőt ítélt a címvédőnek. A labda mögé a csapatkapitány, Miyama állt, aki nagyon magabiztosan értékesítette a büntetőt (1-0). Egy nagyszerű támadás végén, a szép egyéni megmozdulásokat bemutató Dickenmann akart egyenlíteni, de a tizenhatos előteréből mellé ment lövése.

A fordulás után is Dickenmann parádézott! A svájciak tizese az ellenfél szinte minden játékosát igyekezett az őrületbe kergetni, és nem akármilyen cselekkel csapta be őket. A kapu torkában még kellett egy csel, viszont a svájci ahogy húzta volna vissza a labdát az alapvonalnál, elcsúszott, így nagy ziccer maradt ki. Majd a japánok is mutattak valamit, de a szép akció Sugasawa révén nem zárult góllal, a labda a kapufát találta el. A túloldalon újfent Dickenmann tűnt fel, aki Ariyoshi rossz felszabadítási kísérletét követően lőtt volna gólt, de a játékszer a kapu fölött hagyta el a játékteret. Mindkét válogatott egyformán volt veszélyes kapura, mégis a címvédő győzött, de érdemes lesz odafigyelni Svájcra, főként a zseniálisan játszó Dickemannra!

Kamerun – Ecuador 6-0 (3-0)
Helyszín: Vancouver, BC Place Stadion – 25.942 néző
Vezette: Kulcsár Katalin
Gólszerzők: Ngono (34′), Enganamouit (36′, 73′, 90+4′), Manie (44′ – büntetőből), Onguene (79′ – büntetőből)
Kiállítva: -, ill. Moreira (66′)

A C-csoport másik találkozóján mindkét válogatott első vb-meccsét játszotta! Azonban a Kamerun – Ecuador meccsen csak az egyik válogatott termelte a gólokat. A történelmi összecsapás játékvezetője Kulcsár Katalin volt!
A 34. percben kezdődött meg a gólzuhatag. Ekkor Berruz előbb nagyot védett, de a kipattanót az érkező Ngono bevarrta a léc alá, ezzel történelmi gólt szerezve válogatottjának (1-0). A folytatás sem kedvezett a dél-amerikaiaknak, hiszen egy nagyszerű intításkor Enganamouit lépett ki, s találta magát a kapussal szemben. A kameruni higgadtan fejezte be az akciót, növelve az afrikaiak előnyét (2-0). Az első játékrész még tartogatott egy gólt, ugyanis a játékvezető tizenegyeshez juttatta a kétgólos előnyben lévő válogatottat. A labda mögé Manie állt a félidő hajrájában, és magabiztosan lőtte be a labdát a kapuba (3-0).

A 66. percben meglepő ítéletnek lehettek a szurkolók szemtanúi, ugyanis Ecuador csapatkapitánya, Moreira kapott azonnal piros lapot egy véleményes szituációt követően. A megfogyatkozott válogatott nem tudta felvenni a versenyt gyors ellenfelével, s a 73. percben Onguene passzát lőtte az üres kapuba az ezzel duplázó Enganamouit (4-0). Majd ismét tizenegyeshez jutott Kamerun, kezezés miatt. A 79. minutumban a labda mögé álló Onguene gólt is szerzett előző gólpassza mellé (5-0). Az ecuadori hölgyek már lelkileg is nagyon a padlón voltak, de a legvégén még egy tizenegyest kapott Kamerun! A 94. percben az ezzel mesterhármast szerző Enganamouit beállította a végeredményt (6-0). Góljaik felét tizenegyesből szerezte az afrikai válogatott, amely aligha számíthatott jobb nyitányra, míg Ecuador Svájc ellen javíthat majd a 2. fordulóban.

A C-csoport állása:
1. Kamerun – 3 pont (6-0)
2. Japán – 3 pont (1-0)
3. Svájc – 0 pont (0-1)
4. Ecuador – 0 pont (0-6)

A ma esti program:
19:00 Franciaország – Anglia
22:00 Kolumbia – Mexikó
22:00 Spanyolország – Costa Rica (Eurosport 2)

A góllövőlista élmezőnye:
1. Enganamouit (Kamerun), Mittag, Sasic (Németország) – 3 gól
4. Herlovsen (Norvégia), Rapinoe (USA) – 2 gól

Nagy Dávid