Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Felkészülés: Rosszul sült el a finnek főpróbája!

Négy felkészülési mérkőzéssel folytatódott a kedd délután, amiből három az európai színtéren, egy pedig az afrikai kontinensen került megrendezésre. Számunkra a finn válogatott meccse volt fontos, északi csoportellenfelünk a magyar válogatott elleni EB-selejtezőre hangolt az észtek ellen.

Kép forrása: sport.delfi.ee  Ats Purje lett a finnek veszte...

Kép forrása: sport.delfi.ee
Ats Purje lett a finnek veszte…

Finnország – Észtország 0-2 (0-1)
Gólszerző: – ill. A. Purje (28., 57.)

A magyar válogatott EB-selejtezőbeli csoportellenfelének az utóbbi időben nem sok siker jutott, elmúlt hét mérkőzésükből mindössze egyet tudtak megnyerni, igaz azt a svédek ellen januárban. Most nekik állt a zászló az észtek ellen, tekintve, hogy a vendégek is csak tavaly októberben nyertek legutóbb barátságos meccsen. Nem állíthatjuk, hogy Mixu Paatelainen csapata nagyon odatette magát ezen a mérkőzésen, és a szövetségi kapitány gondjai is csak sokasodhattak a 90 perc során. Bár szinte minden értékelhető finn futballista pályára lépett, az észt válogatott ezen az estén nem kívánt sikerélmény nélkül távozni. Erről az egykoron Finnországban légióskodó Ats Purje gondoskodott. A KuPS korábbi támadója előbb a 28. percben nullszögből talált a kapuba, amiben a hálóőr is tevékenyen részt vett, majd a második félidőben egy fejessel tett pontot az ügy végére. Vereségükkel a finnek nem néznek nagy önbizalommal a magyarok elleni tétmeccs elé, minket viszont nyugtathat a tudat, hogy továbbra sem találják a helyes utat a lappföldi legények.

Luxemburg – Moldova 0-0

A két válogatott vasárnap játssza soros tétmérkőzését az EB-selejtezőkben, de míg Luxemburg Ukrajnában vendégeskedik, addig Moldova Liechtensteinbe látogat (tegyük hozzá, hazai pályán a hercegségbeliek nyertek 1-0-ra…). A vágy nem igazán fűtötte a csapatokat egy hajtós mérkőzés után: utoljára tétmeccsen mindkét válogatott 2013-ban tudott nyerni, és úgy gondolhatták, hogy majd hétvégén beleadnak majd mindent, mert ezen a meccsen az unalom szó volt a legjellemzőbb. A biztonsági játék csak arra volt jó, hogy a futballisták ne essenek ki a ritmusból. Gyenge, gólnélküli döntetlen a vége.

Grúzia – Ukrajna 1-2 (0-0)
Gólszerző: Vatsadze (81.) ill. Kravets (57.), Konopoljanka (67.)

Utolsó öt találkozásuk alkalmával az ukránok háromszor tudtak nyerni, és két döntetlen is született, de a grúzok nem igen találtak fogást sárga-kék ellenfelükön ezen az estén sem. Az első félidőtől kezdve az ukrán válogatott tartotta kézben a mérkőzést, és a grúzok csak elvétve jutottak ellenfelük kapujáig. Gólt viszont csak a második félidő hozott, mert az ukránok is ritkán találtak kaput. Viszont az 57. percben megtört a jég Kravets jóvoltából, és az előnyt tíz percen belül Konopljanka megduplázta hazájának. A mérkőzés végéig nem tudott partner lenni a grúz csapat, ám a végére csereként beálló Vatsadze még szépíteni tudott, így 2-1-re nyertek szomszédaink.

Kongói DK – Kamerun 1-1 (1-1)
Gólszerzők: Botaka (12.) ill. Bedimo (40.)

Mindkét válogatott egy könnyednek ígérkező Afrikai Nemzetek Kupája selejtezőmérkőzésre készül, ennek jegyében igyekeztek jobban felpörgetni magukat a találkozóra. A mérkőzés elején Botaka góljával gyorsan megszerezte a vezetést a legjobbjait nélkülöző kameruniak ellen. A vendégek sem voltak restek, igyekeztek mihamarabb felvenni a ritmust, és végül még a félidő előtt sikerült az egyenlítés Bedimo révén. Innen egy kissé leült a meccs, és a második félidőre már nem erőltették a csapatok a nagy rohamokat, megtartották a gólokat a hétvégi selejtezőre.

Demmel László