Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

EB 2016: Leszakítani az üldözőket – előzetes

Ismét tétmérkőzés, ismét a finnek ellen. A dráma és a tragikomédia jellemzi a két válogatott utóbbi húsz évét. Nézzük, mit is várhatunk Helsinkiben.

Ősszel már sikerült. - fotó: mlsz.hu

Ősszel már sikerült. – fotó: mlsz.hu

Először a két válogatott körül nézünk szét. Kezdjük a finnekkel. Nem sok jó hír látott napvilágot az északiaknál, hiszen legutóbb 2013-ban nyert hazai közönség előtt a kék-fehér válogatott, és az utóbbi idők eredménytelensége miatt egyre többen vannak, akik szerint Mixu Paatelainen kapitány napjai meg vannak számlálva. Az észtektől elszenvedett vereség után a keretben is eszközölt változásokat a finnek kapitánya, míg a játékosok is egyre inkább maguk alatt vannak a folyamatos magyarázkodás miatt. Természetesen hiányzók is lesznek, hiszen Boris Rotenberg (Dinamo Moszkva), Jere Uronen, Jarkko Hurme, Alexander Ring és Vahid Hambo sem tagja a mieink ellen készülő keretnek. Viszont olyan játékosok kaptak behívót, akik korábban nem szerepeltek a válogatottban: Sebastian Sorsa és Valtteri Moren a Helsingin JK-ból, illetve Eero Markkanen (Real Madrid Castilla). És bár Paatelainen szerződése a selejtezők végéig szól, könnyen lehet, hogy esetleges vereség után menesztik. Helyére többek között a Liverpoollal BL-t nyert, a Leverkusennél is bizonyító korábbi 105-szörös válogatott Sami Hyypiä, vagy éppen Bob Bradley (Stabaek), Morten Olsen (Dánia), Mika Lehkouso (HJK), Age Hareide (Malmö) kvartett valamelyike kerülhet. A mieink ezzel szemben magabiztosan és nyugodtan készülhetnek, hiszen mindössze Juhász Roland és Dzsudzsák Balázs játéka kérdéses, de nélkülük is esélyes a válogatottunk.

A selejtező csoport állása ennek ellenére csalóka, mert a finnek nem annyira rosszak, pláne, ha megnézzük, mely csapatokból verbuválta össze őket Paatelainen. Magyar győzelem esetén a hátsó hármas – Finnország, Feröer és némi meglepetésre Görögország – alighanem kiszáll a továbbjutásért folytatott küzdelemből.

„Nagyon rossz eredményeket értünk el az utóbbi időben. De ami a játékosok motiváltságát illeti, mindenkinek a saját dolgát kell tennie, és ha ez sikerül, akkor nem lesz ideje a rossz eredményeire gondolni. Tudjuk, Magyarország hogyan játszik, milyen erőt képvisel. Mi nagyon jól játszottunk Budapesten, nyernünk kellett volna. Ahhoz képest nem lesz nagy változás, de a minőségen kell változtatnunk, hogy sikeresek legyünk – fogalmazott mérkőzés előtti utolsó sajtótájékoztatóján a finn kapitány. – Nem gondolkodom a jövőmön, csupán a meccsre koncentrálok. Csak az számít, hogy a kiváló magyar együttes ellen jó eredményt érjünk el. A gólszerzési lehetőségeink az észtek ellen is megvoltak, de nagyon könnyű gólokat kaptunk. Kijavítjuk a hibáinkat, holnap biztosan jó eredményt fogunk elérni. Nincs baj a játékrendszerünkkel. Ha egy játékos nem tudja hat méterről a kapuba fejelni a labdát, az nem a taktika hibája. A csapatunk fejlődési szakaszban van, tudjuk, milyen hibákat kell kijavítanunk. Ami biztos, bátran fogunk játszani, és nekimegyünk Magyarországnak A magyarok hasonló szisztémában játszanak minden meccsen. Elöl mindig van egy magas, erős csatáruk Szalai vagy Priskin személyében, a szélsőik pedig nagyon gyorsak. Pontrúgásokból nagyon veszélyesek, ezekre a helyzetekre oda kell figyelnünk” A csapat egyik legrutinosabb tagja, Roman Eremenko szerint a hatékonyságon kell javítaniuk, míg hiába szerepel nálunk a fél európai élmezőnnyel összeboronált Dzsudzsák Balázs, nem félnek tőle. „Azt észt meccsnek nem lesz jelentősége holnap. Nyernünk kell, hogy még esélyünk legyen a továbbjutásra. Agresszívebben és hatékonyabban kell játszanunk. Nem félünk Dzsudzsáktól. Tartunk tőle, a társaim is tudják, hogy mennyire jó játékos, a magyarok egyik legjobbja, de nem félünk.” – beszélt várakozásairól a finnek támadója.

Csak két kérdés

Ami a magyar együttest illeti, Dárdai Pál bizakodó, mindössze Dzsudzsák Balázs és Juhász Roland játéka kérdéses, ám a legfrissebb információk szerint mindketten ott lesznek az Olimpiai stadion gyepén. „Fontos mérkőzés előtt állunk, jó, hogy két hetet tudtunk készülni. Dzsudzsák és Juhász kicsit kérdéses, meglátjuk, a mai edzésen hogy működnek a dolgok – kezdte tájékoztatóját Dárdai. – Nem foglalkozunk a többi összecsapással, inkább a finneket nyomhatja a teher. Tudjuk, hogy a finnek jól birtokolják a labdát, futsal elemeket használnak, nem szabad hagyni, hogy kicsaljanak minket. De mi a váltásokból jól tudunk támadni, úgyhogy érdekes mérkőzés lesz.” A kapitány fejében egy kivétellel összeállt a szombati kezdőtizenegy, ám a lapokat nem terítette ki. „Ilyenkor már szoktam tudni a kezdőt, de van még egy hely, ahol nem tudom száz százalékig, hogy ki fog kezdeni. De könnyű dolgom van, mert mindenki rendkívül jó teljesítményt nyújtott. Még nem érzem igazán, de amint meglesz, jelzek. Az edzőmeccsek semmit sem számítanak, a finnek vereségéből és a mi sikerünkből nem lehet levonni semmit. A finnek legjobbjait nem nevezem meg, nem akarom senki önbizalmát növelni.” Egyetértett edzőjével Tőzsér Dániel is. A Watford középpályása sem számít könnyű össze csapásra, mindazonáltal csak a győzelmet tartja elfogadhatónak. „Két hasonló képességű csapat találkozik egymással, mindkettő nyerni akar. Tiszteljük a finneket, de szeretnénk nyerni, ahogy Budapesten is tettük. Az dönt majd, hogy melyik együttes lesz fegyelmezettebb. A finnek nagyon erősek, amikor náluk van a labda. Nem tartunk a finnektől, de maximálisan tiszteljük őket. A finneknek mindenképpen nyerniük kell, ha ki akarnak jutni az Eb-re. Ahogy a kapitány is mondta, ismerjük a finnek legjobbjait, de nem nevezzük meg őket.”

A várható kezdők

Finnország – Magyarország – tv: Duna
Helsinki, 18.00, vezeti: Matej Jug (szlovén)
Finnország: Hradecky – Raitala, Moisander, Halsti, Arkivuo – Hetemaj, Spar, Lam – R. Eremenko, Hämäläinen – Pukki
Magyarország: Dibusz – Fiola, Juhász, Lang, Kádár – Stieber, Gera, Tőzsér, Dzsudzsák – Németh, Szalai

Egy kis történelem:

Eleddig tizenöt mérkőzést játszottunk a finnekkel, ezekből hét volt tétmérkőzés. A selejtezőkön nekünk ment jobban, hiszen négy győzelem mellett egy vereség, és két döntetlen csúfítja a mérleget. No, de ebből a két döntetlenből az egyik igazán emlékezetesre sikeredett 1997 őszén.

Örökmérleg:
15 mérkőzés, 10 magyar siker, 3 döntetlen, 2 vereség, 44-11-es gólkülönbség a magyar válogatott javára.

A legtöbb gólt szerzők névsora:
Magyarország:
5 gólos: Kocsi Sándor
4 gólos: Palotás Péter és Puskás Ferenc
3 gólos: Hidegkuti Nándor
2 gólos: Braun József, Csordás Lajos, Fekete László, Pataki Mihály, Schwarz Ernő, Tichy Lajos, Tóth Mátyás
1 gólos: Bozsik József, Czibor Zoltán, Dzsudzsák Balázs, Fogl Károly, Gera Zoltán, Hirzer Ferenc, Orosz Ferenc, Rudolf Gergely, Sárvári Ferenc, Szalai Ádám, Tatár György, Tiber László, Tóth József, illetve Teuvo Moilanen (öngól, 1997)

Finnország:
1 gólos: Roman Eremenko, Mikael Forssell, Hiltunen Matti, Ismail Atik, Kelin Hjalmar, Lehtovirta Kalevi, Linna Aarne, Joel Pohjanpalo, Seppo Pyykkö, Antti Sumiala, Miika Toivola

A csoport állása:

H Csapat M Gy D V Gólok Gk P
1 Románia 5 4 1 7-1 +6 13
2 Észak-Írország 5 4 1 8-4 +4 12
3 Magyarország 5 2 2 1 4-3 +1 8
4 Finnország 5 1 1 3 5-7 -2 4
5 Feröer 5 1 4 2-7 -5 3
6 Görögország 5 2 3 1-5 -4 2

Gavalovits Sándor