Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

EB-selejtező: Anglia hátrányból fordított, és továbbra is hibátlan!

Az Eb-selejtezősorozat E csoportjában a helyzet nem sokat változott. Anglia továbbra is hibátlan, míg a második és harmadik helyért a svájci, a szlovén, és az észt válogatott küzd vállvetve.

Kép forrása: worldnewsforums.org  Wilshere duplája nagyon kellett az angoloknak.

Kép forrása: worldnewsforums.org
Wilshere duplája nagyon kellett az angoloknak.

Szlovénia – Anglia 2-3 (1-0)
Ljubljana, Stadion Stozice. Vezette: Alberto Undiano Mallenco (spanyol).
Szlovénia: Handanovic – Brecko, Ilic, Cesar, Jokic – Mertelj, Kurtic (Lazarevic 79.) – Ilicic (Birsa 61.), Kampl, Kirm (Pecnik 72.) – Novakovic.
Anglia: Hart – Jones (Lallana 46.), Cahill, Smalling, Gibbs – Henderson, Wilshere, Delph (Clyne 85.) – Sterling, Rooney, Townsend (Walcott 74.).
Gólszerzők: Novakovic (37.), Pecnik (84.) ill. Wilshere (57., 74.), Rooney (87.)
Sárga lap: Ilic (57.), Kampl (90+2.)

Jól indult a mérkőzés az angolok számára, a három támadóval felálló vörös mezesek Townsend, és Sterling révén igyekeztek zavart okozni a hazai védelemben, és ha a liverpooli kedvenc kicsit higgadtabb, már a negyedik percben előnyhöz juttathatta volna csapatát. Nem sokkal később ismét Sterling szerezhetett volna gólt, de Handanovic nagyszerűen védett, csakúgy mint Wayne Rooney lehetőségénél is a félidő felénél. Míg az angolok uralták a mérkőzést, a szlovének a védekezéssel voltak elfoglalva. Ám első valamirevaló támadásából megszerezte a hazai csapat a meccs első gólját: Novakovic mattolta Hartot. Hidegzuhanyként érte ez az angolokat, és a pihenőre előnnyel vonulhattak a hazaiak.

A második félidőben még jobban rákapcsoltak az angolok, és gyorsan a maguk javára fordították a mérkőzést. Az Arsenal középpályása, Jack Wilshere egy már veszni látszó akció végén leporolta a jobb felső sarkot, majd negyed órával később szinte ugyanúgy lőtte a labdát, ugyanoda. Handanovic mindkét esetben tehetetlen volt. Ám az angol védelem ez esetben sem állt a helyzet magaslatán, és nem bírták ki a találkozó végéig. Egy remek beívelést követően Pecnik a levegőben verte meg védőjét, és fejelt a kapuba. De mégsem szereztek pontot szomszédaink, mert jött Wayne Rooney, és a 87. percben egy védelmi hibát kihasználva megszerezte a győztes gólt az angol válogatott számára, mely így továbbra is hibátlanul vezeti csoportját a szlovén és a svájci válogatott előtt.

Észtország – San Marino 2-0 (1-0)
Tallin, Le Coq Arena. Vezette: Ivan Kruzliak (szlovák).
Észtország: Aksalu – Teniste, Mets, Klavan, Kallaste – Dmitrijev – Alliku, Lindpere (Kruglov 84.), Vassiljev (Antonov 79.), Zenjov (Teever 89.) – Purje.
San Marino: Simoncini – Bonini, Brolli, Della Valle, Palazzi, Battistini – Hirsch, Tosi (Cervellini 71.), Gasperoni, Vitaioli (Bianchi 89.) – Rinaldi (Stefanelli 79.).
Gólszerzők: Zenjov (35., 63.)
Sárga lap: – ill. Battistini (58.)

Az E csoport másik kora esti mérkőzésén, a néhány napja Finnországban vendégeskedő, és ott sima győzelmet arató észt csapat a pofozógépnek számító San Marino válogatottját fogadta. Előző találkozásuk alkalmával gól nélküli döntetlen született, ám most nem hagyták a hazaiak, hogy idáig fajuljon a helyzet. A hercegségbeliek ismét alárendelt szerepet játszottak, ám az észtek csak nehezen tudták feltörni a védelmet. De végül Zenjov góljával ez is sikerült, és innen már nyílt út vezetett a három ponthoz, lévén, hogy a vendégek még gólt sem szereztek a selejtezősorozatban. És a második félidőben végképp eldőlt, hogy hazai pályán már nem betliznek az észtek. A 63. percben Zenjov duplázta meg az előnyt, és állította be a 2-0-s végeredményt, amivel Észtország életben tartotta reményét a csoport harmadik helyére. San Marino továbbra is pont, és rúgott gól nélkül áll.

Litvánia – Svájc 1-1 (0-0)
Vilnius, LFF Stadion. Vezette: Craig Thomson (skót).
Litvánia: Zubas – Vaitkunas, Mikuckis, Klimavicius, Andriuskevicius – Panka, Zulpa (Chvedukas 62.) – Cesnauskis (Luksa 86.), Slivka (Vicius 76.), Chernykh – Matulevicius.
Svájc: Sommer – Lichtsteiner, Schar, Djourou, Rodriguez – Behrami, Inler (Dzemaili 58.), Xhaka – Shaqiri – Seferovic (Mehmedi 57.), Drmic (Embolo 81.).
Gólszerzők: Chernykh (64.) ill. Drmic (69.), Shaqiri (84.)
Sárga lap: Panka (44.), Cesnauskis (83.), Chvedukas (89.), Mikuckis (90+2.)ill. Xhaka (44.)

A vendég svájciak számára egy győzelem már-már a csoport második helyét jelentette volna, de a harmadik pozícióért még a litvánok is harcban álltak, így mindkét válogatott számára nagy volt a tét. A magasabban jegyzett svájci csapat az elejétől kezdve irányított, és ez a helyzeteken meg is látszódott, de pontosságban elmaradtak az akciók a várttól. Hiába a nagy fölény, a félidei pihenő sem tudta felrázni a vendégeket. A javuláshoz szükség volt a hazaiak vezető találatára, amit Chernykh szerzett, és azonnal megrázták magukat a piros-fehérek: öt percen belül Drmic révén már meg is volt az egyenlítés. De végül még az egy pontnak sem örülhettek a litván házigazdák, mert Shaqiri góljával nem sokkal a lefújás előtt megszerezte a győzelmet Svájc, és fellépett a csoport második helyére.

Az E csoport állása:

1. Anglia 18 pont (18-3)
2. Svájc 10 pont (12-4)
3. Szlovénia 9 pont (12-7)
4. Litvánia 7 pont (7-11)
5. Észtország 7 pont (3-5)
6. San Marino 0 pont (0-19)

Demmel László