Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Copa América: Chile bejutott a döntőbe – némi hátszéllel!

A Copa América első elődöntőjében a házigazda Chile, és a torna meglepetéscsapata Peru feszült egymásnak. Arturo Vidaléknak nem volt más választásuk, mint a győzelembe menekülni, de ellenfelük nem adta könnyen magát.

Kép forrása: sfchronicle.com  A meccs kulcsjelenete: a 20. percben emberhátrányba került Peru...

Kép forrása: sfchronicle.com
A meccs kulcsjelenete: a 20. percben emberhátrányba került Peru…

Chile – Peru 2-1 (1-0)
Hellyszín: Estadio Nacional Julio Martínez Prádanos, Santiago de Chile.
Vezette: José Argote (venezuelai)
Gólszerzők: Vargas (42., 64.) ill. Medel (60.)
Sárga lap: Zambrano (7.)
Kiállítva: Zambrano (20.)

Chile: Claudio Bravo – Albornoz (Mena 46.), Rojas, Medel, Isla – Aránguiz, Diaz (Pizzarro 46.), Vidal – Alexis Sánchez, Valdivia (Gutierrez 85.), E. Vargas. Szöv.kap: Jorge Sampaoli.

Peru: Gallese – Advíncula, Zambrano, Ascues, J. Vargas – Ballón, Lobaton (Yotun 73.) – Carrillo (C. Pizarro 73.), Farfán, Cueva (Ramos 27.) – Guerrero. Szöv kap: Ricardo Gareca.

1. félidő: Ahogy azt már megszokhatták a hazaiak hívei, ismét nagy elánnal kezdte a mérkőzést Chile válogatottja, és már három perc elteltével Eduardo Vargas veszélyeztetett. Erre még gyorsan jött is a válasz perui részről, Jefferson Farfán fejesét a Barcelona kapusa, Claudio Bravo helyett a kapufa hatástalanította, és ez jól mutatta, hogy Chilének vigyáznia kell lelkes ellenfelével. Mégsem kellett nagyon aggódniuk Vidaléknak, mert a 20. percben Carlos Zambrano megkapta második sárga lapját, ezzel emberelőnyhöz juttatva a hazaiakat. Óriási lehetőség a Copa Américát rendező Chile előtt a döntőbe jutásra! És ezzel élni is kívántak a piros-kékek, rövid időn belül háromszor is veszélyeztettek, de Valdivia, és Edu Vargas helyzete is kimaradt, majd Alexis Sánchez lövését a kapufa hárította. De a nagy nyomásnak meglett az eredménye, és újra csak Vargas villant: bóhozatba illő gólja éppen elég volt a félidőre. 1-0!

2. félidő: A második félidőt újra csak Chile kezdte jobban, mégis Farfán fejese okozott veszélyt a hazai kapu előtt, de Claudio Bravo magabiztosan védett ismét. A peruiak létszámhátrányban is igyekeztek előretörni, míg a chilei csapat időnként felgyorsítva a tempót próbált zavart okozni, de komoly helyzetig nem jutottak Vidalék. Majd egy gyors kontraakció végén kiegyenlített Peru, ami egyáltalán nem volt meglepő, mert tíz emberrel is mentek előre a fehér mezesek, de végül Advíncula beadását Gary Medel juttatta saját kapujába a labdát, 1-1! Nem sokáig, mindössze négy percig tartott a perui öröm, mert Eduardo Vargas újra megvillant, és a letámadó chilei csapat csatára huszonöt méterről kilőtte a bal felső sarkot, Gallesének esélye sem volt hárítani, újra előnyben Chile, 2-1! Innen már muszáj volt újra csak felvállalnia a támadójátékot Perunak, de a kontrákra ezúttal nekik kellett figyelniük. A gyors, sokpasszos kombinatív játéknak, amit Chile képviselt nagyon feküdt most a terep, Alexis Sánchez is megvillant a jobbszélen, de újabb gólig nem jutottak el a hazaiak. Egymás után jöttek a chilei támadások, és egyre inkább úgy tűnt, hogy emberhátrányban nem tud már újra felpörögni, és veszélyessé válni Peru válogatottja. A chilei csapat birtokolta a labdát, és a játékszer hiányában a perui fehér mezesek igencsak elveszettnek tűntek. Arturo Vidal még a végén kihagyta a maga helyzetét, amivel aztán végképp pontot tehetett volna a párharcra, de így sem lehettek elégedetlenek Alexisék, mert 2-1-es sikerükkel bejutottak a döntőbe, ahol az Argentína – Paraguay elődöntő győztesével találkoznak.

A góllövőlista élmezőnye:

1. Eduardo Vargas (Chile) 4 gól, 2. Guerrero (Peru), Vidal (Chile) 3-3 gól, 3. Agüero (Argentína), Aranguiz (Chile), Barrios (Paraguay), Bolanos, Valencia (Ecuador), Jimenez, Vuoso (Mexikó), Moreno (Bolívia) 2-2 gól.

A másik elődöntő párosítása:

Július 1., 01:30: Argentína – Paraguay

Demmel László