Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Savanyú a narancs: már nem Hiddink a holland kapitány!

Ami várható volt, azt hétfőn késő este már tényként közölték a Holland Labdarúgó-szövetségnél, vagyis, hogy a sorozatos gyenge eredmények miatt megköszönték a válogatottat irányító Guus Hiddink munkáját, és július 1-től, közös megegyezéssel szerződést bontanak a szakemberrel.

Kép forrása: destentor.nl  Guus Hiddink elveszett a holland valóságban...

Kép forrása: destentor.nl
Guus Hiddink elveszett a holland valóságban…

Nem sikerült túl jól Guus Hiddink visszatérése a holland válogatott kispadjára, mindössze tíz mérkőzés adatott meg a sok sikert megélt szakembernek. A holland szövetség, és a szövetségi kapitány hétfőn késő este egy közleményben tudatta a közvéleménnyel, hogy útjaik július elsejével különválnak. Senki nem számított arra, hogy Hiddink számára ilyen rövid idő adatik az “Oranje” élén, de az eredmények tekintetében nem lehetett kérdés, hogy váltania kell a németalföldieknek. A szakma egyik legelismertebb tagja 2014 augusztusa óta irányította a holland nemzeti csapatot, és ez idő alatt tíz meccsen négy győzelem mellett, öt vereséget számlálnak Robbenék, egyetlen döntetlen társaságában. Hiddink megítélésén nem javítottak az Európa bajnoki selejtezősorozatban elért eredmények, illetve azok rontottak csak igazán: hat forduló után az A csoport harmadik helyén állnak a hollandok, öt ponttal Izland, és hárommal Csehország mögött, ráadásul mindkét ellenfelüktől vereséget szenvedtek. Hogy javítaniuk kell, az nem vitás. De ezt immáron nem Hiddinkkel teszik meg Hollandia legjobbjai, hanem vélhetően a segítőjével, Danny Blinddel, bár egyelőre nem nevezték meg az utódot, bár kézenfekvő lenne az 53 éves edzőt megbízni. Az Ajax egykori kiváló védője a 2016-os Eb után vette volna át a csapatot mesterétől, és ebből nem is csináltak titkot a tulipánok országában, de most úgy tűnik, hogy Blindnek hamarabb kell beugrania segíteni. A 68 éves Hiddink egyúttal megszellőztette visszavonulását is, de az sem zárható ki, hogy csak egy kis pihenőre vonul, és hamarosan újult erővel tér vissza a pálya szélére. Karrierje során a török, az orosz, a dél-koreai, az ausztrál, és a holland válogatottat (utóbbit kétszer) is irányító edzőfejedelem tudására még mindig szomjaznak a legnagyobb klubok, és alighanem munkaajánlattal bőséggel ellátják majd ezek után is. Hozzá képest Danny Blind még igazán tapasztalatlan, bár az Ajax kispadján már ült 64 mérkőzésen mint vezetőedző, de egy második, illetve negyedik helyen kívül nem jutott előrébb csapatával, ami az amszterdamiaknál kudarccal ér fel. Most itt lehet a lehetőség Blind előtt, hogy fiával együtt az “Oranjét” is trenírozza, és egyenes ágon kijuttassa a 2016-os EB-re. Guus Hiddink sok sikert kívánt utódjának, és a válogatottnak.

A magunk részéről csak annyit tennénk hozzá, hogy Guus Hiddinkken kívül még legalább 25 embernek el kell számolnia a lelkiismeretével, mert, hogy a világbajnoki bronzérmes tagjai nem felejtettek el egyik napról a másikra futballozni, az egészen bizonyos…

Demmel László