Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Drámai végjáték az ukrán Szuperkupában

Nagy izgalmakat hozott az ukrán Szuperkupáért folytatott találkozónak végjátéka. Két gól, két kiállítás, büntető, öröm, bánat – a donetski Shakhtar a kijevi Dynamót verte.

Shakhtar Donetsk_

Ismét a Shakhtarnál kötött ki a trófea (forrás: shakhtar.com)

Dynamo Kijev – Shakhtar Donetsk 0-2 (0-0)
Gólszerzők: Srna (90+2′ – büntetőből), Bernard (90+4′)
Kiállítva: Shovkovsky (90′), Rybalka (90+6′), ill. –

A Szuperkupa győztesének járó trófeáért folytatott harcot a Shakhtar kezdte jobban, és már a 7. percben előnybe is kerülhetett volna a donetski gárda, azonban Gladkyj fejesét kivédte Shokhovsky kapus. Tíz perccel később Bonfim is gólra tört volna, de fölé lőtt, így ekkor sem sikerült bevenni a Dynamo kapuját. Az egész félidő során a Donetsk dominált jobban támadások terén, és kaput nem talált a kijevi klub lövése, igaz, a hajrában Veloso szabadrúgása után kevéssel szállt fölé a labda. Ettől eltekintve mezőnyben kiegyenlített küzdelem folyt.

A fordulás után a Dynamo kezdett jobban és tűnt úgy, hogy magára talál. A 49. minutumban Yarmolenko lökete nyomán a kapufán csattant a labda! Tíz perccel ezután már a túloldalon adódott helyzet – ekkor Shovkovsky védte Fred lövését. Villant Srna is a Shakhtar részéről, ám a kipattanót nem tudta belőni, a labda mellé ment. Úgy tűnt, a kijevi gárdának csak a kapufázás ment az elmúlt este folyamán, ugyanis a 76. percben Moraes durrantotta telibe a felső lécet! Majd alig negyedóra elteltével, a rendes játékidő utolsó percében elszabadultak az indulatok. Shovkovsky kapus a kiállítás sorsára jutott, a Dynamo pedig büntetőt végezhetett el. A labda mögé a 92. percben a horvát válogatott Srna állt, majd értékesítette a tizenegyest. A kapus szerepét Dragovic vette át, és említésre méltó az is, hogy a kiállítás megkérdőjelezhető, hiszen Shovkovsky visszahúzta mindkét karját, mielőtt Teixeira a földre huppant volna. A lényeg, hogy előnyt szerzett a donetski együttes (0-1). Két perccel ezután jött a további sokk a Dynamo számára, hiszen megduplázta előnyét, és eldöntötte a trófea sorsát Bernard, aki Kovalenko szélről középre tett labdáját terelte a kapuba (0-2). Az indulatoknak még ezennel nem volt vége, hiszen újabb két perc elteltével volt mit feljegyezni. A 96. percben Rybalka megkapta második sárga lapját, amikor aláfeküdt ellenfelének. Ez a lényegen már nem változtatott – a Shakhtar Donetsk zsinórban 4. alkalommal hódította el az ukrán Szuperkupa-győztesnek járó serleget! Legutóbb a Shakhtaron kívül pont a Dynamo tudott győzni, még 2011-ben.

Nagy Dávid