Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

EL-selejtező: A Vidi nem tudott csodát tenni

Nem sikerült csodát tennie a Videotonnak, amely az Európa Liga főtáblájának kapujában az utolsó párharc odavágóját 3-0-ra veszítette el a Lech Poznan ellen idegenben. A székesfehérvári együttes hazai pályán is alulmaradt lengyel ellenfelével szemben. Így nem lesz magyar csapat egyik európai kupasorozat főtábláján sem a 2015/2016-os szezonban.

Elmaradt a fehérvári csoda a Lech ellen (forrás: vidi.hu)

Videoton FC – Lech Poznan (lengyel) 0-1 (0-0) | Továbbjutott: Lech Poznan, 4-0-s összesítéssel
Helyszín: Sóstói Stadion – 2.819 néző
Vezette: Stefan Johannesson (svéd)
Gólszerzők: Kedziora (57′)
Sárga lapok: Fejes (49′), Luijckx (56′), Simon (67′),  ill. Thomalla (39′), Formella (90+1′)

Videoton FC: Danilovic – Fejes, Vinicius, Juhász, Szolnoki – Trebotic, Luijckx (Simon 57′) – Ivanovic, Kovács, Koltai (Gyurcsó 58′) – Feczesin (Rudolf 70′)
Vezetőedző: Pető Tamás

Lech Poznan: Buric – Kedziora, Kaminski, Kádár, Douglas – Tralka, Dudka – Formella, Hamalainen (Holman 72′), Pawlowski (Lovrencsics 74′) – Thomalla (Kurbiel 81′)
Vezetőedző: Maciej Skorza

A Videoton utolsó magyar csapatként vágott neki annak, hogy az európai klubsorozatban a második legrangosabb kupában, az Európa Ligában részt vehessen, a főtáblán, a legjobb 48 csapat között. A lengyelországi odavágó nem sok jóval kecsegtetett a Vidi számára (0-3), de lehetetlen nincs, a fehérvári klubnál pedig hittek a csodában.

A hazai együttes kezdte aktívabban a meccset, s a 9. percben Feczesin igyekezett betalálni, de Buric kapus kitolta azt az alsóból. A kezdeti Vidi fölény ellenére idővel kiegyenlítődött a játék, s igazán nagy veszélyben sem forogtak a kapuk. Fokozatos a játék egyre lassabbá is vált, és nem igazán haladtak előre a csapatok. A 39. percben Juhászt rántotta le Thomalla, és jó helyről jutott szabadrúgáshoz a Vidi, ám Koltai beívelt labdáját a kapus kiütötte, majd Kovács a kipattanót fölé vágta. Kezdett kissé éledezni újra a Videoton, a szünethez közeledve. Ez csak múló dolog volt viszont, gól nélkül és igencsak eseménytelen 45 percet követően ért véget az első félidő.

A fordulás utáni első nagy lehetőség a Vidi támadójátéka ellenére az 55. percben a hazai kapu előtt alakult ki, amikor Thomalla lépett ki, de Danilovic időben kapcsolt, és a kapus lábbal mentett a Lech csatára elől. Ám az 57. minutumban megpecsételődni látszott a Videoton sorsa, amikor egy beadást követően Danilovic alá szaladt a labdának, amit Luijckx fejelt el a beadás után, így a játékszer Kedziora elé került, aki magabiztosan lőtte be a labdát a szinte üresen tátongó kapuba (0-1). Innentől kezdve a lengyelek magabiztosan uralták jobbára a játékot. A 71. minutumban az elfutó Thomalla el is tudta lőni a labdát, de a játékszer a blokkról szögletre vágódott. A következő minutumban Kádáron kívül még egy magyar labdarúgó pályára léphetett a poznani klubnál, hiszen Hamalainent váltotta Holman Dávid. A 73. perc végén Gyurcsó próbálkozott távolról, ám lövése utána a labda mellé szállva elkerülte a kaput. Lovrencsics Gergő is érkezett a vendégeknél – a válogatott támadó ekkor Pawlowskit váltotta. A 77. minutumban Ivanovski szépíthetett volna, ám éles szögből ellőtt labdája a védőn megpattant, majd így a hálóőr kezébe került. A 90. perc elteltével még három volt hátra, ennyi hosszabbítást jelzett ugyanis a negyedik játékvezető. A lefújással egyidejűleg elfogytak a magyar csapatok máris az európai kupaporondról, ami a 2015/2016-os szezont illeti, s azt is hozzá kell tenni, hogy összesen maximum 4 labdarúgó szerepelhet majd az Európa Ligában, míg a BL-ben jelen állás szerint egy sem.

Nagy Dávid