Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Európa Liga: A Dortmund simán gázolt át ellenfelén

Az Európa Liga utolsó selejtezőmérkőzésein nem történtek igazán nagy meglepetések, és kiderült a főtáblára jutók mindegyikének kiléte. Az elmúlt este zárótalálkozói közül kettőt érdemes kiemelni: a Borussia Dortmund lehengerlő sikert aratott hazai környezetben, míg az egyetlen meglepetésnek nevezhető dolog az volt, hogy a Southampton nem tudta felülmúlni dán ellenfelét, és nem lesz ott az Európa Ligában.

Borussia Dortmund - Odd Grenland, Európa Liga-selejtező_

Borussia Dortmund (német) – Odd Grenland (norvég) 7-2 (4-1)
Gólszerzők: Mkhitaryan (25′), Reus (27′, 32′, 57′), Gündogan (51′), Kagawa (40′, 90′), ill. Halvorsen (19′), Berg (64′)
Főtáblára jutott: Borussia Dortmund, 11-5-ös összesítéssel

Folytatta remeklését a Borussia Dortmund csapata, amely az Odd elleni odavágón csodát téve 3-0-ról felállva nyert 4-0-ra. Az idegenben lőtt gólok száma önmagában viszont nem lett volna elég, főként úgy, hogy a visszavágó 19. percében Halvorsen révén előnybe került a norvég együttes. Még természetesen ekkor is a sárga-fekete német klub állt továbbjutásra, ráadásul a 25. perctől elkezdődött a futballünnep a hazaiak részéről! Mkhitaryan kezdte meg a találatok gyártását egy igencsak nagy góllal, melyet futószalagon követett két gyors Reus találat. A szenzációs német labdarúgó a 27. minutumban máris megszerezte klubjának a vezetést, s a 32. percben duplázva növelte is azt. A félidő hajrájában Kagawa is bevette a Grenland kapuját! A fordulás után sem kapcsolt kisebb fokozatra a Borussia, amely Gündogan révén az 51. percben már 5-1-re vezetett! Csupán 6 percet kellett várni arra, hogy jöjjön az újabb hazai találat, és közeledjen a megsemmisítő vereség elszenvedéséhez az Odd együttese. Az 57. percben Reus mesterhármast ért el. A 6. dortmundi gólra válaszként hamar jött még egy szépítő találat – Berg a 64. minutumban talált be. Végül megszületett a BVB részéről a meccs 90. percében a 7. gól is, mellyel Kagawa beállította a 7-2-es végeredményt! Elképesztő rajtot vett a Bundesligában is a Dortmund, amely az Európa Ligát is nagyon pozitív előjelekkel várhatja.

Red Bull Salzburg (osztrák) – Dinamo Minszk (fehérorosz) 2-0 (1-0), büntetőkkel: 2-3
Gólszerzők: Minamino (11′), Soriano (58′)
Továbbjutott: Dinamo Minszk, 3-2-es összesítéssel

Az osztrák Salzburg a párharc első felvonásán simán kikapott Fehéroroszországban 2-0-ra, ám a visszavágót jól kezdte a felzárkózásért hajtó együttes. A 11. percben Minamino volt eredményes, s ugyan a fordulásig nem jött újabb gól, Soriano 58. percben szerzett találatára sem jött válasz, így kiharcolta a hosszabbítást a Salzburg. Érdemes hozzátenni, elképesztően sokat próbálkozott a gólszerzéssel a salzburgi alakulat, míg a Dinamo egyetlen kaput eltaláló lövést tudott felmutatni, azt is a hosszabbításban. Ennek ellenére egyik oldalon sem született találat az extra játékrészek során, így jöhetett a tizenegyespárbaj. Az első sorozatban mindkét labdarúgó belőtte a büntetőjét, majd a másodikban a vendégek játékosa rontott, ám azután nem jött hiba a Dinamo részéről, míg a hazaiak zsinórban hagytak ki három tizenegyest. Ezzel eldőlt minden, s annak ellenére, hogy nagyot küzdött és többet tett a továbbjutás érdekében a Salzburg, az osztrák együttes nem lesz ott a főtáblán.

Standard Liege (belga) – Molde (norvég) 3-1 (1-1)
Gólszerzők: Knockaert (26′), Santini (48′), Trebel (90+5′), ill. Hussain (42′)
Főtáblára jutott: Molde, 3-3-as összesítéssel, idegenben lőtt góllal

A párharc első felvonása megpecsételte a Standard sorsát, ami a norvégiai 2-0-s vereségét követően ugyan két góllal nyert hazai környezetben, viszont a Molde csapata az első játékrész végén fontos, végül továbbjutást érő idegenbeli találatot szerzett. Azt is, hogy két találattal nyerjen a Liege, a 95. minutumban sikerült összehoznia a belga együttesnek Trebel révén, így nem volt már esély a hazaiaknak a továbbjutásra.

Vojvodina (szerb) – Plzen (cseh) 0-2 (0-1)
Gólszerzők: Djuric (19′ – öngól), Duris (60′)
Főtáblára jutott: Plzen, 5-0-s összesítéssel

Nagyon simán lépett át a Vojvodina csapatán a cseh Plzen együttese, amely a hazai 3-0-s győzelmet követően idegenbeli szereplése során is lenullázta szerb ellenfelét. A visszavágón kettővel beérte a továbbjutó együttes, amelynek nem volt valós akadály az Európa Liga-selejtezőjének Play-Off köréből való főtáblára kerülés.

Athletic Bilbao (spanyol) – Zilina (szlovák)
Gólszerző: Elustondo (24′)
Főtáblára jutott: Athletic Bilbao, 3-3-as összesítéssel, több idegenben lőtt góllal

Sovány győzelmet aratott hazai környezetben a baszk Athletic, amely az első mérkőzésen a zsolnai klub otthonában a padlóról felállva mentette a meccset 3-2-re, és igencsak fontos idegenben lőtt gólokkal operált. Másként nem is jött volna össze a továbbjutás, ugyanis önmagában kevés lett volna az 1-0-s siker a visszavágón, de újból ott lesz a főtáblán a Bilbao.

Midtjylland (dán) – Southampton (angol) 1-0 (1-0)
Gólszerzők: Rasmussen (28′)
Főtáblára jutott: Midtjylland, 2-1-es összesítéssel

Nagy reményekkel vágott neki a Southampton az európai kupaidénynek, ám még nagyobb tett az, hogy a Southampton csapatával szemben sikerült kiharcolnia a főtáblára jutást a dán Midtjylland csapatának. Az északi klub az idegenben elért 1-1 után hazai pályán egy góllal diadalmaskodott, mely belépőt jelentett a legjobb 48 közé, azaz a sorozat csoportkörébe!

Legia Varsó (lengyel) – Zorya (ukrán) 3-2 (1-1)
Gólszerzők: Brzyski (16′), Guilherme (62′), Duda (90+5′ – büntetőből), ill. Khomchenovskiy (39′), Malinovskiy (66′)
Főtáblára jutott: Legia Varsó, 4-2-es összesítéssel

Nikolic csapata, a lengyel Legia Varsó a meglepetés résztvevő ukrán Zorya-t idegenben 1-0-ra győzte le, majd a visszavágón gólkavalkád született. Az 1-1-es első játékrészt követően újból eredményes tudott lenni mindkét csapat, s a végjátékban sikerült a hazaiaknak eldönteni a találkozót. A kiesés veszélye így sem fenyegette a Legiát, amely a papírformának megfelelően ott van a legjobb 48 között!

Belenenses (portugál) – Altach (osztrák) 0-0
Főtáblára jutott: Belenenses, 1-0-s összesítéssel

Kései találkozót rendeztek meg a portugál Belenenses otthonában, ahol az osztrák Altach vendégszerepelt. Az egész párharc eléggé gólszegény volt, de az ibériai klub által idegenben aratott 1-0-s siker az odavágón elég volt a főtáblára jutáshoz, ugyanis a visszavágón nem született gól.

Nagy Dávid