Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb-selejtező: Nyertek, de mire mennek vele?

Érik a bomba finálé az Európa-bajnoki selejtezők A-csoportjában, ahol a nagy favorit Hollandia a nem továbbjutást érő negyedik pozícióból várta az utolsó két fordulót.

Kép: www.metro.co.uk

Kép: www.metro.co.uk

Csehország és Törökország ellen fut versenyt a holland válogatott a nyári Eb részvételért, ám a helyzetük nem egyszerű. Izland már kvalifikálta magát a kontinenstornára, mögöttük pedig Csehország és Törökország kapaszkodik és csak utánuk jön Hollandia. A negyedik hellyel még a pótselejtezőre sem tudnák magukat kvalifikálni, ami elképesztően nagy blama lenne egy ilyen méretű futballnagyhatalom számára. Az utolsó két körben tehát nincs más dolguk, mint nyerni amit csak tudnak és imádkozni, hogy valamelyik riválisuk pontokat veszítsen. Az első lépést Kazahsztán ellen tehették meg, ami első hallásra ugyan könnyűnek tűnik, ám valójában nem egy egyszerű vállalkozás. Az egy dolog, hogy az oranjénak rosszul megy az elmúlt időszakban, de most még ők utaztak el idegenbe: Európa peremére mentek, ahol helyi idő szerint este 22:00-kor rendezték ezt a derbit. A harmincezres astanai stadion majdnem megtelt, a lelkes kazah drukkerek hangja mellett pedig a nem épp ötcsillagos gyep és a hideg, esős idő is nehezítette a dolgukat. Nem voltak épp ideálisak a körülmények, de muszáj volt itt most megszerezniük a győzelmet a fehér mezeseknek. A holland válogatott történetében most először játszottak műfüvön, amihez kicsit nehezen szoktak hozzá. Lassan melegedtek be a vendégek, akik jó szokásukhoz híven igyekeztek biztos labdabirtoklásukra alapozni. A kulcsemberek nem játszottak kirobbanó formában, ám akadt egy-két kiegészítőember, akik valamit hozzá tudtak tenni a támadójátékhoz.

Ilyen volt El Ghazi is, aki fiatal kora ellenére viszonylag sokszor tudott zavart kelteni a kazah védelemben, köszönhetően szép cseleinek. Nehezen jutottak el helyzetekig a hollandok, ám az első félidő közepén majdnem meglett a vezetés: Depay óriási ziccerben hibázott, így csak szöglet lett a dologból. A kazahok csak elvétve kerültek a vendég kapu elé, ám eléggé súlytalan volt a támadójátékuk. A langyos meccs 33. percében aztán nagy nehezen megtört a jég és megszületett valahogy az első gól: gyakorlatilag még helyzet sem alakult ki, amikor Wijnaldum kihasználta a hazai védők könnyelműségét – nem támadták, így húszról rászúrta, lövése pedig a sarokban landolt. A vezetés nyilván sok terhet levett a holland vállakról, de a meccsnek még nem volt vége. A szünet után tisztább fejjel, szervezettebben jöttek vissza – még nehezebbé téve Kazahsztán dolgát az egyenlítést illetően. A hazaiak nem tudtak olyat mutatni, amivel veszélyeztethették volna a holland vezetést – a másik oldal viszont egyre veszélyesebb volt támadásban. Az 50. percben Wesley Sneijder fejezett be góllal egy pazarul kivitelezett, igaz “hollandos” akciót. A két gólos vezetés pedig nem hivatalosan bebiztosította nekik a három pontot. A folytatásban visszavett a vendég csapat, vagyis a kazahok is szóhoz jutottak, ám a legnagyobb lehetőségeket is el tudták puskázni: a 70. percben lényegében egy kihagyhatatlan helyzetet sikerült nulláról mellé fejelni, ami elképesztő bravúr. Habár ezen kívül nem kerültek sokszor közel a szépítéshez, az az egy gól mégis sokáig ott lógott a levegőben. Nagyon sokáig. Annyira, hogy a játékvezető képes volt 5 percet hosszabbítani ezen a kínosan eseménytelen találkozón, aminek a végeztével Kuat talált be egy szép akció végén. A szépítés meglett, Hollandia pedig 2-1-ra nyert , átmenetileg átvéve a harmadik helyet Törökországtól. Robin van Persie cserekén beállva századszor lett válogatott, a csapat a sorozatban negyedszer is nyerni tudott – kivételesen minden okuk megvolt az örömre.

Kazahsztán – Hollandia 1-2
G.: Wijnaldum (33.), Sneijder (50.), Kuat (96.)

Kép: UEFA

Kép: UEFA

Ahogy az már föntebb is említve lett, Izland már biztosan ott lesz a franciaországi Eb-n, azaz számukra különösebb tét nélkül bírt a Lettország elleni derbi. Aki egy jó meccsben reménykedett, az már az 5. percben foghatta a fejét: egy szabadrúgás után kipattant a labda a kapusról, pontosan az érkező Sigthorsson elé, aki könnyedén szerezte meg csapatának a vezetést. Innentől a lettek esélyei jócskán megcsappantak – az első félidőben ez végig érezhető volt. A 27. percben tovább mélyült a szakadék a két csapat között: Sigurdsson távolról eleresztett lövését ismét tétlenül nézte a lett kapus, 2-0-ra ment a hazai csapat.

A félidőben aztán minden megváltozott. Teljesen váratlanul feltámadt a vendég csapat. ami főleg Cauna góljának volt köszönhető. A kapufa is segített azért, de szép kis gól volt – no meg nem is az utolsó a lettektől ezen a meccsen. A 68. percben sokak nagy meglepetésére ismét gólt kapott Izland: egy veszélyes beadást követően Sabala volt pontos, 2-2-re változtatva az állást. Valaki nagyot szakított a fogadó irodáknál… A hajrára beállt a veterán Eidur Gudjohnsen, Izlandnak viszont akadtak gondjai: a lettek már korántsem voltak annyira félősek és inaktívak, mint az első játékrészben. Ők is helyzetbe tudtak kerülni és partnerei tudtak lenni a kékeknek. Több gól azonban már nem született, így meglepetésre pontosztozkodás lett a vége. Ez a harmadik meccs a csoportban, amit nem tudott megnyerni Izland.

Izland – Lettország 2-2
G.: Sigthorsson (5.), Sigurdsson (27.), Cauna (49.), Sabala (68.)

Az A csoport állása:

acsop

A tabelláért köszönet az eredmenyek.com-nak.

Baranyai Balázs