Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: Alcacernek rég volt ilyen jó napja; ismét kikapott a Sevilla

Vasárnap este a szebb napokat látott nagy csapatok is bizonyíthattak a spanyol bajnokság 10. fordulójában. Közülük a Sevilla pedig külön szép feladatban részesült: ők a Villarreallal mérkőztek.

Kép: wrestlinhispano.net.

Kép: wrestlinhispano.net.

Két rettenetesen rajtoló csapat találkozott Valenciában. A “rettenetes” szó mondjuk a két együttes kapcsán más-más tartalmat takar. Mert habár a Valencia csak a 8. és a csatárok nem találják a góllövő cipőt, a Levante problémái mégis másabbak – ők a kieső zónában tanyáznak, így minden pont létfontosságú számukra, már az év korai szakaszában is. Nekik nem ezeket a meccseket kell megnyerniük, de egy potya pont nagyon sokat érhet nekik a folytatásban – ehhez viszont szinte hibátlan védekezésre volt szükség. Ennek szellemében a vendégek egy jól szervezett, végtelenül türelmes és masszív védelemmel érkeztek a Mestallába. A Valencia nehezen boldogult velük, holott még csak ki sem spórolták a jó játékosokat a keretből – pedig hét közben jön az újabb BL-forduló, tehát pihentethették volna a legjobbakat. A nagy nevek viszont nem igazán boldogultak, még hazai pályán sem.

Az lehet, hogy nem tudtak eléggé felpörögni egy Levante elleni derbire, de már korábban is érzékelhető volt a sok probléma a támadójátékban. Az első játékrészben helyzetet is alig láttunk, nem hogy gólt. Ez a hatalmas gyötrődés valamicskét mérséklődött a fordulás után, de a problémák csak részben oldódtak meg. Kicsit talán lendületesebbek voltak a valenciaiak, akik igyekeztek valahogy  vezetéshez jutni. Ha a játék nem is ment nekik annyira, a szerencse melléjük állt. A 64. percben büntetőhöz jutottak, amit Paco Alcacer értékesített. Ez a találat azt jelentette, hogy a Valencia otthon tartja a három pontot. A Levanténak kellett volna megújulni, vagy valami váratlant bemutatni, de erre a vendéget teljességgel képtelenek voltak. Támadó szándékuk csak tovább rontotta helyzetüket, hiszen a védekezésük így még sebezhetőbbé vált. A Valencia ezt igyekezett is kihasználni: nyolc perccel később Alcacer passzából a jobb szélen játszó Feghouli talált be, eldöntve ezzel a találkozó sorsát. Később annyira szétesett a Levante, hogy még Bakkali is tiszteletét tette – kialakítva a 3-0-ás végeredményt. Ennek a győzelmének köszönhetően a Valencia átmenetileg feljött a hatodik, azaz európai kupás helyre.

Valencia – Levante 1-0
G.: Alcacer (64. – büntető), Feghouli (72.)

Vagy a Villarreal talál ismét magára, vagy a Sevilla lép nagyot előre. Habár a két gárda teljesen más pozíciót foglal el a tabellán, a tét attól még nagy. Igazi rangadó volt ez, de leginkább veszítenivalója volt most mind a két félnek, mintsem, hogy ész nélkül egymásnak essenek. A Sevillának idegenben kellett volna pontot, pontokat rabolnia, viszont egy vereség nagy károkat okozott volna nekik. Épp ezért inkább visszafogottan kezdtek és a biztos védekezésükkel kezdték el megalapozni maguknak a mérkőzést. Ez viszont nagyon feküdt a Villarrealnak, akik folyamatosan birtokolták a labdát és gyors, technikás játékosaikkal próbálták megbontani a vendéget védekezését. Mezőnyfölényük nyomasztó volt, a Sevilla csak egy-egy momentum erejéig tudott érvényesülni, komoly akciókra nem futotta erejükből. A Villarreal viszont kezdett egyre veszélyesebbé válni. Egyre többször és egyre könnyebben tudták átjátszani a sevillai hátsó alakzatot, ami a 25. percben végül egy gólban csúcsosodott ki. Az elöl ragadt jobbhátvéd, Mario Gaspar kapott az alkalmon és lőtte a labdát a hálóba. Mario nem rég góllal mutatkozott be a spanyol válogatottban, most pedig a sárga tengeralattjárónak szerzett vezetést.

Nagy változás ezek után sem következett be. A félidőben még mindig 1-0 volt az állás, a második játékrészben viszont próbált menteni valamit a Sevilla. A gond csak az volt, hogy szörnyen pontatlanul tették mindezt. Nem tudták jól megjátszani az elöl lévőket és hátul is kinyíltak. A sárgák folyamatosan ostromolták a kapujukat, ők pedig ezt tehetetlenül nézték. A kegyelemdöfést aztán a 61. percben a francia Bakambu gyötörte be. A remekül játszó Denis Suarez passzából volt eredményes, ez pedig kivégezte a Sevillát. A vendégek védekezése szétcsúszott és tálcán kínálta a lehetőségeket a hazaiaknak, akik szerettek volna még több gólt lőni. Az újabb találat egyre csak váratott magára, pedig nagyon közel jártak a hazaiak, ám a lendület is fogytán volt már. A Sevilla ki tudta használni ezt az átmeneti hullámvölgyet és meg tudta felezni a hátrányát: Konoplyanka szenzációsan indult meg a bal oldalon, a beívelt labdájára pedig Llorrente érkezett középen, aki nem rég a Juventustól igazolt az EL címvédőjéhez. A hajrában még az sem tűnt elképzelhetetlennek, hogy a Sevilla kiegyenlít. Konoplyanka közel járt a gólhoz, a sérülésekkel bajlódó Villarreal pedig nagyon szerette volna már, hogy vége legyen. Erőfeszítéseik viszont így sem értek célt. Az izgalmasra sikeredett végjáték már nem tartogatott gólt, így maradt a 2-1-es eredmény és a Villarreal győzelem. A sárgák jelenleg a 4. helyen állnak, a Sevilla a 9.

Villarreal – Sevilla 2-1
G.: Mario (25.), Bakambu (61.), Llorrente (76.)

Baranyai Balázs