Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Premier League: A listavezető a másodikat fogadja, avagy Leicester-MU az első helyért! – előzetes

Az angol Premier League 14. fordulója az eddigieknél is érdekesebbnek ígérkezik. A listavezető Leicester City hazai pályán fogadja a tabellán második helyet elfoglaló Manchester Unitedet, míg Londonban egy Tottenham-Chelsea rangadóval lehet gazdagabb a futballszerető közönség.

leicestermu

 

A megszokottól eltérően, ezúttal nem lesz meccs a finom ebéd elköltése után, szombaton 16:00-kor indul az angol bajnokság 14. fordulója. Öt mérkőzést rendeznek a fenti időpontban, s 18:30-kor zárul a szombati dömping.

Aston Villa – Watford: A tavalyi szezon után csak lejjebb tudott kerülni az Aston Villa, holott néhány évvel ezelőtt még ha nem is volt világverő a birminghami alakulat, de egyetlen ellenfele sem mehetett biztosra ellenük. Mára sikerült elérniük, hogy esélytelenként számoljunk velük, még az újonc Watford ellen is. Az első fordulóban a Bournemouth ellen sikerült nyerniük a hazaiaknak, ám augusztus 14. óta nyeretlenek a Premier League-ben, s öt megszerzett pontjukkal az utolsó helyen állnak a tabellán. Nem úgy a 13. helyezett újonc Watford, mely ugyan két vereség után érkezik, de nem esélytelenül, sőt! Érdekes meccsnek ígérkezik, ahol az eredmény sokkal jobban számít, mint a mutatott játék.

Bournemouth – Everton: Az abszolút újonc otthonában kell folytatnia jó sorozatát az Evertonnak, és ebben könnyen partner lehet az utolsó előtti helyen álló piros-feketék. A bajnokság elős mesterhármasát szerző Callum Wilsont kénytelenek lesznek nélkülözni a Bournemouth-nál, de csakugyan a maródiak listáját erősíti Christian Atsu, Max Gradel, és a csapatkapitány, Tommy Elphick is. Így pedig nem lesz könnyű megállítaniuk a lendületben lévő, és utolsó három meccsén 11 gólt szerző liverpooliakat. Akik szintén kapitányuk nélkül lépnek pályára, de Phil Jagielkán kívül nincs más sérültje Roberto Martínez csapatának.

Crystal Palace – Nemwcastle United: A jól rajtoló, majd fokozatosan visszaeső londoni Palace azt a NU-t fogadja, mely már tavaly óta próbál kilábalni a gödörből, egyelőre sikertelenül. A még mindig tűzközelben lévő hazaiak Alan Pardew vezetésével mennek harcba a menedzser korábbi csapata ellen. A hazaiak minden értékelhető játékosukat bevethetik, míg a „Szarkák” továbbra sem számíthatnak kapusukra, a holland Tim Krulra, de a védelemből Steven Taylor, és a középpályáról Jack Colback is hiányozni fog, igaz, már jó ideje nélkülük harcolnak a fekete-fehérek. A Crystal Palace már meglepte a Chelsea-t is a Satmford Bridge-en, így a Steve McClaren edzette NU-nak Wijnaldum vezetésével  a Selhurst Parkban sem lesz könnyebb dolga.

Manchester City – Southampton: A City a bajnokság fő esélyesének számított, főként a Chelsea korai kiesésével, így igazán meglepő, hogy nem tudnak tartani egy magabiztos, és magas szintet, és szép lassan már „csak” a harmadik helyen állnak. Igaz, a kétpontos hátrány a listavezető mögött nem éppen szakadék, de a Manuel Pellegrini vezette kékek már 20 napja nem tudtak meccset nyerni, előbb a kiesőjelölt Aston Villa otthonából távoztak egy 0-0 után, majd a Liverpool elleni rangadón sült be a puska, a vendégek 4-1-el gyalogoltak át rajtuk, majd a BL-ben a Juventustól is kikaptak. Igaz a továbbjutás miatt így sem kell aggódniuk. Szombaton az a Southampton látogat az Etihadba, mely tavaly ugyan jobb szezont futott, de idén sem kell még leírni, ott vannak a tűz közelében, mindössze hat pontra a hazaiaktól. A Juventus ellen a City kapusát, Joe Hartot le kellett cserélni sérülés miatt, így játéka kérdéses a Soton ellen, de helyére bármikor beugorhat Willy Caballero, igaz, az argentin-spanyol nem ugyanaz a szint, mint angol riválisa. Rajta kívül csak a megműtött Samir Nasrira nem számíthat Pellegrini, valamint Wilfried Bony sem biztos, hogy tudja vállalni a játékot. A Soton ebből a szempontból szerencsésebb, minden kulcsjátékosa hadra fogható Ronald Koemannak. A Stoke elleni vereséget pedig kiküszöbölni igyekeznek majd a piros-fehérek, s kipihentebbek is lesznek ellenfelüknél, így mindenképpen egy jó mérkőzésre van kilátás.

Sunderland – Stoke City: A Sunderland tavaly megúszta a kiesést Dick Advocaat segítségével, de az új idényben már a holland menedzser sem tudott csodát tenni, idő előtt megvált posztjától, és Big Sam Allardyce-nak adta a stafétát, de a mindig elhivatott brit sem tudott eddig csodát tenni, bár bemutatkozásán a Newcastle 3-0-s legyőzésével maga mellé állította a drukkereket egy időre. Azóta az Everton otthonában beleszaladtak a késbe (6-2), és kikaptak a Southamptontól is,  de legutóbb a Crystal Palace-t sikerült legyőzniük, amivel viszont még nincsenek kint  a vízből, továbbra is a 18., kiesőhelyen állnak. Nem úgy a Stoke: a Potters a Chelsea, és a Soton legyőzésével már alighanem túl is teljesítette az idei bravúrokat, és jelenleg a 11. pozíciót foglalják el. Jól haladnak ismét Mark Hughes fiai afelé, hogy decemberben már meglegyen az a pontmennyiség, ami után már nem kell a mögöttük állókra figyelni.

Leicester City – Manchester United: Este 18:30-as kezdettel pedig a forduló rangadója zárja a szombati napot! A Premier League élén tanyázó, és a fél világ tiszteletét kivívó Leicester City hazai környezetben fogadja Louis van Gaal MU-ját, s a vendégek a hétközi BL meccs miatt egy kissé elgyötörtek lehetnek, s ez a hazaiak malmára hajthatja a vizet. Legutóbb a „Rókák” otthonában 5-3-as verésbe szaladtak bele Rooney-ék, s ha nem vigyáznak, a Claudio Ranieri vezetésével megtáltosodó Leicester ismét meglepheti őket. A Ranieri-Jamei Vardy kettős idén nagyon ütős, erről az ellenfelek tudnának mesélni, a 28 éves támadó teljesen újjászületett az olasz szakember keze alatt, 13 góljával vezeti a góllövőlistát, a csapat pedig egyszer csak a tabella első helyén találta magát. A vendégeket ettől függetlenül kár lenne leírni, viszont a hétközi PSV elleni döntetlen sem adhat elég okot a bizakodásra. Talán majd, ha legyőzik a kékeket. Ami biztos, hogy a MU-ból hiányozni fog a Shaw-Carrick-Valencia trió, de rajtuk kívül nincs mása sérültek listáján. A Manchester United csak győzelem esetén léphet fel az első helyre, ám ha a Leicester újabb bravúrt bemutatva begyűjti a 3 pontot, akkor négypontosra növelheti előnyét fő üldözőjével szemben.

Tottenham Hotspur – Chelsea: A londoni rangadót ezúttal a White Hart Lane-en rendezik vasárnap, ahol tavaly 5-3-ra győzött a hazai csapat, s idén egyelőre úgy tűnik, hogy esélyesebb is a Spurs. Mauricio Pocchettino csapata az ötödik helyen áll, míg a Chelsea a 15., köszönhetően a rettenetes idénykezdetnek. Hét közben mindkét csapat pályára lépett a nemzetközi porondon, így kipihentséggel nem lehet vádolni egyik gárdát sem. Lassan magára talált a Tottenham üdvöskéje, Harry Kane is, aki immár nyolc gólnál jár, míg a Chelsea legeredményesebbje a tavalyi házi gólkirály, Diego Costa, három góllal. Gyenge, és könnyen sebezhető védelme miatt már nem egyszer került bajba idén a Chelsea, amit könnyedén kihasználhatnak a hazaiak, míg a vendégek csak abban bízhatnak, hogy a Norwich elleni győzelemmel letudták a rossz szériát, és nem mondanak csődöt ismét. A hétközi sima izraeli győzelem is növelheti Hazardék önbizalmát, és előbb-utóbb ki kell jönnie a lépésnek, mert ezzel a kerettel többre hivatottak a kékek. A hazaiak teljes kerettel várhatják Mourinhóékat, viszont a Chelsea-nél könnyen lehetnek változások a megszokottakhoz képest: Courtois továbbra is csak edzhet, Terry és Ramires kisebb sérüléssel bajlódik, így kérdéses a játékuk.

West Ham United – West Bromwich Albion: Londonban találkozik a két csapat, s a hazaiak, ha nem lennének éppen leszállóágban, sokkal esélyesebbek lennének. Ám a Tottenham elleni 1-4 után nem mehetnek biztosra Slaven Bilic fiai, főleg, a hagyományosan rapszodikus WBA ellen. Hat hely, és négy pont választja el a feleket, és november hónap kezdetéig úgy tűnt, hogy akár a West Ham is lehet az idei év meglepetéscsapata, de ezt már alighanem elorozta tőlük a Leicester. A birminghamiek hozzák a szokásos formájukat, képesek bárkit megszorítani, a szorosabb meccseken pedig csak egy-egy villanás dönt – mostanság a javukra.

Liverpool – Swansea City: A Liverpool igen jó formában van, lassan beérik Jürgen Klopp munkája, és a Manchster City 4-1-es legyőzése után, hét közben az Európa-ligában a Bordeaux-t is sikerült legyőzni, ráadásul hátrányból felállva, így kijelenthetjük, hogy a rajtnál kissé beragadt vörösök alighanem túl vannak a nehezén. Mindazonáltal a Swansea-nak sem kell egyelőre aggódnia, bár az eredményeik az utóbbi időben nem túl biztatóak, legutóbbi három meccsükön csak egy pontot szereztek, és elég közel vannak a kiesőzónához. Év végére ezzel nem szokott baj lenni, legalábbis a walesiek mindig kihúzzák magukat a csávából, és most is van bőven gyengébb csapat náluk, így meglepő lenne, ha mégis gondjaik lennének, de bravúr lenne a részükről, ha a Pool ellen kezdenék meg a győzelmek bezsákolását.

Norwich City – Arsenal: Míg a Norwich igyekszik megbírkózni az újoncok minden nyűgjével, addig a londoni „áGyúsok”, amolyan is-is évet futnak. Jó is, meg nem is, akarom is, meg nem is. A Premier League-ben jól szerepelnek Arséne Wenger tanítványai, és a cseppet sem rossz negyedik helyen állnak, kettő pontra az éllovas Leicestertől, mely csapatot nem mellékesen csak Alexis Sánchezék voltak képesek legyőzni az idényben. A chilei hat góljával csapata legeredményesebbje, de még ő sem tudta egymaga kirángatni a Bajnokok Ligája mocsarából csapatát, és a hétközi Dinamo Zagreb elleni győzelemmel is csak egy újabb lépést tettek a továbbjutás felé. Míg a PL-ben megy a szekér, addig a BL igen szenvedős, így muszáj mindent kiadniuk magukból a londoniaknak, esélyük sincs egy meccsen sem rápihenni a következő megmérettetésre. Ez hatványozottan igaz a Norwich csapatára, mely újoncként három győzelmet számlál, s éppen háromegységnyire táborozott le a kiesőktől. Egy rossz széria, és könnyen bajba találhatják magukat, s hiába sérült az Arsenalból Coquelin, Arteta, Wilshere, Rosicky, Walcott, és Danny Welbeck is, még mindig a vendégek a toronymagas esélyesek.

A Premier League 14. fordulójának mérkőzései:

Szombat:

16:00 Aston Villa – Watford
16:00 Bournemouth – Everton
16:00 Crystal palce – Newcastle United
16:00 Manchester City – Southampton (Digi Sport 1)
16:00 Sunderland – Stoke City
18:30 Leicester City – Manchester United (Digi Sport 1)

Vasárnap:

13:00 Tottenham Hotspur – Chelsea (Digi Sport 1)
15:05 West Ham United – West Bromwich Albion (Digi Sport 1)
17:15 Liverpool – Swansea City (Digi Sport 2)
17:15 Norwich City – Arsenal (Digi Sport 1)

Demmel László