Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A legkellemetlenebb támadók

Vannak olyan embertársaink akikkel a civil életben nem szívesen találkozunk. Példának okáért ilyen reggelente a szomszéd, a főnök és teszem azt a rendőr, vagy a BKV ellenőr. Azonban, a pályán is akadnak bőven olyan labdarágók akik ellen gyűlöl játszani az ember. 

mandzu

Az előző héten kétszer láttam játszani Mario Mandzukicsot és ennél fogva a góljait is a szemem láttára szerezte és bizony ezek a találatok, jobban mondva a horvát játékos stílusa ihlette meg ezt a rövid írást. Aki valaha focizott, vagy más csapatsportban tevékenykedett, ahol a játékszerért meg kell birkózni az ellenféllel az tudja, hogy mennyire bosszantó, idegesítő és nehéz feladat levédekezni néhány játékost.
Némelyiket a stílusa miatt, másokat az alkatuk miatt, a többit pedig tudásuk miatt. Na most ezen három pontot használva mércének, összeírtam, hogy véleményem szerint, kik azok a támadók akikkel nem hogy a pályán, de a sarki ABC-ben sem akartam volna soha találkozni. Mindenki mellé egy afféle megoldási javaslatot, egy védelmi elixírt is írtam, hogy hogyan is lehet ellenük védekezni ellenük.

1. Mario Mandzukic: Mint múzsámat, illik első helyre raknom. Amennyiben van futballista aki egy igazi ….láda akkor az ő. Ő is egyike azoknak a támadóknak, akik olyanok, mint az “éjféli szúnyog”. Ott van folyton a nyakad körül. Ahogy kicsit elalszol, már rád is szállt. Rúg, csíp és harapna is ha engednék. A legrosszabb az egészben, hogy olyan felépítése van, amivel nem akarsz ütközni. Mint védő ránézel és már fájnak a bordáid a vállad, a gyomrod, mert az ember csont és bőr. Akárhogy találkozol vele, valamid meg fogja érezni. Ráadásul van ereje is a horvátnak. Levegőben majdhogy verhetetlen. Felugrasz vele, de azonnal a földbe is döngöl. Hozzátéve még azt is, hogy rettentően arrogáns és szereti kikészíteni az ellenfeleit játék közben. Mit kezdesz vele? Hergeled, aztán összeverekedtek. 

2. Lionel Messi: Igen négyszeres aranylasztis blabla.. Ő elsőre pont az ellentéte a fentebb említett emberkének. Alacsony, olyan kis sebezhetőnek tűnt sokáig és rengetegen felrótták a védőknek, hogy “Mi az Istenért nem vágod fel?”. Mert nem lehet! Egyrészről rettentően gyors. Másrészről leütközni? Egyszer Paul Scholes azt nyilatkozta, hogy egész meccsen azon imádkozott, hogy ne kelljen Leo Messivel ütköznie, mert az meg fog látszódni másnap. Talán ennél több nem is kell ide. Alacsony, erős, technikás. Mit kezdesz vele? Semmit, morgolódsz és sírva hazamész.

3. Zlatan Ibrahimovic: Ő Zlatan. Ennyi. Mit csinálsz ellene? Azt csinálod amit Zlatan mond. 

4.Thomas Müller: Találkoztok a pályán. Ránézel és végigméred. Nem tűnik erősnek, botsáska alkat, vicces frizura és nem túl jóképű. Ő nem lesz egy nagy focista melletted. Telik-múlik az idő és nem igazán megy el mellőled. Mosolyogsz magadban, hogy mennyire béna és te mennyire jó vagy. Gondolod, rá se kell bagózni, de mire ez végigfut az agyadon, hallasz egy hangot. Az edződtől jön és azt ordibálja, hogy odafigyelhetnél már, mert az a puding márka melletted már 2 gólnál és 1 gólpassznál jár a meccsen. Szóval ő az a figura, akit nem tudsz komolyan venni. Se nem túl képzett, se nem erős, se nem gyenge, se nem- se nem. És de.. de.. valahogy mindig elmozog és kibújik mellőled és 4567 gólt rúg. Mit csinálsz vele? Megkéred, hogy hagyja el a pályát, ha nem teszi, akkor te hagyod el. 

5. Neymar Jr.: Akkora skillje van, hogy a Holdról látszik. A legrosszabb az egészben, hogy ő magáról ezt tudja és használja is. Próbálod szerelni, de egyszerűen az agyad bal és a jobb féltekéjét annyira összegubancolja, hogy hirtelen azt sem tudod fiú vagy-e, vagy egy macska kalapban. Erővel eltudnád nyomni, de mire oda eljutsz, hogy lefaltolod, már kicselezett. Mihez kezdesz vele? Megpróbálod leszerelni, te meg még 4 csapattársad. 

6. Diego Costa: A lehető legrosszabb fajta támadó. Aljas, agresszív, erőszakos és még ronda is. Amikor már a saját szurkolóid is megkérdőjelezik a tevékenységedet a pályán, na az a legteteje. Mint védő, nem tudsz úgy hozzáérni vagy megközelíteni, hogy ne legyen dühös rád és addig-addig hergel téged, míg nem teljesen elveszted a fejed és felrúgod. Ilyenkor persze téged vesznek elő, ő pedig kuncog magában. Nagyon nehéz eset. És hogy mit kezdesz vele? Végig nyugodtan kell kezelni és akkor ő fogja saját magát felhergelni, majd kiállítani. Hanem…. akkor is! 

Összegezve van itt minden. A fizikálisan erős és agresszív támadótól az alacsony technikás játékosig. Nyilván nem ők vannak csak, akik kellemetlen ellenfélnek bizonyulnak (valamilyen szinten mindenki az, mert hogy arra törekszik, hogy képletesen is de megverjen, legyőzzön), de kiválóan testesítik meg azokat a típusú labdarúgókat, akik sok nehéz pillanatot hoznak az ellenfél életébe.

fotó: tuttosport.com

Borbély Szabolcs