Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: Kézben volt a meccs, de mégis botlott a Barca – videóval!

A spanyol bajnokság 30. fordulójában újabb lépést tehetett a bajnoki cím felé az FC Barcelona, amely az egyik rivális, nevezetesen a Villarreal otthonába látogatott.

Kép: Marca

Kép: Marca

8 pont volt a Barca előnye a forduló előtt az Atletico Madriddal szemben (velük találkoznak majd a BL negyeddöntőjében is), ám a matracosok tegnap botlottak és az utolsó előtti Sporting Gijontól kaptak ki 2-1-re. Ez egy hatalmas lehetőséget teremt a katalánoknak, hiszen egy Villarreal elleni siker esetén már tíz pont fölé hízna az előnyük – azt meg ugye senki ember fia le nem dolgozza. Az elmélet szerint tehát már csak nyerni kellett, ám könnyű ezt csak így leírni – a gyakorlatban ez sokkal komplikáltabb, mint elsőre hinnénk. Az első percekben egyből nehéz helyzetbe került a Barcelona, ugyanis a hazai pályán játszó Villarreal szinte egyből a kezdés után meg is szerezhette volna a vezetést. Bakambu vezérletével lendültek akcióra, a beérkező labda pedig a menteni igyekvő barcelonaiak lábáról pattant a kapufára, majd onnan már Bravo gyűjtötte be. Idén már nem ez az első alkalom, hogy a Barca kissé gyengélkedik az első félidőben, illetve annak is az elején.

Messiék elég nehezen vették föl a fonalat, a sárga mezesek ugyanis jól szervezett csapatjátékkal nehezítették meg a dolgukat. Nem elég, hogy keresgélték a formájukat, még egy nem várt dolog is bezavart: a játékvezető több hibás ítéletet is hozott, ami leginkább őket sújtotta. Nem ment a Barcának a játék, így elég sokat foglalkoztak a sípot fújó úriemberrel, aki bőszen osztogatta is a sárgákat. Messi idő közben egy lecsúszott lövésével eltalálta az egyik hölgyet a nézőtéren – hozzá még orvost is kellett hívni, bizonyára nem esett neki jól Messi bombája. A Barca azonban nem ragadt le, ki tudtak mászni a gödörből: kis szerencsével ugyan, de a 20. percben egy szabadrúgás után keveredett oda a labda Rakitichez, aki sikeresen be is lőtte azt a hálóba. A horvát középpályás gólja tehát nagyban megkönnyítette a dolgukat – Rakitic jövő héten majd a magyar válogatott ellen is bizonyíthat.

Ami a folytatást illeti, kicsit megváltozott a helyzet: a Barca kezdett megnyugodni, viszont a Villarreal futballistái panaszkodtak helyettük is a bírói ítéletekre. Sanchez játékvezető nem tudott felnőni a feladathoz és kicsúszott a kezéből a meccs. A folytatásban több jó ítélete is volt kulcshelyzetben, de ekkor már ez nem számított. Minden sípszó után hatalmas hangzavar támadt az El Madrigalban, a hazai játékosok pedig heves gesztikulációkkal reagáltak. Marcelino, a Villarreal edzője el lett küldve a kispadtól, így ő már csak egy fülkéből nézhette a 40. perc eseményét: Neymar már nem először tört be jó érzékkel a tizenhatoson belülre, az Areola helyett védő Asenjo pedig épp csak egy picit késett el. Előbb ütötte el Neymart, mint hogy a labdához ért volna, így jöhetett a büntető. Kivételesen a sértett brazil állt a labda mögé és magabiztosan be is pöckölte azt. A félidőben így tehát 2-0-ra vezetett a Barcelona, amely gyakorlatilag félig már meg is nyerte a találkozót.

A fordulás után mindent egy lapra feltéve támadott a Villarreal, amelynek csak az az esélye maradt a pontszerzésre, hogy viszonylag hamar betalál. Habár a Barca épp olyan veszélyes tudott lenni a kapura mint ők, nekik valamiért mégis volt valami plusz a játékukban. A sípmestert már rég elfelejtették, ismét a labdával foglalkoztak, ami meglátszott. Bakambu és a Barcelonától megszerzett (de valószínűleg oda vissza is kerülő) Denis Suarez vezényletével valós veszélyt jelentett a sárga tengeralattjáró: az 58. percben ez már gólban is megmutatkozott. Denis Suarez harcolt nagyot és lőtt kapura, majd Bravo hárítása után Bakambuhoz került a játékszer, amivel már 2-1-re állt a meccs. A vendégeknek nem volt idejük észbe kapni, hiszen elképesztő energiára tettek szert a sárgák, akik támadtak tovább. Alig telt el öt perc az első találat után, máris jött a második: egy szögletet követően a csereként beállt Mathieuról pattant a labda a saját hálójába, így ekkor már egyenlő volt az állás. Érdekes belegonolni, hogy Neymarnak volt egy hatalmas ziccere még Bakambu gólja előtt, ám a brazil ezt kihagyta – ellenkező esetben már eldőlt volna a találkozó.

Az utolsó húsz percben tehát teljesen nyílt volt az összecsapás, ám valami hátráltatta a hazai csapatot: Bakambu sérülése miatt Adrian Lopez érkezett. A túloldalon nem lehettek teljesen elégedettek: Suarez láthatatlan volt, ahogy Messi is csak ritkán tudott meglódulni. Talán Neymar tartogatta a legtöbb veszélyt, ám ő nem tudott minden lehetőségével élni. A Rakitic-Busquets-Arda (utóbbi helyett Dani Alves érkezett a hajrában) hármas nem tudta egyértelműen uralni a középpályát, ami esélyt kínált ellenfelüknek. A Villarreal pedig ezzel élni tudott. A hazaiak aztán már nem is erőltették a dolgot a végén. Inkább nem kockáztattak és takarékoskodtak az idővel, lassították a meccset és próbálták beosztani az időt, hogy megőrizzék ezt a 2-2-t. A Barca így valamivel jobb volt a hajrában, de a helyzetkihasználással továbbra is voltak gondok – Rakitic duplázhatott volna például, de nem tette. A katalánok erőlködése végül hiábavalónak bizonyult. Amikor kellett volna, nem voltak elég magabiztosak, ez pedig két pontjukba került. Az Atleti így tehát csak egy ponttal került messzebb az első pozíciótól és 9 egység a hátrányuk. A Villarreal a 4.

http://www.dailymotion.com/video/x3yz3kf_ivan-rakitic-goal-hd-villarreal-0-1-barcelona-20-03-2016_sport

http://www.dailymotion.com/video/x3yz22r_neymar-penalty-goal-hd-villarreal-0-2-barcelona-20-03-2016_sport

http://www.dailymotion.com/video/x3yz7mn_goal-hd-villarreal-1-2-barcelona-20-03-2016_sport

http://www.dailymotion.com/video/x3yz81t_jeremy-mathieu-owngoal-hd-villarreal-2-2-barcelona-20-03-2016_sport

Villarreal – Barcelona 2-2
G.: Rakitic (20.), Neymar (41. – büntető), Bakambu (58.), Mathieu (63. – öngól)

Baranyai Balázs