Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

EURO 2016: „Nem engedünk, lesz Eb!” – Manuel Valls

Nagyinterjút adott a francia állami televíziónak Manuel Valls kormányfő, ebben szóba került a nyári Európa bajnokság is, mint esetleges terrorista célpont. A politikus szerint csak azzal lehet üzenni az erőszakos cselekedetekre, ha az életet választjuk.

manuel-valls

Erősen kétségessé vált, megbirkózik-e az Eb-rendezéssel Franciaország, leginkább a szurkolók biztonsága lett létkérdés, miután Brüsszelben a hét elején öngyilkos merénylők robbantották fel magukat a reptéren, és a metróban. Manuel Valls válaszában leszögezte, csak az élettel lehet válaszolni a terroristák akcióira. „A legerősebb válasz a terroristáknak – a hírszerzési és biztonsági intézkedéseken kívül – az élet, hiszen ők az életet akarják elfojtani. Az Európa-bajnokságot meg kell tartani, és meg is fogjuk tartani – fogalmazott a francia kormányfő. – Mintegy 7-8 millió drukkert várunk a szurkolói zónákba, és ezek különösen veszélyeztetett helyek a kontinensviadal ideje alatt. Fokozott biztonsági intézkedésekre van szükség a hatóságok részéről.”

Ismertette a helyszínek paramétereit, valamint azon intézkedéseket, amelyek szavatolják az ott meccset nézők biztonságát. „Mivel zárt, körbekerített területekről van szó, garantálható a zónák biztonsága azokkal az eszközökkel és módszerekkel, amelyeket a stadionokon belül is használnak. A szervezőbizottság korábbi közlése szerint 15 százalékkal növelték a torna biztonsági költségeit – mutatott rá Valls. – Tilos lesz fémtárgyakat, nagy méretű csomagokat bevinni a szurkolói zónákba, és a stadionokba. Franciaország garantálni tudja az emberek biztonságát, és képes megbirkózni a terrorfenyegetettséggel.” Szóba került, mint biztonsági opció, a zárt kapus összecsapások lehetősége is, Valls nem zárta ki ennek eshetőségét, de bízik benne, hogy nem kell alkalmazni. „Tavaly novemberben a terroristák a párizsi Stade de France-ban akartak robbantani a Franciaország–Németország barátságos mérkőzésen – de végül nem jutottak be a stadionba –, ezért biztonsági övezetet alakítanak ki minden aréna körül.” – jegyezte meg.

Példának hozta fel a decemberi, Párizsban megrendezett Klímacsúcs-konferenciát, mely bizonyította, országa képes garantálni az emberek biztonságát, és nagy esemény vendégül látását.

Gavalovits Sándor