Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

5 év alatt a bajnoki címig – 1.rész

Kubatov Gábor a héten azt nyilatkozta a TV-ben, hogy 5 év volt, mire nagyjából rendbe tették a klubot. Bizonyíték munkájuk gyümölcsének beérésére, az idei bajnoki cím. Nézzük mi történt az elmúlt években a klub átigazolásaival, ki igazolta az előzetes elvárásokat, ki az aki csalódást keltett. S amint elkezdtük írni a játékosokat, már látszódott is, hogy tényleg 5 év alatt érkeztek a mostani keret tagjai.

csapatkep_2011-2012(fotó: ftc.hu)

2009 nyarán jutott vissza, a Ferencváros a kizárása után. 3 éves NB II-es száműzetése alatt, előbb a 2. majd a 3. végül 1. helyeket szerezte meg. Első élvonalbeli szezonja után a 7.helyen zárta a szezont. A bajnokság után robbant a bomba, kiszállnának az angol befektetők. Ennek ellenére azon a nyáron viszonylag jól igazolt a klub, hisz olyan játékosokat szerződtettek, a már Prukner László által irányított csapathoz, mint a cseh válogatott Marek Heinz, a brazil labdazsonglőr Andrezinho, az MTK középhátvédje Rodenbücher István, vagy a Győr csapatkapitánya Józsi György. A szezon után hosszú évek után, újra az élvonal dogobóján zárt a zöld – fehér klub. Ekkorra vissza került az egyesülethez a labdarúgó zrt. Kubatov Gábor volt már a klub elnöke, Orosz Pál pedig a zrt. vezérigazgatója. Történetünk innen indul.

www.origo.hu

www.origo.hu

A labdarúgó EL előtt, mindenképp erősíteni kell, ezt tudták a klubnál, s próbáltak is igazolni, de ekkor még nem tudtak akkora pénzeket kínálni a játékosoknak, mint most. Először is szépen sorjában derültek ki a távozó játékosok. Azt már tudni lehetett, hogy a Fradi szurkolók nagy kedvence, a máltai válogatott Andre Schembri távozik. Fizetési igényei nem egyeztek a vezetőség elképzelésével, így a lejáró szerződését nem hosszabbította meg. Pár héttel később, Görögországba igazolt az Olympiakos Volos gárdájához. Ez nem volt jó választás, 3 hónappal később a szintén görög Panionios csapatánál folytatta. 2012 augusztusában már Cipruson játszott az Omonia Nikosia volt az újabb állomás. 2 évig tartozott a ciprusiak keretéhez, mikor is úgy gondolta, ideje tovább állni, s meg sem állt Németországig az FSV Frankfurt volt Mr Schembri (Prukner László anno így hívta a máltai sólymot) kenyéradója fél évig. Nem találta a helyét, Cipruson jobban érezte magát, vissza is tért, az akkor még ott játszó Leandro de Almeida csapattársa lett újból az Omonia Nikosiánál. A mostani bajnokságban újból jól megy a máltai válogatott csatárnak, a ciprusi bajnokságban 22 meccsen 11 gólnál tart, míg az Európa – liga selejtezőkön 6 meccsen 1 gól, a Ciprusi Kupában 3 meccsen 1 gól a mérlege.  Idén nyáron az ő szerződése lejár, esetleg érdemes lehet rajta elgondolkozni, hogy újból Fradi mezben játsszon, hisz már az anyagiak terén jobban ár a zöld – fehér csapat, májusban még csak 30 éves lesz, tehát jó korban van. Gyors, technikás játékos. A Fradi szurkolók, pedig nagyon szerették a játékát.

A szintén máltai nemzetiségű kapus, Justin Haber is azon a nyáron hagyta el az Albert Flórián stadiont. Haber korábban kiegészítő ember volt a klubnál, többségében a padon ült. Görögországba az AOK Kerkyra együttesében folytatta, egy évig tartozott a kerethez. Ezek után máltai klubok következtek karrierjében: Mosta, Birkirkara, Hibernians. Az utóbbi csapathoz, most februárban írt alá.

www.csakfoci.hu

www.csakfoci.hu

Marek Heinz, aki sztárjátékosként igazolt a Fradihoz, 1 évig maradt. Már az előző szezon vége felé pedzegette hiányzik a családja. 2011 július 1-jén alá is írt a Sigma Olmütz csapatához. Heinz ekkor már 34 éves volt, de a cseh élvonalban még 2 évet lehúzott. Ezek után a Znojmo, HFK Olomouc, az osztrák Melk, s újra a HFK Olomouc következett. Ezek már alacsonyabb osztályú csapatok, de a 39 éves Heinz még mindig aktív.

www.blikk.hu (Dragóner góllal vonult vissza a profi focitól)

www.blikk.hu (Dragóner góllal vonult vissza a profi focitól)

Szintén ezen a nyáron hagyta abba a labdarúgást Dragóner Attila. A középhátvéd stílszerűen jó barátjának, Szűcs Lajosnak az utolsó fordulóban gólt lőtt, így elmondható volt a csupa szív hátvédről, hogy így kell egy nagyszerű karriert lezárni. 2007-ben igazolt először a zöld – fehérekhez, a BVSC -ből. Korábban a Stadlerben játszott az élvonalban. Később megfordult Németországban 2 évig a Fortuna Kölnél (Hajdú Attilával együtt igazoltak anno a Bundesliga 2-be), majd újra Fradi, ekkor kétszer bajnok lett a zöldekkel, s a 2004-es bajnoki győzelem után Portugáliába igazolt. 2006-ban a kizárást megelőző hetekben tért vissza, s kitartott mind a 3 évben a Ferencváros mellett. 2 évet még letudott az élvonalban, s 2011-ben 37 évesen hagyott fel a profi futballal. Még egy évet Jászapátin játszott az NB III -ban. Azóta a Fradi utánpótlásának egyik szakmai vezetője. Annak az utánpótlásnak, melynek az egyik legnagyobb tehetséges egy bizonyos Dragóner Filip.

Kulcsár Dávid egy csereakció következtében hagyta el a Fradit, hisz Lisztes Krisztiánért adták oda, ő már a korábbi szezonban Angyalföldön játszott kölcsönben. Egyébként Kulcsár a télen vissza tért, úgyhogy róla ott is olvashatnak.

Emil Miljkovic, a bosnyák utánpótlás válogatott tagja volt, mikor a Fradiba igazolt, de igazán nem tudott meghatározó játékos lenni. Azóta a horvát Karlovac, a német Rott, a holland Groene Ster, a belga De Kempen és a holland Echt keretéhez tartozott. Ezek a nevek nem mondanak sokat a kedves olvasónak? Hát nem csodáljuk. Nem véletlenül nem marasztalták a Fradiban 16 NB I-es meccsen 1 gólt szerző csatárt.

www.tempofradi.hu

www.tempofradi.hu

Djordje Tutoric, szerződése még nem járt volna le a nyáron, de az új vezetés első “áldozata” ő volt. A klub gazdaságát próbálták rendbe tenni, s ebbe a szerb hátvéd fizetése nem fért bele. Tutoric mindenképp maradni szeretett  volna, hisz jól érezte magát a klubnál, de a drasztikus fizetés csökkentésbe nem ment bele. A vezetőség addig dolgozott az ügyön, mire a szerb belement a szerződés felbontásába. Sokan talán már nem is emlékeznek, az idén már 33.születésnapját ünneplő játékosra, pedig egy igazán harcias, keménykötésű hátvéd volt. Mióta távozott bejárta a szerb Novi Pazar, a kazah Atyrau, és a görög Ermionidas keretéhez tartozott. Tavaly nyár óta viszont nincs csapata.

www.nso.hu

www.nso.hu

Andrezinho, egyik nap úgy volt, hogy marad, másik nap pedig már távozásáról szóltak a hírek. Fegyelmezetlen játékos volt, aki rendkívüli technikával van megáldva. Az NB I-ben 24 meccsen 1 gólt lőtt és 5 gólpasszt osztott ki. Kezelhetetlen volt, a pesti éjszakába szeretett kimaradni, s ezt a vezetők nem tűrhették, ha profi csapatot akarnak építeni, akkor ilyen játékos nem tartozhatott a kerethez. 2012 őszén felbontották a szerződését. Azóta a malajziai Johor, a litván Zalgiris Vilnius, a brazil América, az indonéz Putéra, a szudáni Al-Hilal keretéhez tartozott, s most ismét Malajziában a Polls DMR csapatában játszik.

Srjdan Stanic Prukner László egyik kedvenc játékosa volt, Kaposvárról hozta magával a korábban Diósgyőrben is játszó középpályást, de ezen a nyáron, az anyagiakban nem tudott megegyezni a vezetőséggel, így ő is távozott. Legemlékezetesebb mozdulata az előző szezonban a Honvéd elleni szabadrúgás gólja volt, azon kívül hasznos mezőnyjátékkal rukkolt ki. Távozása óta hazájában, illetve a szomszédos Montenegróban és Bosznia – Hercegovinában játszott. (Borak Cacak, Sloga Kraljevo, montenegrói Celjik Niksic, bosnyák FK Krupa)

Rodenbücher István az előző szezon előtt érkezett a Fradihoz, az első szezonjában lehetőséget is kapott, míg a másodikban augusztusig tartozott az első kerethez, ekkor a Lombard Pápa elvitte a hátvédet. 1,5 év után vissza költözött a fővárosba, s nevelőklubja az MTK szerződtette. Fél év után kölcsön adták a Vasasnak, de annyira gyengére sikerült az ősze, hogy már ősszel vissza küldték a Hidegkúti stadionba. Pár hónappal később már Pakson játszott, jelenleg is az atomvárosi csapat keretének a tagja.

www.origo.hu (Tóth Bence még az őszt a Fradinál játszotta)

www.origo.hu (Tóth Bence még az őszt a Fradinál játszotta)

Tóth Bence, már a téli átalakulások áldozata lett. Pontosabban nem áldozata, hanem ő maga kérte elengedését. A Fradi csak kölcsön szerette volna adni, hogy fél évig játsszon valahol, bizonyítson, megújulva térjen vissza. Tóth ezzel szemben azt kérte, bontsanak szerződést, ha pedig úgy alakul egyszer szívesen vissza tér. Az utánpótlás válogatott középpályás a Lombard Pápához igazolt, itt 2 évig játszott, ekkor pár hónapra Paksra távozott, majd ez nem volt egy sikeres kiruccanás hazatért Szolnokra. Az NB II-es csapatban 1,5 évig játszott, míg idén télen a feljutásra esélyes Mezőkövesd igazolta le, az addigra már szabad státuszú játékost.

Fitos Lászlóra sem számított már a Ferencváros. A fiatal középpályás Gyirmótra szerződött, hátha ott megmutathatja tehetségét. 2 évig játszott a győri klubban, majd a kiesés ellen küzdő Kozármisleny csapatánál töltött fél évet. Miután nem sikerült a másodosztályban maradás, Fitos tovább is állt Szegedre (Gyulára) a Szeged 2011-hez. 1 év után már az NB III-ban találta magát, Véber György invitálta a Somos SE-hez, míg idén télen ismét Véber György hívta magához, de már a feljutási reményeket szövögető Rákosmentéhez.

www.ulloi129.hu

www.ulloi129.hu

2012 januárjában nem egyedül igazolt Gyirmótra Fitos, Csizmadia Csaba is vele tartott. Csizmadia nem tartozott Détári Lajos (ekkor már ő irányította a fővárosi zöld – fehér csapatot) kedvenc játékosai közé. Nem volt meglepetés a távozása. Az már inkább, hogy Gyirmótra ment. Egyik nap bejelentette a Kecskemét az érkezését, még másnap családi okokra hivatkozva kiderült mégsem szerződött első magyarországi klubjához az erdélyi származású játékos. 2 év után viszont tovább állt, hisz már 2013 őszén nem játszott Csank Jánosnál a másodosztályban, így az élvonalbeli Lombard Pápa volt az újabb állomás. Ott is játszott 2015-ös megszűnéséig a korábbi válogatott hátvéd. Ősszel az osztrák 2.osztályban a FAC-nál, most tavasszal viszont Prukner László új csapatánál az NB III-as Újbudánál játszik a még mindig csak 31 éves játékos.

Kazou Homma, Felipe Felix, Alison Silva, azok a játékosok, akik nyáron érkeztek, s télre már a stadion környékét se látták.

Az előző szezont 3.helyen zárta a Ferencváros, nem kis érdemben Prukner Lászlónak köszönhetően, aki egy nagyon jó kis csapatot rakott össze, de feljebb olvasható, hogy az ezen a nyáron “köddé vált”. Gyengén kezdte a bajnokságot a Fradi. 5 forduló után 2 döntetlennel és 3 vereséggel a zsebében, úgy érezte, hogy ő már nem tud újat adni a csapatnak, ezért lemondott. A poszton ideiglenesen “hű” társa Nagy Tamás követte. A Haladás és a Vasas elleni meccsen 2 vereség a mérlege, borítékolható volt, hogy nem fogják marasztalni. Az új edző Détári Lajos lett, aki átalakította a csapatot.A szezon végén 14 vereséggel, illetve 9 győzelemmel és 7 döntetlennel a megszerzett 34 ponttal a 11.helyet szerezték meg. Már előre vetítette, hogy ezen a nyáron nagy változások jönnek a klubnál… (de ezt majd a következő részben)

Nézzük kik érkeztek ebben a szezonban a Fradihoz. Részletes leírást Fradista karrierjük lezárásánál olvashatják majd. Azon játékosok akik ekkor kerültek a bajnok csapathoz, pedig a cikk végén lesznek olvashatóak.

Lisztes Krisztián, cserébe jött Kulcsár Dávidért. A legemlékezetesebb mozdulata az Újpest elleni győztes meccsen lőtt gyönyörű gólja.

Felipe Felix, a vezetés egyik legrosszabb igazolása volt. Első meccsén ugyan gólt lőtt a Kaposvár ellen, de a Pécs elleni ligakupameccsen ő és a másik ekkor igazolt Alison Silva össze balhézott mindenkivel. Silvát a meccsen ki is állították. Mind a két játékos nagyon örült, hogy végre távozhatott (2 hónapig se tartoztak a Fradi keretéhez) s azt mondták, már alig várják, hogy újra Brazíliában játszanak. Csak finoman, Felix 1,5 évig tartozott azóta brazi kerethez, Silva egyáltalán…)
Zsivóczky Norbert, a Lombard Pápa mezét cserélte vissza a Fradiéra. (Pápán alig játszott, a felnőtt csapatban egyáltalán)

Végh Zoltán, nyáron a kapusgondok miatt igazolták le a 41 éves hálóőrt. 1 meccsen őrizte a csapat kapuját. Majd visszavonult. Azóta a Fradi egyik kapusedzője.

Gyenes Dávid, Détári egyik első igazolása volt, miután Ranilovic nagyon gyenge teljesítményt nyújtott, kapust kellett igazolni. Az ekkor 19 éves Jova Leventében (ekkor még) nem bízott Détári, s korábbi csapatának a Vecsésnek a kapusát, az előtte a legjobb NB II-es hálóőrnek választott Gyenest szerződtették. 2 meccs után megsérült, majd a szezon végén még 1 meccsen állt a kapuba.

Mark Otten, a holland légiós 3 évig tartozott a Fradi keretéhez, első évben kiváló játékot nyújtott. Róla bővebben majd a távozásánál.

www.mti.hu

www.mti.hu

Aleksandar Jovanovic, Pruknernél, Détárinál, Moniznál és Dollnál is lehetőségez jutott. Ez sok mindent elmond a csupa szív középpályásról.

Grúz Tamás, Prukner korábbi csapatától érkezett Kaposvárról. Első nyári szerzeménye volt a klubnak.

Oláh Lóránt, sokáig Lázok Jánosról szóltak a hírek, hogy ő fog jönni, erre a korábban rendre a Fradival össze boronált Oláh lett Schembri utódja. Nem sok sikerrel…

Sváb Dániel, az utánpótlásból került fel ezen a nyáron.

Kazou Homma, csatár kell, hisz nincs ki gólokat lőjön. Ki legyen az? Az előző szezonban kiváló szezont futó japán csatár? De őt elvitte a Vasas… Jé, szerződést bontottak vele! Gyerünk, igazoljuk le. Erre mit csinált Détári? Hát lehetőséget nem adott neki. Télen távozott is.

Juha Hakola, próbajátékon volt Debrecennél, de ott nem tudott megegyezni a bérében. Pár nappal később feltűnt a Fradinál a finn játékos, aki Hollandiában nevelkedett. 2 évig tartozott a Fradi keretéhez.

Martin Klein, miután gyengén kezdte a szezont az előző évi bronzérmes, szükség volt a hátvédsor megerősítésére egy sziklaszilárd középhátvédre. Klein az volt, keménykötésű, jó ütemérzékű középhátvéd.

www.csakfoci.hu

www.csakfoci.hu

Kulcsár Dávid, a teljesen széteső Vasastól tért vissza a télen. Ekkor még nem tudta, hogy ez csak fél év lesz, hisz nem tudott meghatározó játékos lenni, illetve egy későbbi jelentős átigazolásba vonták bele a játékjogát 2012 nyarán.

Beliczky Gergő, az egyik legnagyobb tehetség volt ebben az időben. Télen szerződött a Fradihoz

Marko Simic, tavasszal lett egy rövid ideig a keret tagja, miután a Honvéd elleni meccsen Somália megsérült, szükség volt egy csatárra. Simic lett a választott. Igaz nyár után már nem volt a keret tagja.

Holman Dávid, ekkor tavasszal került fel a felnőtt csapathoz, s tavasszal Détári Lajos egy meccsen pályára is küldte a technikás, ekkor 18 éves középpályást.

Nyilasi Bálint, Varga Bence, szintén az utánpótlásból került fel, s játszott 1 meccsen, aztán nyáron repültek.

A bajnok csapat tagjai s ebben a szezonban érkeztek:

www.sajto-foto.hu

www.sajto-foto.hu

Jova Levente, ugyan korábban igazolt a Fradihoz, hisz egy évvel korábban követte kapusedzőjét Kakas Lászlót az MTK-tól, de ezen a nyáron került fel a felnőtt csapathoz. Szerencséje volt, mert Ranilovic nagyon gyengén kezdte a szezont, Végh Zoltánt ugyan szerződtették, de inkább fiatal kapusnak akartak lehetőséget adni, Gyenes Dávidot megvették a Vecséstől, de megsérült, így eljött a fiatal kapus ideje. 2011-12-es szezonban megkérdőjelezhetetlen volt a helye, ahogyan a 2012-13-asban is. Elérkezett 2013 nyara, s a Fradi vezetői azt hangoztatták kell még egy kapus, mert mi van, ha megsérül Jova, formahanyatlás stb… Felmerült Fülöp Márton neve is, de végül Kurucz Pétert szerződtették. Vele szemben megnyerte a harcot, hisz Jova maradt az első számú kapus. Ő viszont az ősz folyamán megsérült, ezért a tavaszi szezon előtt is kapust akartak igazolni, s ekkor került a Fradihoz Dibusz Dénes. Aki azóta kirobbanthatatlan a kapuból. Jova a bajnokságban nem is védett azóta. A bajnok csapat hasznos tagja, hisz nem morgolódik, hanem segíti társát. Biztosak vagyunk benne, hogy ebben a szezonban még párszor beveti a német edző a most már 24 éves kapust.

A bajnok csapat tagja, igaz pályára nem lépett, s nem is fog pályára lépni, hisz Soroksáron van kölcsönben, a harmadik számú kapus Kunsági Roland. A Bp. Honvéd neveltje, 2011 nyarán a REAC, akkor még NB II-es csapatához került, majd 2012 telén a kapus gondokkal küzdő Fradihoz igazolt. Az első fordulóban a Debrecen ellen, mivel Jova és Gyenes is sérült volt, Détári bevetette a kapust. Bajnokin azóta se lépett pályára a Fradiban. Az előző szezonban Mezőkövesden volt kölcsönben, most tavasszal pedig Soroksáron a fiókcsapat keretének a tagja.

www.nso.hu

www.nso.hu

Batik Bence, ő ugyan az idei szezonban sérülés miatt még egyetlen percet sem tudott a pályán tölteni, de 2012 januárjában lett a zöld – fehér csapat keretének tagja. Tavasszal az utolsó fordulóban mutatkozott be az élvonalban a Paks ellen. Sokáig a második keret tagja volt, mígnem 2013 nyarán MTK vette kölcsön az akkor 20 éves játékost. 1 évig volt Garami József csapatának tagja, akik meg szerették volna tartani, de Batik ragaszkodott ahhoz, hogy a Fradinál játsszon. Kevés lehetőséget kapott, de 2015 tavaszán Pavlovic gyengébb teljesítménye után bekerült a kezdőbe, s nagyon hasznos játékot mutatott. Az Újpest elleni tavaszi rangadón pl. Dilaver helyett jobb hátvédként is megállta a helyét. A Magyar Kupa döntőjében gól fejelt. Idén ugyan pályára nem lépett sérülése végett, de a bajnok csapat keretének tagja.

www.sasgabor.hu

www.sasgabor.hu

Busai Attila, 2012 telén érkezett a Ferencvároshoz. Az MTK nevelésű középpályás, előtte a svájci FC Will 1900 csapatának tagja volt. Az első fordulóban egyből meggyőzte a Fradi szurkolókat, hogy érdemes volt leigazolni, hisz csupa szív futballja, igazán tetszett a Fradistáknak. Igazából Busai azóta se tudott teljesen meghatározó játékossá válni a zöldeknél. 2011-12 7/1; 2012-13 1/- majd tavasszal Szolnokra került, ahol 19 meccsen 12 góllal üzent Ricardo Moniznak, hogy érdemes rá számítani. 2013 nyarán már újra a Fradinál alapozott. De Moniz továbbra se számított rá, végül az őszi szezon vége felé már bekerült Busai, aki a Videoton ellen győztes góllal hálálta meg, az azon a meccsen a Fradit irányító Máté Csaba bizalmát. A lelátón ekkor feltűnt egy német úr, Thomas Doll, úgyhogy ő is közelről láthatta a középpályás játékát. Nála már stabilan játszott Busai, hol kezdett, hol csereként. 2014 tavaszán, egy ideig csatárként játszatta, hogy Böde érje utol magát. 2014/15-ben a 30 meccsből 22-szer bevetették, s ezeken 4 gólt szerzett, míg ebben a szezonban jobbára csereként eddig 17-szer vetette be Thomas Doll.

www.nso.hu

www.nso.hu

Kubatov Gábor anno azt mondta, hogy lesz egy meglepetés igazolás a csapatban. Hát egy szélvész gyors szélsőt ismerhettünk meg ebben a brazil fiúban. Ezen a nyáron szerződtetett brazilok csalódást keltettek, de Somália nem. Csatárként érkezett, egy időben jobb hátvédként játszott (Moniznál), Doll pedig védekező középpályást faragott belőle. Igazán a német edzőnél robbant be. Rúgott ugyan egy óriási gólt korábban az Újpestnek, szerették is érte a rendkívül szimpatikus fiatalembert a Fradi szurkolók. Mikor télen először kiment s meglátta a saját leheletét, vissza szaladt az öltözőbe, mert azt hitte valami probléma van. Az évek során nagyon hasznos tagjává vált a Fradinak. 2014 tavaszán, mikor Doll berakta védekező középpályásnak nem tiltakozott, hanem látta, a német edző érti a szakmáját. Megindokolta neki, hogy higgyen neki, ezen a poszton a hosszú lábaival, fürgeségével többre viheti. 2 év alatt pedig a legjobb NB I-es védekező középpályás lett, nem véletlen, hogy tavaly nyáron a francia Toulouse szerződtette. Tehát már nem tagja a keretnek, de pályára lépett a bajnok csapatban, így ő is bajnoknak mondhatja magát.

folytatás: jövő hétvégén (2012-13-as szezon)

Endrődi Dávid