Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bundesliga: Kiesők és feljutók krónikája

Teljes mértékben még nincsen vége a szezonnak, ugyanis egyetlen egy kérdés még a levegőben lebeg, ez pedig nem más, minthogy ki nyeri az osztályozós párharcot!? Két kieső és két feljutó kiléte tehát ismert, azt pedig, hogy lesz-e harmadik kieső, netán feljutó csapat, az előttünk álló héten tudjuk majd meg. Nézzük, mely együttesek süllyedtek a Bundesliga 2-be és kik azok akik készülhetnek az élvonalbeli szezonra, a liga 2016/17-es kiírására.

Bundesliga szezonösszegzés (KATT a címekre):
– A góllövőlista első 10 helyezettje
– Videó: Íme Lewandowski 30 bajnoki gólja
–  Alulteljesítő gólfelelődök! – 9 név…
Véget ért a Bundesliga: Íme néhány érdekesség

FotorCreated

Búcsúztak a Bundesligától

A Hannover volt az első csapat, mely idén biztos kiesővé vált, Szalai Ádám sem tudta megváltani a világot a tavasszal, így gyakorlatilag csont nélkül esett ki az együttes, mely több mint tíz esztendeje a 2002/03-as szezon óta minden évben tagja volt a német élvonalnak azt követően, hogy a 2001/02-es szezonban megnyerték a másodosztályt. Jelezvén, a 15. helyezett a Hoffenheim lett, az első bennmaradást érő helyhez 37 pontra volt szükség, a Hannover pedig 25 egységgel zárta a szezont.

A másik hivatalos kiesőre egészen a zárófordulóig várni kellett, a tavaszt remekül kezdő Stuttgart a végjátékot nagyon elrontotta, az utolsó 9 mérkőzésükből egyet sem tudtak megnyerni. A sváboknál nem a támadójátékkal volt a gond, hiszen 50 gólt lőttek, annyit, mint az Európa-liga indulást érő helyeken végző csapatok. A védelem nem állt a helyzet magaslatán, ezt a 75 gól jelzi, mely a legtöbb volt az idei szezonban. Egy korszakos csapat távozik ezzel a másodosztályba, legutóbb az 1976/77-es szezont töltötték a Bundesliga 2-ben, azóta pedig 3 német bajnoki címet nyertek, a legutolsót 2007-ben. Az együttes évek óta az alsóházban szenvedett, jövőre lehet játszani a feljutásért a másodosztályban. Nehéz elképzelni hogy egy ilyen tradicionális klub ne tudjon visszajutni a legjobbak közé egy olyan szponzorral, mint a Mercedes!

Feljutottak a Bundesligába

A német másodosztály bajnoka idén a Freiburg lett, úgy, hogy előzetesen a bajnoki hajrá előtt még nem ők voltak ennek a címnek a várományosai, hanem a Red Bull Leipzig. A fekete-fehér együttes azonban fantasztikusat hajrázott, na meg persze kellett a lipcseiek botlásai is. Egy ingázó csapatról beszélünk, ugyanis a Freiburg az ezredforduló óta harmadik alkalom szerepelt a Bundesliga 2-ben. Tavaly estek ki, idén pedig feljutottak, tehát nem töltöttek túl sok időt a “süllyesztőben” .

A másik feljutó az a Red Bull Leipzig lett, mely a hajrában botladozott, így a bajnoki aranyról 5 ponttal lecsúszott, ám ez gyakorlatilag lényegtelen, a célkitűzés a feljutás összejött. Egy igen fiatal, a Red Bull által pénzelt csapatról van szó, melynek jövő évi szezonja lesz az első a legmagasabb osztályban. Magyar szempontból is érdekes ez a történet, hiszen a lipcseiek hálóőre Gulácsi Péter, aki a szezon utolsó harmadát végigvédte, s remélhetőleg az élvonalban is megkapja majd a lehetőséget. Emellett az együttesnél dolgozik a szakmai stábban Löw Zsolt és Kalmár Zsolt játékjoga is a lipcseieké. A klubot 2009-ben alapították, s az ötödik vonalból kezdték meg a zárokozást, s mindjárt az első esztendőben feljutottak. A negyedosztályban három évet töltöttek, a harmadosztályból pedig egyből a Bundesliga 2-be kvalifikálták magukat. Két szezont követően ezt a lépcsőfokot is megugrották, így 2016/17-ben jöhet a Bundesligás szereplés. Mindösszesen egy 7 éves klubról van szó, mely az ötödosztályból indult…!

Osztályozós párharc

Az előző két esztendőben egyaránt a Hamburg volt az a Bundesliga csapat, mely erre a párharcra kényszerölt, s jó adag szerencsével. de mindkét alkalommal bennmaradtak. Idén az Eintracht Frankfurtra esett a sor, Husztiéknak tehát meg kell nyerniük a Nürnberg elleni oda-visszavágós párharcot ahhoz, hogy jövőre is az élvonalban indulhassanak. Utóbbi együttes bronzérmes lett a Bundesliga 2-ben, ezzel vívta ki az osztályozós párharc jogát.

Osztályozós párharc
Odavágó – csütörtök 20:30 Frankurt – Nürnberg
Visszavágó – hétfő 20:30 Nürnberg – Frankfurt

Szerző: Őszi