Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Melyik csapat duplázik? – Copa Del Rey döntő előzetes!

Ma este rendezik meg a spanyol Király-kupa döntőjét. A fináléban a már spanyol bajnok Barcelona és a már Európa-liga győztes Sevilla csap össze. Vajon melyik csapat fog duplázni? 

fc-barcelona-sevilla-34445

Forrás: fcbarcelonanoticias.com

A spanyol Király-kupa legutóbbi győztese a Barcelona, aki idén szeretné megvédeni a címet. A kupa történetében a legtöbb címet is a katalánok szerezték. A győztese automatikusan kvalifikálódik az Európa-ligába, viszont jelen helyzetben ez az eset nem áll fenn. A Barcelona megnyerte a bajnokságot, így a Bajnokok Ligájában indul, a Sevilla pedig az Európa-ligát, amelynek győztese szintén a BL-be jut. Emiatt inkább presztízskérdéssé válik a kupa sorsa, illetve, hogy melyik csapat zárja két trófeával az idényt.

letöltés (1)

Forrás: espnfc.us

A Barcelona megnyerte a bajnokságot a Real Madrid és az Atlético Madrid előtt, habár a végére szorossá vált a küzdelem. A katalánok egész évben jó teljesítményt nyújtottak, sokan úgy gondolták, hogy legyőzhetetlenek, aztán áprilisban érkezett egy hullámvölgy. Az Atlético ellen kiestek a BL-ből, amelyben szintén címvédők voltak, és a bajnokságban is elvesztették az óriási előnyüket a riválisokkal szemben. Ezután viszont összekapták magukat és egy hihetetlen hajrával sikerült elhozni a bajnoki aranyat. A Király-kupában a Barcelona a legjobb tizenhat között csatlakozott a sorozathoz, akkor az ellenfél még a spanyol másodosztályból érkező Villanovense volt, akik az első meccsen még egy 0-0-ás döntetlent játszottak a katalánokkal, de a visszavágón már hat gólt gurítottak nekik. Természetesen a Barcelona nem a gálakezdővel állt fel egyik mérkőzésen sem. A következő körben a katalán rivális Espanyolt kapták. Mindkét mérkőzés elég kemény és durva volt, az Espanyol mindenképpen meg akarta akadályozni a Barca továbbjutását, de nem tudtak felülkerekedni rajtuk, így 6-1-es összesítéssel a nagyobb katalán csapat ment tovább a sorozatban. A negyeddöntőben összekerültek azzal az Athletic Bilbaoval, akik nyáron nagy fölénnyel nyerték el a Barcelona elől a spanyol Szuperkupát. Ezt a Király-kupában már nem tudták megismételni, mindkét mérkőzésen csak egy-egy gólig jutottak, így a Barcelona magabiztosan jutott be az elődöntőbe. Itt az elég rossz szezont futó Valenciával került össze. A Barcelona már az első meccsen gálázott, és hét gólt lőttek a “denevéreknek”. A visszavágó már szolidabb volt, a Barca is pihentette a sztárjait, így  a végeredmény egy 1-1-es döntetlen lett, így bekerültek a döntőbe, sorozatban harmadik éve. Ha nyernének, ezzel a 28. kupagyőzelmüket szereznék meg.

A Barcelona játékosai mind egészségesek, így mindenki bevethető ma este a Sevilla ellen. Emellett az elmúlt hetekben már csak a bajnoki meccsekre koncentráltak, kipihenten várják az összecsapást és idejük is volt felkészülni a fináléra. Luis Enrique a meccs előtti sajtótájékoztatón elmondta, hogy valószínűleg szenvedni fognak a Sevilla ellen, de minden döntőben meg kell szenvedni a sikerért, de ők fogják felemelni a kupát a meccs végén:

A vasárnap esti találkozó talán a szezon legizgalmasabb és legkülönlegesebb 90 perce lesz, alig várjuk. Különleges, mert mindent viszel vagy üres kézzel maradsz. Hozzá vagyunk szokva az ilyen típusú meccsekhez, de nagy a győzni akarásunk, és nagyon tiszteljük a Sevillát, mely egy kiváló együttes.”

letöltés

Forrás: espnfc.us

A Sevilla idénye felemásra sikeredett. Csütörtökön meggyőző és jó játékkal legyőzték a Liverpoolt az Európa-liga döntőjében, ezzel pedig zsinórban harmadára hódították el a kupát. A bajnokságban viszont nem voltak ilyen kiegyensúlyozottak. A tabellán csak a hetedik helyet sikerült megszerezniük, és egy nem éppen hízelgő rekordot sikerült beállítaniuk: a bajnokság során egyetlen idegenbeli meccset sem tudtak megnyerni. Nemzetközi szinten viszont nagyon jól játszottak, aminek meg is lett az eredménye. A Király Kupába ők is a legjobb tizenhat között csatlakoztak, ellenfélnek pedig a másodosztályban szereplő UD Logrones csapatát kapta, akiket magabiztosan, 5-0-ás összesítéssel küldtek haza. Ezután a szebb napokat is megélt Betis következett, de ők sem bizonyultak ellenfélnek. A negyeddöntőben a kupa meglepetéscsapatát, a szintén másodosztálybeli Mirandes kapták, akik a Deport legyőzve jutottak a legjobb 8 közé, de a Sevillát már nem tudták legyőzni. Az elődöntőben viszont már a Celta Vigot kapták. Az első mérkőzést még megnyerték, magabiztosan 4-0-ra, és eddig a kupában egyetlen gólt sem kapott a csapat. Ezt szakította meg a Celta a visszavágón, akik két gólt is szereztek, de a Sevilla esélyt sem adott annak, hogy veszélyeztessék a továbbjutásukat. A Sevilla eddig ötször nyerte meg a Király-kupát, legutóbb 2010-ben és ezzel együtt nyolcszor jutottak a döntőbe.

A Sevillának az Európa-liga megnyerése óriási motiváció lehet, habár a hétközi meccs miatt fáradtak lehetnek a játékosok. Emery gárdájában is mindenki bevethető lesz este, így tehát ez nem fogja befolyásolni az eseményeket. A meccs előtti sajtótájékoztatón a Sevilla játékosa, Vitolo optimista volt a döntővel kapcsolatban, és nem hiszi, hogy a fáradtság befolyásolni fogja a játékukat, inkább a győzelemből próbálnak erőt meríteni:

“Ezen az estén bármi megtörténhet. Az Európa-liga megnyerése óriási motiváció számunkra, így úgy érzem, hogy van esélyünk a győzelemre. A Barcelona támadóhármasa nagyon erős, de azon leszünk, hogy megállítsuk őket.”

COPA DEL REY – SPANYOL KIRÁLY-KUPA DÖNTŐ: 21:30 DigiSport1

Szigeti Andrea