Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Magyar Eb-keret: Guzmics Richárd

2016.06.14. a nap amire már az egész ország vár, Magyarország 44 év után újra az Eb-n szerepel. A következő napokban bemutatjuk azon játékosokat, akik hazánkat képviselik ezen tornán. Minden este 8 órakor, egy újabb játékost igyekszünk jobban megismertetni a veletek.

A válogatott Eb – kerete:

Kapusok:
Gulácsi Péter, Dibusz Dénes

védők:
Kádár Tamás

Guzmics

Sorozatunk első részeinél kicsit problémában ütközünk, hiszen még nem végleges a keret, de ugye több játékos szinte biztos, hogy részt vesz az Európa – bajnokságon. Így először közülük szemezgetünk. (nem sorban megyünk)

1987.04.16-án született, tehát a legjobb focista korban van jelenleg Guzmics Richárd. Az NB I-ben, a 2008-09-es szezonban mutatkozott be, de csak azért ilyen sokára, mert a Haladás akkor jutott fel az élvonalba. Az előző 3 bajnokságban is már meghatározó szerepet töltött be Szombathelyen, de akkor még a 2.osztályban. A középső védő szerepe az egyik legfontosabb a csapatban, a védelem esze, s aki ilyen fiatalon folyamatosan játszik, az rossz játékos nem lehet. A következő 6 idényben végig biztos pont volt a Hali védelem közepén, a nagyobb magyar csapatok folyamatosan vitték volna, de ő maradt. Még úgy is, hogy tudta így a válogatottban nehezebb megszilárdítania a helyét. Végül elérkezett 2014 nyara, s az akkor 27 éves védő úgy döntött, most már légiósnak áll.

guzmics - rangado(rangado.hu)

Több helyen megfordult próbajáték céljából, de kísértette a válogatottban a románok ellen elkövetett óriási hibája. Ennek ellenére a lengyel Wisla Krakkó látta benne a fantáziát, s szerződést kötött vele. Az első idényben hamar megszilárdított a helyét, először 22 meccsen, majd idén már 33 meccsen húzhatta magára a lengyel csapat mezét. A norvégok ellen olyan tanárian irányította a védelmet, hogy már több nagyobb csapat noteszébe bekerült Guzmics neve, s az Eb után elképzelhető, hogy kivásárolják a még egy évig érvényes lengyel szerződéséből.

Guzmics Richárd Juhász Roland helyére állt be a válogatottban, a mérkőzés 74.percében, egy, milyen a sors, norvégok elleni edzőmérkőzésen. 2012.11.14-én, a Puskás Ferenc – stadionban, 16.000 néző láthatta, amikor a norvég válogatott 2-0-ra győz Egervári Sándor tanítványai ellen. Legközelebb a törökök elleni Eb-selejtező 2.félidejében léphetett pályára címeres mezben. Majd két edzőmeccs, Kuvait és a csehek ellen, mikor is jött a románok elleni bukaresti 3-0-ás vereség. Óriási hibája után (Maricának passzolta a labdát) megszerezte a vezetést a román válogatott. Guzmics azon kívül egyetlen hibát nem vétett, de a “meccs negatív” ember ezek után ő lett. Következő héten az észtek ellen is lehetőséget adott neki Egervári Sándor, hogy hátha kilábal a gödörből. Jól is játszott. De….

guzmics - nb1.hu(nb1.hu)

A hollandok elleni 8-1, s Guzmics azon a meccsen is pályára lépett. A következő évben nem került be a válogatottba. Majd 2015 szeptemberében jött a románok elleni meccs. Az új kapitány Bernd Storck meghívott küldött, a lengyel bajnokságban kiválóan teljesítő játékosnak. A 66.percben megsérült Juhász Roland le kellett hozni, s beállt Guzmics. A szurkolók már azt mondták – “most ment el a meccs”, de nem. Guzmics kiválóan játszott. Az észak-írek (melyen gólt szerzett) és feröer ellen is pályán volt végig. A görögök elleni idegenbeli vereségnél nem.

Jött 2015.11.12 a norvégok elleni pótselejtező első mérkőzése. Juhász Roland eltiltva. Már várható volt, hogy Lang – Guzmics védelemmel kezdünk középen. Az idegenbeli 1-0-nál kiválóan teljesítettünk középen, így a kapitány úgy döntött, hogy a visszavágón 2015.11.15-én nem variál, marad a Guzmics – Lang kettős. A két meccs után már felvetették, hogy az olasz Lazio mind a két magyar védőt vinné. Az idei eddigi két edzőmeccs közül Guzmics a horvátok ellenin játszott. Várhatóan ő lesz a válogatott egyik kezdő középhátvédje.

Közeleg a nap, mikor a válogatott újra Eb-n játszik. A fiú aki a románok ellen óriási hibázott, egy románok elleni meccsen visszajátszotta magát a válogatottba. Aki a norvégok ellen 2012.novemberében bemutatkozott a nemzeti 11-ben, a norvégok elleni pótselejtezőn 2015-ben megszilárdította a helyét a válogatottban. Guzmics az Eb után válthat, egy erősebb ligában is megmutathatja, megállja a helyét. Csak küzdeni kell, a hibákból tanulni, s felállni.

guzmics - vasifoci(vacifoci.hu)

Guzmics Richárd
klub: Wisla Krakkó
válogatottság: 13/1

Endrődi Dávid