Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2016: Az újoncok rangadójával kezdődik a B-csoport – előzetes

A B-csoportban Wales, Szlovákia, Oroszország és Anglia kapott helyett. A csoport első mérkőzését a két újonc Wales és Szlovákia játssza majd Bordeuxban. 

wales-slovakia-preview-badge-graphic_3480349

Európa-bajnokság, B-csoport

Wales – Szlovákia, 18 óra – Bordeux, Stade de Bordeux

 

Út a tornára

A walesi válogatott Belgium mögött, de a bosnyákokat beelőzve végeztek a csoportjukban a 2. helyen. Wales mindössze 4 gólt kapott a tíz selejtező során. A walesi válogatott is újoncnak számít az idei 24 fős mezőnyben, először jutottak ki a tornára. Ami a  felkészülést illeti borzasztó formát mutattak Gareth Bale-ék. Az észak-írekkel döntetlent játszottak, de kikaptak a hollandoktól, az ukránoktól és a svédektől is. A csapat legnagyobb sztárja egyértelműen a Real Madrid sztárja Gareth Bale, aki idén Bajnokok Ligáját nyert a királyi gárdával.

Wales 23 fős kerete:

Kapusok: 1 Wayne Hennessey (Crystal Palace), 12 Owain Fon Williams (Inverness), 21 Danny Ward (Liverpool)

Védők: 2 Chris Gunter (Reading), 6 Ashley Williams (Swansea), 19 James Collins (West Ham United), 3 Neil Taylor (Swansea), 4 Ben Davies (Tottenham), 5 James Chester (West Bromwich Albion), 15 Jazz Richards (Fulham)

Középpályások: 16 Joe Ledley (Crystal Palace), 22 David Vaughan (Nottingham), 10 Aaron Ramsey (Arsenal), 8 Andy King (Leicester), 14 David Edwards (Wolverhampton), 7 Joe Allen (Liverpool), 13 George Williams (Gillingham), 20 Jonathan Williams (Milton Keynes Dons)

Támadók: 11 Gareth Bale (Real Madrid), 17 David Cotterill (Birmingham), 18 Sam Vokes (Burnley), 23 Simon Church (Aberdeen), 9 Hal Robson-Kanu (Reading)

A szlovák válogatott a selejtezők során, spanyolok mögött végzett a 2. helyen, de Hamsikék megelőzték az ukránokat és könnyedén jutottak ki a franciaországi tornára. A szlovák csapat ezzel először szerepelhet története során a kontinenstornán. A felkészülés során remek eredményeket ért el Jan Kozák szövetségi kapitány legénysége. Skrtelék nyertek például a világbajnok Németország ellen 3-1 re Augsburgban,  ugyanakkor nem bírtak az északírekkel. A csapat legnagyobb sztárja Marek Hamsik aki a Serie A-ban a Napoli csapatában futballozik, de a keretben megtalálható a Ferencváros játékosa Sesták is.

A szlovákok 23 fős kerete:

Kapusok: 23 Matús Kozácik (Viktoria Plzen), 1 Ján Mucha (Slovan Bratislava), 12 Ján Novota (Rapid Wien)

Védők: 2 Peter Pekarík (Hertha), 14 Milan Skriniar (Sampdoria), 3 Martin Skrtel (Liverpool), 5 Gyömbér Norbert (Roma), 4 Ján Durica (Lokomotiv Moszkva), 16 Saláta Kornél (Slovan Bratislava), 15 Tomás Hubocan (Dinamo Moszkva), 18 Dusan Svento (Köln)

Középpályások: 22 Viktor Pecovsky (Zilina), 20 Róbert Mak (PAOK), 19 Juraj Kucka (Milan), 13 Patrik Hrosovsky (Viktoria Plzen), 6 Ján Gregus (Jablonec), 17 Marek Hamsík (Napoli), 8 Ondrej Duda (Legia Warszawa), 9 Stanislav Sesták (Ferencváros), 10 Miroslav Stoch (Bursaspor), 7 Vladimír Weiss (al-Garafa)

Támadók: 21 Michal Duris (Viktoria Plzen), 11 Adam Nemec (Willem II)

Várható kezdők

Wales: Hennessey – Chester, Williams, Davies – Ginter, Ramsey, Allen, King, Taylor – Bale, Vokes.

Szlovákia: Kozácik – Pekarik, Skrtel, Durica, Svento – Kucka, pecovsky – Mak, Hamsik, Weiss – Nemec.

Egymás elleni mérleg

A két csapat eddigi története során mindössze két alkalommal találkozott. Először 2006-ban mérkőzött a két gárda Walesben és Marek Mintal vezérletével 5-1-re győztek a szlovákok. 2007-ben a walesiek visszavágtak a csúfos hazai vereségért, és 5:2-re kiütötték hazai pályán a szlovákokat.

Kép forrása: skysports.com

Ondik Gábor