Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2016: Győzelemmel kezdett Svájc – videóval

A franciaországi Európa-bajnokság második játéknapján, szombat kora délután az újonc albán válogatott Svájc ellen lépett pályára Lens- ben, az A-csoport másik mérkőzésén.

13394156_1150816048304573_3021520422120742718_n

Albánia – Svájc 0:1 (0:1)
Helyszín: Stade Bollaert-DelelisLens, Játékvezető: Velasco (spanyol)
Gólszerzők: Schar (5.)
Sárga lap: Cana (25.), Kace (63.), Kukeli (89.), Mavraj (92.) ill. Schar (13.), Behrami (66.)
Piros lap: Cana (36.)

 

Albánia: Berisha – Hysaj, Cana, Mavraj, Agolli – Xhaka (Kace 62.), Aabrashi, Kukeli – Roshi (Cikkaleshi 74.), Sadiku (Gashi 82.), Lenjani. Szövetségi kapitány: De Biasi

Svájc: Sommer – Lichtstener, Schär, Djourou, Rodríguez – Behrami, Xhaka – Shaqiri (Fernandes 88.), Dzemaili (Frei 76.), Mehmedi (Embolo 62.) –  Seferovic Szövetségi kapitány: Petkovic

 

A két gárda eddig nem találkozott, egymással az Eb-k történetében. Erre nem is volt lehetőség, ugyanis az albán válogatott először jutott ki a kontinenstornára. A találkozó első perceiben a svájciak irányították a játékot, aminek az 5. percben meg is lett a gyümölcse. Érdekesség, hogy a találkozón az Eb-k történetében először találkozott ellenfélként egy testvérpár, nevezetesen Granit Xhaka aki Svájc színeiben és Taulant Xhaka aki albán színekben szerepel majd az Eb-n. Egy szögletet követően, a svájciak védője Schar fejelt az albán kapuba, Berisha borzasztóan rosszul  mozdult ki kapujából. A 15. percben újabb veszélyes svájci helyzet adódott, ezúttal Seferovic került helyzetbe, de lövését Berisha bravúrral hárítani tudta. Húsz percnyi játék után kezdtek éledezni az albánok, de komoly lehetőséghez nem jutottak. A 30. percben gyakorlatilag a semmiből egyenlíthetett volna az albán válogatott, azonban Sadiku lövését óriási bravúrral hárította a Mönchengladbach kapusa Sommer. A 36. percben egy szabálytalanságot követően emberhátrányba kerültek az albánok, ugyanis Cana szándékosan kézzel ért a labdába és mivel már volt egy sárgája a játékvezető idő előtt küldte zuhanyozni az albánok sztárját. A szabálytalanságért megítélt szabadrúgást Dzemaili egy remek lövéssel elcsavarta sorfal mellett, azonban a jobb kapufán csattant. Két perccel később ismét Dzemaili került helyzetbe, de lövése elkerülte a kapu jobb oldalát.

A második játékrész elején a svájciak álmosan kezdtek, az átszervezett albán válogatottnak voltak lehetőségei de nem tudtak gólt szerezni. Az 54. percben magasabb fokozatra kapcsoltak a svájciak, Seferovic próbálkozását bravúrral hárította ismét Berisha. A 66. percben sokadik helyzetét is elpuskázta Seferovic. A második félidőben a svájciaknak hiába voltak lehetőségeik, de Berisha eszén már nem tudtak túljárni. Az albánoknak viszont nem volt szerencséjük, a hajrában kétszer is egyenlíthettek volna. Mindent egy lapra tettek fel a 87. percben Gashi egy nagy ziccert puskázott el, azonban Sommer nagy bravúrral még bele tudott kapni a labdába, így nem lett gól. Ezzel pedig továbbra sem tudta legyőzni az albán válogatott a svájciakat, mintha átok ülne rajtuk.

https://www.youtube.com/watch?v=qAP6Fx_OzOA

Kép forrása: uefa.com

Ondik G.