Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2016: Szerény győzelemmel kezdett a címvédő – videóval

Hiába a rengeteg helyzet, egy hajrábeli Piqué-gól döntötte el a nagy spanyol fölényt hozó találkozón, ahol megszórhatták volna ellenfelüket Iniestáék.

cech

Spanyolország – Csehország 1-0 (0-0)
Toulouse, vezette: Simon Marciniak (lengyel)
Gólszerzők: Piqué (87.)
Sárga lapok: Limbersky (61.)
Kiállítva:

Spanyolország: De Gea – Juanfran, Ramos, Piqué, Alba – Busquets – Fabregas (Thiago, 70.), Iniesta – D. Silva, Morata (Aduriz, 62.), Nolito (Pedro, 82.). Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque

Csehország: Cech – Kadrabek, Sivok, Hubnik, Limbersky – Darida, Plasil – Gebre Selassie (Sural, 86.), Rosicky (Pavelka, 88.), Krejci – Necid (Lafata, 75.). Szövetségi kapitány: Pavel Vrba

aduriz

A találkozó előélete nem volt botránytól mentes, hiszen David De Gea erőszakolási ügye borzolta a kedélyeket, ennek ellenére mégis a manchesteri kapus védte a hispánok kapuját Csehország ellen. A másik oldalon talán a legnagyobb meglepetést Tomás Rosicky kezdőbe állítása okozta. A csapatkapitány a mögöttünk hagyott idényben mindössze egy mérkőzést játszott az Arsenalban, mert sérülés miatt szinte az egész idényt kihagyta. Jól is kezdtek a csapatok, hiszen mindkét oldalon akadtak helyzetek, a nagyobbak a címvédő előtt, de Petr Cech eszén nem tudtak túljárni. Azonban veszélyesebben a csehek kezdtek, akik két ízben is szöglethez jutottak, de nem tudtak élni ezekkel a rögzített helyzetekkel. Az első negyedóra végén Morata lőhetett, de Cech nagyot védve másodjára megfogta a próbálkozást. Ez mintha ébresztőt fújt volna, a spanyolok nyomás alá helyezték a kontrákra berendezkedő cseheket, de a tizenhatos előterénél tovább kevésbé jutottak. Újabb negyedóra telt el nagyobb lehetőség nélkül, mígnem Morata csinált magának helyet, de éles szögből leadott lövésébe Cech bele tudott kapni, így nem jutott el a labda a bal alsóba. Ugyanakkor a csehek is igyekeztek becsülettel, így igen lüktető, jó meccs kerekedett ki a találkozóból. Ezt értékelték a szurkolók is, akik olykor tapsviharban, máskor szórványos füttyszóban törtek ki. A hajrához közeledve is inkább a címvédő játszott fölényben, és igyekeztek távolról is veszélyeztetni, ám például Iniesta lökete sem talált kaput. Érdekes volt látni, hogy sokszor Rosicky ért oda a labdákra, és mentett nagyot. A spanyolok rövid időn belül kétszer is gólt szerezhettek volna, de mindkét alkalommal bravúrt kellett bemutatnia Cech-nek. Előbb Jordi Alba, majd Silva helyzeténél volt résen a veterán cseh portás. Az első félidő legmulatságosabb jelenete egyébként a spanyolokhoz fűződik: Morata próbált megmenteni egy hosszabban passzolt labdát, ám végül az asszisztenst sikerült becsúszva „eltakarítani”. Nem a spanyolokon múlott, hogy már az első játékrészben eldöntsék a találkozót. S a végjátékban aztán megvolt az első cseh lehetőség is, Necid lövését De Gea azonban lekapta a levegőből.

silva

Fordulás után egyik szakvezető sem változtatott, ami nem is volt indokolt, lévén rögvest a kezdés után Morata passzát vágták ki a csehek, majd Nolito került ziccerbe, de nem volt elég helye, így beleléptek a labdájába. Érezhető volt, hogy csak idő kérdése, mikor szerzi meg a vezetést Spanyolország, lévén elképesztő fölényben futballozott del Bosque együttese, ám hiába a ziccerek sokasága, egyszerűen nem tudták bevenni Cech kapuját. Pedig Nolito, Jordi Alba, David Silva és Thiago is ígéretes helyzetbe került. Azonban a csehek védelme remekül működött. Kétségtelen, hogy a spanyol fölény igencsak próbára tette a fehérmezesek védelmét, azonban remekül állták a sarat, ugyanakkor a második félidő közepén kétszer is helyzetet tudtak kidolgozni, más kérdés, sem Hubnik, sem Gebre Selassie nem tudott betalálni. Aztán az utolsó percekben Juanfran beadását még kivágták, Iniesta azonban visszaívelte, Hubnik lemaradt Piquéről, aki remek fejessel vette be a végig magabiztosan védő Cech mellett a kapu bal oldalába bólintott. Ám ez még közel sem jelentette azt, hogy nyugodt lehetett a “La Roja”, merthogy a ráadás perceiben Darida löketét kellett védenie De Geának, míg az ismétlést Plasil lőtte mellé.

winner

A spanyolok végig uralták a meccset, ám a csehek végig masszívan játszottak, leszámítva a nyolcvanhetedik percben elkövetett apró hibát. Így aztán a sokáig tartott döntetlent végül nem érték el, de a következő két mérkőzésen mindenképpen több esélye lesz a pontszerzésre a cseheknek, akik azonban így sem vallottak szégyent.

https://youtu.be/iyjO_Z1ZYck

Gavalovits Sándor