Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Örülünk? Naná!

Tegnap, 44 év után újra Európa – bajnokságon szerepelt a labdarúgó válogatottunk. Már napokkal a meccs előtt tudtuk, itt nem győzhet más, hisz az egész ország az Eb-lázában égett.

uefa.stieber(uefa.com)

Emlékszünk még arra, mikor Pintér Attilát kinevezték szövetségi kapitánynak? Majdhogynem mindenki infarktust kapott, pedig, csak az egyik legsikeresebb magyar edző lett a kapitány. Senki nem értette, még a játékosok sem bíztak benne. Kezdődött az Eb – selejtező, s kikaptunk az északírektől.

Akkor nem volt az ország, “futballnemzet”. Mindenki, csak a “botlábúakat” szidta. Az MLSZ, mert egy nagyot húzni, “szembeköpte az edzőtársadalmat”, s kinevezte Dárdai Pált. Azt az edzőt, akinek semmilyen edzői tapasztalata nem volt. Jött a bukaresti csoda. Majd győzelem a feröeriek, majd a finnek ellen itthon. Döntetlen a görögökkel, s győzelem újra a finnek ellenében! Hirtelen az ország újra bízni kezdett a fiúkban. Dárdainak menni kellett, s Storck vette át a helyét. A románok ellen újra megtelt a Groupama – Aréna. Hihetetlen volt belülről átélni az egészet. Nem messze tőlem az énekes, Vastag Csaba szurkolt, aki elmondta mehetett volna a VIP-be, de minek? Itt van a hangulat! Ő már akkor volt, míg pár celeb, hirtelen a napokban lett futballszakértő. Lehet, hogy még a játékosok nevét sem tudja. De sebaj.

uefa.com meccs embere(uefa.com)

A német tréner a selejtezők alatt húzott pár váratlant. Kihagyta az utolsó 2 csoportmeccsre, Szalai Ádámot és Stieber Zoltánt, mondván nem játszanak. Behívta Kleinheislert a norvégok elleni pótselejtezőre, lévén tehetséges. Igaz ő sem játszott. Már korábban bevette Nagy Ádámot, akinek akkor alig volt NB I-es meccs a lábában. Megérdemelten jutottunk ki az Eb-re, hisz tényleg kiválóan játszott a csapat. Nem lógott ki senki.

Tavaszi edzőmeccseken, a horvátok elleni találkozó után, egy újságíró Szalai Ádámot kezdte cikizni Storcknál, hogy mit akar vele. Akkor ő elmondta, Szalai jó játékos, csak nincs önbizalma. Nem jön neki össze semmi, de majd egyszer… Vártunk, vártunk, de még a csapatába sem tudott bekerülni. Stieber szintén.

Jött az Eb-keret hirdetés, s a két fiú bekerült. Az egész ország, azt mondta, hogy Storck nem ért a szakmájához, minek? Szalai nem fog csinálni semmit az Eb-n. Erre tessék, tegnap ő lőtte az első gólt. A másodikat meg Stieber.

uefa szurk(uefa.com)

Hihetetlen, hogy milyen hangulat uralkodott tegnap a stadionban! Kitett magáért az ország! Az összes kint lévő szurkoló, megérdemel egy óriási tapsot! Nem véletlen, hogy nyertek tegnap a fiúk, hiszen bele hajszolták őket a győzelembe. Nem lehetett kérdés ki fog nyerni. Az osztrák szurkolók hangját, hallani sem lehetett. Szalai Ádám a gólja után egyből hozzájuk rohant, s átölelték. Mert ők, még a kritikák ellenére is bíztak abban, hogy Szalai gólt lő. A meccs után azt nyilatkozta – A szurkolók még öt perccel korábban, nem szerettek… annyira. – No Ádám, most lassan a Hősök terén szobrot fognak neked állítani, a károgók!

uefa szalai(uefa.com)

Viszont egy valamit azért ne felejtsünk el. Azt, ahogy most mindenki az egész ország, a válogatott mögé állt. Ha becsúszik, pár rosszabb eredmény, akkor is, emlékezzünk erre az estére, amit tegnap este okoztak. Piros – fehér – zöldbe öltözött az ország, sőt már Franciaország is. Az Eiffel – torony is hazánk szín-összeállításában pompázik.

Aki ezt a meccset látta, a helyszínen, a tévé előtt ülve, annak egy örök emlék lesz. 44 év után újra, Eb-n szerepelt a magyar válogatott. S győzött. Erre emlékezzünk, mikor esetleg, nem úgy megy nekik, ahogy mi szurkolók szeretnénk.

Endrődi Dávid