Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2016: Sokkot kapott Franciaország! Portugáliáé a trófea!

Ronaldo drámája, az edzők taktikai csatája, kapufa, hosszabbítás, vitatott helyzetek és egy remek csatárteljesítmény döntött.

Éder

Portugália – Franciaország 1-0 (0-0, 0-0, 0-0) hosszabbítás után
Parc des Princes, Saint-Denis, vezette: Clattenburg (angol)
Gólszerzők: Éder (109.)
Sárga lapok: Cedric (34.), J. Mario (62.), Guerreiro (95.), W. Carvalho (99.), Rui Patricio (120.) ill.: Umtiti (81.), Matuidi (97.), Koscielny (106.), Pogba (115.)
Kiállítva:

Portugália: Rui Patricio – Cedric, Pepe, Fonte, Guerreiro – W. Carvalho – Sanches (Éder, 79.), A. Silva (Moutinho, 67.), Joao Mario – Nani, Ronaldo (Quaresma, 25.). Szövetségi kapitány: Fernando Santos

Franciaország: Lloris – Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra – Sissoko (Martial, 110.), Pogba, Matuidi, Payet (Coman, 58.)– Griezmann, Giroud (Gignac, 78.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps

Meglepetés nem történt a kezdők nyilvánosságra hozatalakor. A portugáloknál Pepe visszakerült a védelem tengelyébe, míg a franciák a németek elleni kezdővel álltak ki, bár a lapok Payet helyett Kantét várták a kezdőbe, Deschamps azonban nem változtatott. A nagy kérdés az volt, hogy vajon a történelem visszaadja-e a portugáloknak, amit 2004-ben elvett tőlük a hazai rendezésű Eb-n, vagy a gallok harmadik hazai rendezésű – 1998, vb-finálé, 2000, Eb-döntő – fináléját is besöpri.

A finálé előtt Cristiano Ronaldo gesztusa uralta a címlapokat. A portugálok ásza a 2013-ban elhunyt Milan-legenda, Stefano Bergonovo özvegyét személyesen kereste fel, vegyen részt a párizsi finálén. „Nem hittem a fülemnek, mikor hallottam, hogy Ronaldo azt szeretné, legyek ott Párizsban. Boldog és hálás vagyok, hogy nem feledkeztek meg a férjemről, és hogy támogatják az ügyünket.” – beszélt az Evening Standardnak Bergonovo özvegye. Bergonovo hosszú betegség után, 2013 nyarán hunyt el. Előtte 2008-ban beszélt betegségéről, az izomsorvadással járó gerincvelő-meszesedésről. Ez egyelőre gyógyíthatatlan betegség.

záró

S akkor a záró ceremóniáról. A serleget a címvédő, de már búcsúzó spanyol válogatott korábbi csapatkapitánya, Xavi Hernández mutatta be, majd David Guetta és Zara Larsson az Eb himnuszát adta elő, miközben kifeszítették a két válogatott mezét. Az önkéntesek pedig egy hatalmas „Merci!” feliratot formáltak. Hogy a játékosokat mennyire zavarta a rengeteg molylepke, amely ellepte a pályát, nem tudhatjuk, mindenesetre egyik együttes sem panaszkodott emiatt.

xavi

Jobban kezdtek a házigazdák, akik az első percek biztonsági játéka után egy Payet-beadást követő Griezmann-fejessel jelezték, bizony mindképp otthon akarják tartani a trófeát. Ugyan az első helyzet Nani előtt adódott Sanches passza után. S aztán bekövetkezett, amire senki sem számított. Cristiano Ronaldo sírva fakadt. De ezúttal nem azért, mert Portugália hátrányba került volna, hanem sérülés miatt. Előbb Payet lépett oda CR-nek a félpályánál, és fájdalmas arccal maradt a földön. Bár megpróbálkozott a játékkal, negyedóra után látható volt, nem fogja végig bírni, végül másodszor egy jókora kötéssel a lábán tért vissza, de a huszonnegyedik percben már végleg bebizonyosodott, ezt a finálét nélküle fejezik be a csapatok. Helyére Quaresma állt be, így Nani maradt az egyedüli csatár. Ronaldo hordágyon hagyta el a játékteret, vastaps kíséretében. A cserét követően feljöttek a gallok, és egyre veszélyesebb támadásokkal operáltak, de a luzitánok – akiken igencsak érződött Ronaldo hiánya – védelmét nem tudták áttörni. Pedig próbálkoztak becsülettel. A meccs első igencsak borzasztó jelenete alig túl a félidő felén történt, amikor Cedric csúnyán hátba térdelte Payet-t. Sárga lapot kapott a védő. Ugyan a házigazdák domináltak, a portugálok előtt is adódott lehetőség, igaz nem akkora, mint Sissokóé, akinek lövését Patriciónak kellett bravúrral védenie. Llorisnak izgulnivalója nem sok volt. Az első negyvenöt perc hajrájára fordulva villantak a vörösök is, ám hiába jutottak el a francia tizenhatosig, Adrien Silva lövés helyett visszapasszolt, oda lett a lehetőség. A szünet előtt aztán egy Evra-Quaresma összefejelést követően kellett újra behívni az ápolószemélyzetet, szerencsére nagyobb volt az ijedtség, mint amilyennek először látszott. Mindkét játékos folytatni tudta a meccset. A szünetben csere nem volt egyik oldalon sem.

ronaldo2

A találkozó előtt kisebb tömeget kellett oszlatnia a francia rendőröknek, miután az este hétkor lezárt Eiffel-toronynál található szurkolói zónába próbáltak bejutni.

Továbbra is inkább a biztonságra törekedett, így is eljutott a francia kapuig, más kérdés, hogy nagy ziccert így sem tudtak kialakítani. A kékek sem vitték túlzásba a támadásokat, így aztán továbbra is nagy taktikai csatát láthattunk. Deschamps végül lekapta Payet-t, akit Coman váltott, eleinte ez sem hozta meg a várt áttörést. Ám ahogy letelt az első óra, beszorultak a portugálok, aminek következtében Griezmann fejelhetett teljesen tisztán, de mellé. Az utolsó negyedórára fordulva előbb egy szögletet kellett eltakarítania a luzitán védelemnek, majd Giroud lövését védte bravúrral megint Patricio. Az Arsenal támadója aztán el is hagyta a pályát, hiszen Deschamps Gignac-ot küldte a helyére, a másik oldalon az Eb-döntők legfiatalabbjaként pályára lépő Renato Sanchest Éder váltotta. Rögtön Nani és Quaresma okozott veszélyt. Nani beadása lecsúszott, Llorist nem lepte meg, de bravúrt kellett bemutatnia, majd Quaresma ollózott éppen a középen álló kapus kezébe. Jócskán akadt dolga a portugál kapusnak, hét perccel a rendes játékidő vége előtt megint Rui Patricio kellett, hogy ne kerüljön hátrányba Portugália, ezúttal Sissoko sistergős bombáját védte. A ráadásban aztán Gignac lehetett volna a nyerőember, ám hiába csinálta meg a helyet, a kapufát trafálta telibe, pedig még Patricio is kijött. Hasonló szituáció mentette meg a portugálokat ellenünk is az utolsó csoportmeccsen. Így aztán jöhetett a hosszabbítás.rui patricio

ronaldo3

Cristiano Ronaldo a második félidőt már a kispadról nézte végig, s a hosszabbítás előtti röpke szünetben minden társához volt egy biztató szava. Ilyen egy vezér, aki a csata elején megsebesül, kétszer visszament, mielőtt be kellett ismernie, nem tudja az élről vezetni seregét.

Folytatódott a hatalmas taktikai csata, amely tulajdonképpen az egész összecsapást jellemezte. A végére a második bravúrját kellett bemutatnia Llorisnak, ezúttal szöglet után Éder fejelt, a Tottenham kapusa a helyén volt. Aztán a második hosszabbításban előbb egy igen vitatott szituáció után jutott szabadrúgáshoz Portugália, amelyet Guerrero lőtt kapufára, hogy aztán másfél perccel később Éder leforduljon Koscielny-ről, és kilője a jobb alsót. Ezzel a góllal igencsak megcibálták az oroszlán bajszát a luzitánok. A végén már Ronaldo is amolyan másodedzőként irányította társait. S hiába indított kétségbeesett rohamokat a francia válogatott, egyszerűen nem tudták bevenni Rui Patricio kapuját. Ezzel pedig Portugália története során először Európa-bajnok lett! Sokkot kapott Franciaország.

Gavalovits Sándor