Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Merre tovább Nápolyban?

Óriásit robbant az átigazolási piac nemrégiben. Ki gondolta volna, hogy ez a “detonáció” éppenséggel a gazdaságilag gyengébb topligában, a Serie A-ban fog bekövetkezni. A gyújtószerkezetet a Juventus élesítette a transzfer piacon egy 90 milliós igazolással, Gonzalo Higuaín személyében. Nézzük meg, hogy ez a robbanás, mit hagyott maga után, és hogy próbál meg újraépülni Nápoly.

napoli-director-1453902457-800

Mert újra kell neki. Nem vitás. Hiszen aki egy szezon alatt (és csak a bajnoki gólokat idevéve) 36 találatot szerez, az maga volt a csapat. El akartam kerülni alapvetően ezt a mondatot, hisz ez nem lehetséges egy csapatsportban, de megfigyelve a Napoli tavalyi játékát és alaposan elemezve a mérkőzéseiket felfigyelhetünk, hogy Higuaín volt az az ember aki köré építettek mindent a gárdánál. Minden kiugratás, minden beívelt labda tökéletesen gyakorolva lett. Pipita minden tulajdonságát maximumra pörgetve (jó ütemérzék, megfelelő testi erő, kiváló rugótechnika) játszották meg neki a bogyókat.

Na de most a királyt elvették a sakktábláról. Mit lehet ilyenkor tenni? Amit a Napoli mindig is tett ilyen esetben. Újat kell faragni. Hisz Higuain előtt is volt már egy Lavezzi és volt már egy Cavani is. Gondolhatnánk, hogy ehhez megvan a déli vezetőségnek minden eszköze és elképzelése. Ellenben most elmondom azt, hogy miért nincs.

Első körben ott van a pénz. Az argentin gólkirály ára ugyan 90 millió euró volt, ám ezt az összeget nem egyben fogja megkapni Maradona kedvence. A zebrák két részletben fizetnek. Ergo nem lehet azonnal az egész összeget hozzávágni egy játékoshoz azt mondva neki, hogy uccu ott a labda meg a mez csináld a dolgod. Főleg úgy nem, hogy a nyár közepe van, még sok van hátra és bőven lehet még távozója is a gárdának (Koulibaly -> Everton), ergo el kellhet a gyors foltozás a csapaton.

Másodkörben aligha hiszem, hogy De Laurentiis (Napoli elnök) erre a lépésre számított volna Higuaíntól és a Juvétól. Hiszen önmagában az, hogy egyből lerakták a kivásárlási összeget már egy óriási meglepetés, de mint Napoli drukkerként és elnökként megélni, hogy Gonzalo erre rábólint alapvetően szemrebbenés nélkül (hiszen nem jött tőle semmilyen cáfolat, egyáltalán semmilyen nyilatkozat) nem lehetett egyszerű.

Szóval most ott vannak Nápolyban a klub vezetői és el lehet képzelni, hogy vakarják a fejüket. Félre értés ne essék. Biztos van/volt alternatívájuk erre a szituációra de, hogy nem számoltak ezzel a nyár elején, sőt egészen két hétre visszamenőleg az is biztos. Hozzáteszem nincs veszve semmi a részükről, nem kell kapkodniuk és ezt nyilván ők is tudják és így látják, csak azt mondom, hogy nem terveztek azzal, hogy egy klasszis, karakteres támadót kellene igazolnia a csapatnak.

Viszont kell. Kétség sem férhet hozzá. Kik is lehetnek az opciók? Nos az olasz lapok összesen hat variációt hoztak le eddig. A leginkább várt támadó délen, Mauro Icardi. Az Inter gólzsákja. Nála azért lehetne sztorizni bőven, hogy miért kerülhet oda és hogyan. Lényeg dióhéjban, hogy felesége/ügynöke lelkesen keres a férjének csapatot, hisz elmondása szerint, a gyerekeknek szükségleteik vannak és kell a nagyobb fizu. Nevetségesnek hangzik de tényleg ezt mondta.. Mindenesetre Icardi árát olyan 55-60 millióra tették a források, ami reális is lenne. Utána következik Milik. Az Ajax lengyel csatáráról már az Eb alatt is cikkeztek a lapok, ám nála a probléma nem a pénz lenne (20 millió euróért lehetne mozdítani), hanem maga a klubja. A holland sztárgárda nem akarja értékesíteni, így nehéz közös megegyezésre jutni. A lengyel csatár után az elmúlt napokban egy kolumbiai támadóról is sokat cikkeztek. Természetesen Baccaról van szó. A Balaton vize tisztább egy földcsuszamlás után, mint az ő helyzete az AC Milannál. Sokan már elkönyvelték, hogy a West Ham csapatához igazol, ám ahogy Higuaín történet életre kelt, hirtelen a Napoli kapcsán kezdték el emlegetni. A 30 milliós ára nem vészes és nem titkolt motivációja a támadónak, hogy a BL-ben akar játszani. Talán ő eddig a legmegközelíthetőbb. Nos bár pletyka szinten merült fel a neve és sok valóság alapja nem lehet, de páran bedobták Morata nevét is a déli csapat cilinderébe. A Realban kérdőjeles a szerepe egyenlőre. Annak ellenére, hogy Zizu számolna vele. Aztán még ott volt Carlos Tevez. Róla tegnap cikkeztünk. Lényegében elismerte, hogy a Napoli megkereste, de a Boca Juniorsnál akarja befejezni. No meg a Juve után … Az utolsó dolog amire aligha lehet majd számtani, hogy Gabbiadini marad az első számú támadó Nápolyban. Tavaly teljesen Pipita árnyékában volt és nagyon kevés lehetőséget kapott , de talán most. Igaz, nehezen lehet azt elképzelni,hogy nem igazolnak valakit, de ez is egy opció.

Lényegében akárhogy nézzük, nem egyszerű a Napoli helyzete most. Hisz elvitték AZ emberüket, amit meg kell oldani és talán nagyobb feladat jól beruházni a kapott pénzösszeget, mintsem pótolni egy játékost.

Borbély Szabolcs