Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ez történt a korábbi “Golden Boy” díjazotakkal

Ahogy arról a héten mi is beszámoltunk a Bayern Munchen szuper tehetsége Renato Sanches nyerte a 2016-os évben a legjobb Európában játszó U21-es játékosok Aranylabdáját a Golden Boy díjat. Ebben a cikkben összeszedtük az elmúlt évek fiatal Golden Boyos “titánjait” és megnéztük beváltották e a hozzájuk főzött várakozásokat. 

renatosanchez-cropped_gcayzxwn469h1dg4kd9pi49tn

Legelőször 2003-ben osztották ki ezt a díjat és az első nyertes nem más volt, mint Rafael van der Vaart. Kezdjük akkor sorban:

2003 – Rafael van der Vaart – Ajax – Bajnoki címhez segítette az Ajaxot, játszott a Hamburgban, a Real Madridban, a Tottenhamban, a Real Sociedadban és jelenleg a Midtjyllandban. Már 33 éves, ám kijelenthetjük, hogy beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Egy nagyszerű karriert tudhat maga mögött, mind klub, mind válogatott szinten.

2004 – Wayne Rooney – Manchester United – A díj után: bajnoki cím, kupák, BL, nem mellesleg 118-szoros angol válogatott és csapatkapitány is (volt) mind két helyen. Egy szóval Legenda, nincs kérdés.

2005 – Lionel Messi – Barcelona – Sok dolgot nem érdemes írni, nézzük a száraz tényeket: 8 La Liga cím, 5 Aranylabda, 4 BL cím, 4 Spanyol kupa és megannyi más…Valaha volt legjobb?

2006 – Cesc Fabregas – Arsenal – A londoniak kapitánya volt 2011-ig, majd bajnoki cím nevelőegyesületével, a Barcelonával, majd vissza a PL-be a Chelseahez, ott ismét bajnoki cím. Nem került rossz helyre akkor sem a kupa.

2007 – Sergio Aguero – Atletico Madrid – A “Matracos” szurkolók egyik nagy kedvence, azóta a Cityben ontja a gólokat. 157 mérkőzése, 107 alkalommal volt eredményes. Elképesztő.

2008 – Anderson – Manchester United – Négyszer PL győztes a brazil, ám igazi nagy karriert nem tudott befutni sehol sem, tegyük hozzá a sérülések sem könnyítették meg a dolgát.

2009 – Pato – AC Milan – A milánóiak egyik kedvenc csatára volt, 117-szer lépett pályára a “Kacsa” a piros-feketében és 51-szer tudott eredményes lenni. Sérülékenysége neki sem kedvezett karrierjének.

2010 – Mario Balotelli – Manchester City – A “tékozló fiú” karrierje parádésan indult, ám mindannyian tudjuk mi is következett utána. Jelenleg a Niceben próbálja újra építeni magát. A tehetsége meglenne hozzá, hogy rászolgáljon a díjra, ám eddig ezt nem tette meg. Itt már suttogtak a “Golden Boy átokról”.

2011 – Mario Götze – Dortmund – Az akkor még Jurgen Klopp vezette Dortmund egyik fényes csillaga volt. Próbálkozott utána a Bayernnél, bajnoki címek, világbajnokság, ahol győztes gól szerző is volt. Maradt még benne, amit most próbál bizonyítani, ám klasszisát nem lehet vitatni.

2012 – Isco – Malaga – Elképesztő szezon után jó helyre került a cím. A következő évben már a Real játékosa volt, nyert bajnokságot, BL-t, ám a “Királyiaknál” egyelőre nem tud alapember lenni, de még mindig csak 24 éves.

2013 – Paul Pogba – Juventus – Az akkor még Manchesterből kiebrudalt szuper tehetség letette a névjegyét a profi futballban, így kapta meg 3 éve ezt a díjat. A Juventus egyik kulcs embere volt, 2012-től, bajnoki címek, BL döntők és az akkor még 800.000 fontért eladott játékos, az idén a “Vörös Ördögök” történelmének legdrágább igazolása lett.

2014 – Raheem Sterling – Liverpool – Az angol futball megmentőjének kikiáltott játékos óriási szezont futott 2013-ban a Liverpoollal, melynek köszönhetően kapta a díjat. Azóta már a Manchester City játékosa és egy kisebb visszaesést követően újra az egyik legveszélyesebb támadó a ligában.

2015 – Anthony Martial – Manchester United – “Kidobott pénz”, így jellemezték anno a megvételét a Monacotól, ám bizonyította, hogy hatalmasat tévedtek akik ezt állították. Jó úton halad a sztárság felé. 61 fellépésén 17 gólja volt a díj óta.

2016 – Renato Sanches – Bayern Munich – A Benficatól érkező játékosra egyből kulcsjátékosként tekintettek, nem is nyomta össze a teher. 18 évesen EB döntős, mi több győztes. Nagyon nehezen lehet már innen mellényúlás.