Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Inter: Ennyi lett volna a Frank de Boer korszak?

Nem sokkal több, mint két hónap. Ennyit kapott volna csak Frank de Boer? Nagyon úgy néz ki, hogy igen. Az olasz sportoldalak (főleg az Interhez közeliek), már-már kész tényként közlik, hogy a mai napon a holland edző csak a holmijaiért fog vissza menni a klubházba. Miért van ez? Mitől lett ilyen rossz ez a helyzet? 

frank-de-boer-elegedetlen

Egészen elképesztő mi zajlik már évek óta az Internél. Jóformán a triplázás óta úgy vergődik a klub mint egy partra vetett hal. Ám ez az év eddig különösen fájdalmas a szurkolóknak és valamilyen szinten a labdarúgás világának is. Hiszen a milánói kék-feketék Európa legjobbjaihoz tartoztak/tartoznának. Hogy miért még katasztrofálisabb eddig(!) ez az év?

Mert korábban elég nagy pénzügyi pöcegödörben tanyázott az együttes, ami azt szülte, hogy valami borzalmas játékosokat igazoltak és nem úgy töltötték fel a keretet, ami mondjuk egy Interhez méltó lenne. Ergo ezzel lehetett még takarózni, amikor számot kellett adni a befektetők és a szurkolók felé a nem túl szép eredmények kapcsán. Most azonban kaptak egy mentőövet egy új tulajdonosi kör képében a távol-keletről.

Ők pedig nem voltak restek azonnal pénzt invesztálni a klubba. Így történhetett meg, hogy a gárda leigazolta Joao Mariot, Gabriel Barbosat, Antonio Candrevat, Cristian Ansaldit és még Banegat is (bár ő ingyen érkezett, de a fizetését is állnia kell valakinek). És így történhetett meg még az is, hogy a többszörös holland bajnok Frank de Boer elvállalja az együttes irányítását. Bár már lehet azt kívánja, hogy ne tette volna.

Hogy miért? Mert teljesen negatív a csapat mérlege 11. fordulót követően. Ami igazán borzasztó az egészben, hogy még az Európa Ligában is elég csehül áll a klub, de maradjunk csak a Serie A-nál. Mint fentebb írtam tizenegy forduló után, a klub minden téren borzalmas teljesítményt mutat fel. Eddig mindössze négy mérkőzést nyertek, két döntetlen és öt vereség mellett. Továbbá tizenhárom rúgott góljuk mellett megtalálunk tizennégy bekapottat. Közelebb vannak a kiesőzónához, mint sem bármely európai kupaindulást biztosító helyhez.

Mitől alakulhatott ki ez a helyzet? Hiszen a játékosok minőségére már alig lehet panasz. Amennyiben végiglessük milyen kirakat kezdőt tud kiállítani az Inter akkor elégedetten bólogathatunk. A keret összértéke is csak a Juve mögött kullog, a többi gárda a nerazzurri után bandukol. Ám, ha ránézünk egy-egy mérkőzésükre akkor megláthatjuk a problémákat. Egyrészről… a csapatnak nincs karaktere, nincs arca, nincs profilja. Magyarán nem látni, hogy mi lenne az a játékfilozófia, amit a játékosok követnének. Ugyanis egyelőre azt lehet észrevenni – főleg pár erősebb személyiségű labdarúgónál -, hogy saját fejét követi, ellenben az edző utasítással. Már amennyiben van edzői utasítás.. mert azt sem látni igazán. Voltak az Internek reményt keltő találkozói, lásd a Juventus és a Roma elleni mérkőzéseket. Ám arra is fel kellene hívni a figyelmet, hogy a zebrák elleni győzelem, inkább az akarat (és Asamoah hibáinak tömkelegének) az eredménye, mintsem egy tudatosan felépített taktika gyümölcse. Szóval ezeket leszámítva elég motiválatlan és elképzelés nélküli Intert látunk szinte hétről-hétre.

Ami még érdekes, hogy rengeteg pletyka jelent meg azzal a tartalommal, hogy játékosok nem igazán szeretik Frank de Boer edzésmódszereit és mentalitását. A szurkolók szeretik ezt úgy látni, hogy a foglalkoztatott labdarúgók körében vannak amolyan felbújtok, lázadók, akik belülről feszültséget szítanak a holland ellen, mert hogy őket nem szerepelteti annyiszor. Ám valóban így lehet ez? Mert a találkozókon nem úgy tűnik, mintha csak pár ember lenne ellene a edzőnek. Inkább kollektívan tesznek a németalföldi trénerre.

Mindenesetre úgy tűnik, hogy az Inter tulajdonosi köre megelégelte a jelenlegi állapotokat és útjára engedik Franket. Ez megoldás lenne? Ezt nyilván csak szezon végeztével tudnánk megállapítani. Ám a holland védelmébe kiemelnék pár dolgot: egyrészről egy héttel a szezonkezdet előtt hozták a csapathoz. Talán nem is kell mondani, hogy ez nem túl szerencsés. Másrészről egy kész keretet kapott. Neki nem volt semmilyen beleszólása az átigazolásokba. Azzal kell főznie, amit az elődje (Roberto Mancini) berendelt. Továbbá komolyan gondolta azt az Inter vezetősége, hogy egy tejesen más futballkultúrából származó külföldi edzőt ültetnek le úgy a padra, hogy az az illető csak saját hazájának bajnokságában dolgozott addig. Minden topliga más és más stílussal rendelkezik, különösen igaz az a Serie A esetében. Rettentő nehéz egy olyan edzőnek felvennie a ritmust, aki egy szögre ellentétes játékfilozófián nőtt fel.

Maradva a tényeknél: rossz az Inter. Egy rossz csapat jelenleg. Ezt pedig sem a szurkolók, sem a vezetőség nem tolerálja/tolerálhatja sokáig. Kérdés meddig. Tényleg menesztik még ma? Amennyiben igen, akkor ki lesz helyette? Vajon már megvan az új jelölt, vagy csak Frank de Boert akarják egy kicsit ösztönözni ezzel?

BSZ