Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb-selejtező: Izland idegenben maradt pont nélkül

Az eredmény nem feltétlen mutatja, de a horvátok nem olyan könnyen nyertek, ahogy a törököknek sem lett annyira sétagalopp a mostani meccsük.

Brozovic

Brozovic duplája hozta meg a horvát sikert (forrás: uefa.com)

Akárcsak a legutóbbi vb-selejtezőjében, bár még a selejtzők “alap”-szakaszában összekerültek a horvátok és az izlandiak, csoport-rangadó jött. Az északiak léptek idegenben pályára a zárt kapus meccsen, melynek első nagyobb helyzetét is ők hozták össze Zágrábban. A 12. percben Bödvarsson tett róla, hogy lövőhelyzetbe kerüljön, viszont próbálkozása mellé ment. Ezután hamar viszont a horvátok villantak, olyannyira, hogy góljukat ünnepelhették. Negyedóra elteltével a vezetést Brozovic szerezte Rakitic szögletét követően (1-0)! A 34. minutumban Perisic lőtt majdnem gólt, de az egyik védő lábán megpattant a labda, így ment mellé, s az ezt követő szöglet már nem hozott veszélyt az izlandi kapu előtt. Nem sokkal ezután a vendégek csapatkapitánya próbálkozott a túloldalon, de lövésébe jól léptek bele a 38. percben. Két nagy helyzet is jutott még a félidő hajrájára, mindkét oldalon 1-1 lehetőség volt. A 41. percben Vrsaljko beadását kapásból lőtte rá a kapu előteréből Perisic, de pont középre ment a labda, Haldórssonról még ugyan elsőre kijött a labda, de aztán becserkészte. Két perccel ezután Elmar Bjarnason ívelésnek tűnő – vagy éppen eredetileg annak szánt – lövésénél kellett nyújtóznia, s így védenie Subasicnak. Az első félidő csak gólok terén nem volt kiegyenlített, izgalmas folytatás volt kilátásban.

Izland igyekezett, nagyon hajtott az egyenlítésért, a 62. percben ez kis híján össze is jött de Bodvarson már kiszorított helyzetben kapta meg a labdát, amit a kicsúszó kapussal szemben kevéssel mellé lőtt, lábát nyújtózva beletéve a labdába. Mindenesetre ígéretes, és szép támadás volt ez. A 69. minutumban már az izlandiak kaptak majdnem gólt, de Rakitic lövését védte a kapus. A hosszabbítás első percében eloszlatta a kételyeket Horvátország révén az ezzel duplázó Brozovic, aki Arnason elcsuszását követően talált be távolról (2-0)! A 94. percben a legtöbb lövést eleresztő Perisic rögtön piros lapot kapott durva becsúszásáért, amit igencsak bánhat, mert ez volt a hosszabbítás utolsó perce. Ennek ellenére viszont szoros meccsen felülmúlva ellenfelét Horvátország a csoport élére állt, az izlandiaké jelenleg még a második hely.

Horvátország – Izland 2-0 (1-0)
Helyszín: Stadion Maksimir, Zágráb
Vezette: Gianluca Rocchi (olasz)
Gólszerzők: Brozovic (19., 90+1.), ill.
Sárga lapok: Badelj (39.), Vida (76′), ill. Elmar Bjarnason (19.)
Kiállítás: Perisic (90+4.), ill.

Horvátország: Subasic – Vrsaljko, Corluka, Vida, Pivaric – Kovacic (Modric 46.), Badelj – Brozovic, Rakitic (Kramaric 85.), Perisic – Manzdukic (Cop 90+2.). Szövetségi kapitány: Cacic

Izland: Halldórsson – Sævarsson, Sigurdsson, Arnason, Magnusson – Gundmonsson, Sigurdsson, Gunnarsson, Elmar Bjarnason (Traustason 75.) – Birkir Bjarnason, Bödvarsson (Kjartasson 75.). Szövetségi kapitány: Hallgrímson

Törökország – Koszovó 2-0 (0-0)
Gólszerzők: Yilmaz (51.), Sen (55.), ill.

Meglepő módon az első félidőben a törökök támadásainak ellenállt Koszovó, ráadásul a vendégeknek is volt négy helyzetük, de ők kaput nem találtak, nem úgy, mint négyszer a hazaiak.

A második játékrészre becserélt Malli hozta meg a változást, aki az 51. percben gólpasszt osztott ki Yilmaznak, ekkor felpörögtek a törökök, az 55. minutumban Sen növelte Törökország előnyét. Innentől kezdve igazából csak mezőnyben volt nagy a törökök fölénye, de ezt aligha bánják, hiszen ha “csak” kettővel is, de nyertek.

Az I-csoport állása*

capture_2016-11-12-20-09-48

*A 4. fordulóból még hátra van az Ukrajna – Finnország összecsapás, ami ma 20:45-kor kezdődik, és valamelyest átalakíthatja a csoport állását. Természetesen arról a mérkőzésről is beszámolunk.

Nagy Dávid