Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vasas: „Furcsa volt a reakció” – Remili

Négygólos döntetlen után aligha elégedett az ember, Remili Mohamed és Ferenczi István ellenben nem bosszús az eredmény miatt.

ferenczi

Négy tizenegyest – ebből három a Vasas javára – hozott a szombati rangadó. Remili Mohamed szerint nehéz volt megélni ezt a szituációt, főleg, hogy kettőt is kihagytak az angyalföldiek a Ferencváros ellen. Ugyanakkor ezekből is lehet tanulni. „Olyan meccsen még nem játszottam, ahol három tizenegyest kaptunk, ráadásul ezekből kettő kimaradt. Nehéz volt feldolgozni ezeket a szituációkat a pályán, rangadón ilyen hibákat nem lehet elkövetni – nyilatkozta a piros-kékek csapatkapitánya hétfő reggel az M4 napindító műsorában, majd kitért a ferencvárosi reakcióra. – Nagyon furcsa volt a Fradi megnyilvánulása, hogy teljes mértékben a játékvezetőre fogták az eredményt, de nem szeretnék ezzel különösebben foglalkozni. Én úgy vallom, hogy az a tizenegyes, amit a játékvezető megad. Mindhárom esetben jogosnak éreztem a büntetőt.”

Két gólt szerzett csereként beállva Ferenczi István, a XIII. kerületiek erőnléti edzője, róla is beszélt Remili. „Ferenczi István nemcsak játékban, hanem mentalitásban is nagyon sokat segít a csapatnak. Hihetetlen számomra, hogy ebben a korban ezeket meg tudja csinálni, óriási példakép mindenki számára.”

Majd szólt a csapat szerepléséről, melynek köszönhetően az élen állnak. Kiemelte, nehezen élik meg ezt a hullámvasutat, ami az elmúlt években jellemzi az együttest. „Mi is nehezen dolgozzuk fel a mostani helyzetet, nem egyszerű topon lenni, de úgy érzem, hogy megoldjuk ezeket a feladatokat. Két év alatt jutottunk el idáig, a másodosztály megnyerése után majdnem kiestünk, majd most megint egy olyan év, hogy szinte végig elől vagyunk – fogalmazott. – Nagyon megerősödött az együttes, a csapatszellem kiváló, nem is tudom, hogy voltam-e már ilyen csapatban. Mindez a pályán meglátszik abban, hogy milyen mérkőzéseket tudunk megnyerni, vagy a mostani esetet figyelembe véve, döntetlenre menteni – ez a csapat erejét mutatja. Az edzőnek a munkája most ért be, itt van már egy éve, megismerte a körülményeket és minket is, ezáltal olyan taktikát tudott kidolgozni, ami működik ebben a szezonban. Mindig azt sulykolja, hogy a következő mérkőzésre koncentráljunk, ne álmodozzunk vagy nézegessük a tabellát.”

Még mindig lehet rá építeni

Kritika is lehetne Ferenczi István teljesítménye. A harminckilenc éves támadó papíron már visszavonult, és erőnléti edzőként segíti a Vasast, ám amikor ég a ház, rendre előkapja őt Michael Oenning vezetőedző, a Fradi ellen döntőnek bizonyult a veterán csatár becserélése. „Még mindig önkívületi állapotban vagyok a boldogságtól. Bár volt már hasonló élményben részem, amikor például egy éve hazai pályán beálltam, majd nem sokkal később Király Gabinak belőttem egy büntetőt, amivel nyertünk, ám ami mos történt, ehhez fogható izgalmakat és fordulatokat még sosem éltem át 21 éve tartó profi pályafutásom alatt, és nem is emlékszem más találkozókon sem hasonlóra.” – mondta a támadó klubja honlapjának. Hogy a találkozó miért is alakult úgy, ahogy? „A találkozó egészét tekintve, úgy vélem jobban futballoztunk, mint a Ferencváros. Labdabirtoklásban is felülmúltuk őket, több helyzetünk volt. Ez egy rendkívüli, megismételhetetlen, fordulatos találkozó volt, kiállításokkal, és tizenegyesek tömkelegével. Az egyenlítésben nagyon bíztam. Abban már kevésbé, amikor a 91. percben hátrányba kerültünk, hogy onnan sikerülhet újra – elemzett Ferenczi, majd egy korábbi Honvéd elleni bajnokit hozott fel példának. – Most is ahhoz hasonlóan már 30 perce meddő fölényben, büntetőt hibázva játszottunk, és nem sikerült gólt elérnünk. Gondolom Oenning mester váratlan húzása, hogy beállított, azt szolgálta, hogy hátha sikerül megtörnöm ezt a baljós gólcsendet. Nos, hála Istennek, sikerült.”

Megosztott egy titkot is második góljával kapcsolatban: „Amikor a játékvezető ugye mondta, hogy egy perc van még hátra, akkor Bleró (Berecz Zsombor, a szerk.) odaszólt nekem, hogy »Pista, add ide nekem a labdát és fussatok előre«. Oda passzoltam neki, mi spuriztunk az FTC kapuja felé. Ő felívelte, és ez lett! A balszélről beadás és fejes, gól, és eufória, extázis! A meccs lefújása után is Oenning mester meg is kérdezte, hogy ezt ki találta ki, hogy hátra passz után, sprint. Nos, ezt mi ketten találtuk ki. Hála Istennek bejött. De úgy érzem így, ezzel a rendkívüli utolsó pillanatban szerzett góllal igazságot szolgáltatott nekünk a sors, mert többet, győzelmet érdemeltünk volna ezen az estén, de vereséget semmiképpen sem.”

Háromból egy kontra egyből egy

Azon nem lehet vitatkozni, hogy négy tizenegyest befújt Kassai Viktor, ám elemzések, és a visszajátszások szerint a négyből csak kettő volt igazán jogos. Varga Lászlót az NSO kérte elemzésre. A korábbi FIFA-játékvezető elemzése rámutatott, hogy a második Vasas-büntető jogos volt. A többi azonban nem. A Ferencváros javára befújt tizenegyessel kapcsolatban szintén egyértelműsített a korábbi sípmester. Sőt, a kiállításokkal kapcsolatban is elmondta, csak az egyik – Ramírezé – volt egyértelműen jogos. „Egyenlő testhelyzetben lévő játékosok találkoztak, a testi fölényét használta ki a védő, lábbal akasztás nem történt – mondta a volt játékvezető a Nemzeti Sportnak az első tizenegyesről, majd folytatta. – El tudom fogadni, hogy a másodiknál jól döntött, az esésből és a védő egyik mozdulatából úgy tűnhet, hogy történt szabálytalanság, bár ezt a helyzetet is többször visszanéztem, és a felvételek alapján százszázalékosan nem lehet megítélni a szituációt. Azért nem volt tizenegyes [a harmadik], mert a labda már nem volt megjátszható közelségben, amikor a Vasas csatára elesett. Kassai Viktor kivárt, lehet, hogy az alapvonali bíró szólt, de nem kellett volna büntetőt adni. [A Fradi javára megítélt] Egyértelműen az volt, visszahúzták a Ferencváros csatárát. Amúgy nem értem, Thomas Doll hogyan nyilatkozhat olyan butaságot, hogy úgy érzi, nem nyerhettek. Ilyen nincs. A ráadásban kapott büntető is ellentmond a véleményének, azzal a tizenegyessel nagyon úgy nézett ki, a Fradié lesz a három pont.” A kiállításokról is kifejtette álláspontját: „Cristian Ramírez fegyelmezetlensége egyértelműen kiállítást ért . A Vasas játékosáé mérlegelést érdemlő.

Én Csukicsnak és Sagliknak is sárga lapot adtam volna,

de az ilyen esetek megítélését a szabálykönyv a játékvezető belátására bízza. Azt tanítják, a játékvezető sose legyen főszereplő, ezért sem adtam volna pirosat ennél az esetnél, amúgy pedig muszáj megemlíteni, hogy szakmailag rendkívül nehéz meccs volt a szombati.”

Gavalovits Sándor