Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Afrika Kupa: Egyiptom csoportelső Ghána legyőzésével – videóval

Egyiptom megelőzte Ghánát az egymás elleni meccsen, és lett csoportelső, míg Mali és Uganda befejezte a tornát.

2011244-42220367-2560-1440

Az egyiptomiak így ünnepelték a végül mindent eldöntőnek bizonyuló találatot (forrás: eurosport.com)

A D-csoport utolsó fordulójához érve

A csoportkör legvégéhez érkeztünk, ami a 31. Afrikai Nemzetek Kupáját illeti. A D-csoportban két válogatottnak volt esélye az utolsó fordulóban odaérni a meg egyetlen kiadó továbbjutást érő helyre, hiszen Uganda sorsa negatívan dőlt el, ugyanis Egyiptomtól elszenvedett veresége miatt biztosan nem juthat már tovább a pont nélküli válogatott. Ezzel szemben a ghánaiak már a második fordulóban ünnepelhettek, hiszen továbbjutottak a Fekete Csillagok, így Egyiptom, valamint Mali reménykedhetett még a továbbjutásban, ráadásul a Fáraók a már negyeddöntős Ghánával játszhattak rangadót az utolsó fordulóban. Mali várta nehezebb helyzetből a 3. kört, egy pontosként, míg már a záróforduló előtt bizonyossá vált, hogy Egyiptom a 4 megszerzett pontja miatt egy döntetlennel is továbbléphetett.

A D-csoport zárómérkőzései
A csoport első helyén Ghána állt a forduló előtt, és tudni lehetett, ha nem kap ki, akkor az élén is zárja a kvartettet, míg Egyiptom a továbbjutásra hajtott, esetlegesen az első helyre.
A mérkőzés kezdeti szakaszát nagy ghánai mezőnyfölény jellemezte, de ez mit sem számított, hiszen a 11. percben előnybe került Egyiptom! Salah végezte el az egyiptomiaknak az ellenfél kapujától 16 méterre megítélt szabadrúgást, a labda pedig a ghánai kapuban landolt (1-0)! Kicsit javult a labdabirtoklás tekintetében az egyiptomiak helyzete, ráadásul a következő komolyabb helyzet is a Fáraóké volt, de közelről a 40. percben Mohnsen lőtte fölé a labdát. Az elmúlt meccs nyerőemberét ezután elveszítette Ghána, hiszen Asamoah Gyan megsérült, helyét pedig Jordan Ayew vette át a 41. percben. A 42. minutumban kevésen múlott Ghána egyenlítése, amikor a szabadrúgásból beívelt labdát Amartey fejelte kevéssel fölé.
Ezzel lényegében zárult is a félidő, és úgy tűnt, Ghána Egyiptommal karöltve jut a negyeddöntőbe.

Ami a félidőben még csak úgy tűnt, a lefújásra bizonyossá is vált, hiszen javarészt unalomba fulladt a második játékrész. Igaz, a 90. percben Jordan Ayew lövését még védte el Hadary, de mindössze ennyi fontos volt a szünet után. Egyiptomnak elég volt az egy gól a győzelméhez, egyben a csoportelsőséghez is. A második Ghána lett, egy ponttal lemaradva mostani ellenfelétől.

Egyiptom – Ghána 1-0 (1-0)
Helyszín: Stade de Port-Gentil, Port-Gentil. Vezette: Bakary Gassama (gambiai)
Gólszerzők: Salah (11.), ill.
Sárga lapok: Mohnsen (56.), Trezeguet (74 ), ill. Tekpetey (77.), Boye (80.)
Kiállítás:

Egyiptom: El Hadary – El Mohamady, Hegazy, Gabr, Fathi – Elneny, El-Said (Warda 76.), Hamed – Salah, Mohnsen (Kahraba 69.), Trezeguet. Szövetségi kapitány: Héctor Cúper

Ghána: Razak – Afful, Amartey, Boye, Mensah – Badu (Wakaso 80.), Tetteh (Tekpetey 72.), Yiadom – Atsu, Gyan (Jordan Ayew 41.), Andre Ayew. Szövetségi kapitány: Avram Grant

VIDEÓ HAMAROSAN!

Azt már a találkozó előtt eldőlt, hogy Uganda semmiképp sem juthat tovább, míg Mali a második helyre pályázhatott legjobb esetben.
A 8. percben villant Mali, de Marega lövése kevéssel elment a kapufa mellett.
A két válogatott nem igazán szakadt meg a pályán, hiszen a szünetig kaput eltaláló lövést sem láthatott a meccsre kilátogató közönség.

A 70. percben azonban megtört a jég, és a továbbjutási esélyei még inkább eltávolodtak Malinak, hiszen Uganda ekkor előnybe került. A mérkőzés első – egy lesgól miatt a második – kapura tartó lövéséből gól született, amelyet Miya szerzett Iguma szöglete után (1-0)! Érdekesség, hogy egy perccel a gól előtt is betalált Uganda, Geoffrey Kizito gólját les miatt nem adták meg.
Az álmos első félidő már a múlté volt, Mali pedig nem adta fel, 3 perccel ellenfele vezetése után egyenlített! Káprázatos gólt láthattak a nézők, ugyanis Bissouma 28 méterről tekerte be a labdát szabadrúgásból Uganda kapujába (1-1)!
Ezek után viszont sok érdemleges már nem történt, és ez a meccs nem befolyásolt semmit a tekintetben, ami a továbbjutást illeti. Mali 2, míg Uganda 1 ponttal zárta a 31. kontinensviadalt.

Uganda – Mali 1-1 (0-0)
Helyszín: Stade d’Oyem, Oyem. Vezette: Ali Lemghaifry (mauritániai)
Gólszerzők: Miya (70.), ill. Bissouma (73.)
Sárga lapok: Jjuko (43.), Odongkara (78.), ill.
Kiállítás:

Uganda: Odongkara – Iguma, Wasswa, Geoffrey Kizito, Walusimbi, Ochaya – Jjuko, Aucho, Luwagga Kizito (Massa 78.), Oloya (Mawejje 59.) – Miya. Szövetségi kapitány: Milutin Sredojevic

Mali: Sissoko – Ousmane Coulibaly, Wague, Mahamadou N’Diaye, Traoré – Mamaoutou N’Diaye, Lassana Coulibaly (Kalifa Coulibaly 54.), Sylla – Bissouma, Doumbia, Marega (Yatabare 78.). Szövetségi kapitány: Alain Giresse

VIDEÓ HAMAROSAN!

A D-csoport végeredménye

IMG_20170125_220236

Nagy Dávid