Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Afrika Kupa: Drámai végjáték után esett ki Szenegál – videóval

A torna második negyeddöntőjét tizenegyesek döntötték el Kamerun javára. 

Winner+Group+B+v+Runner+up+Group+2017+Africa+fuSJhaOdpVYl

Szenegál válogatottja csak a tizenegyeseknél maradt el épphogy Kameruntól (forrás: zimbio.com)

Kamerun az A-csoport másodikjaként jutott be a kiesés szakaszba, az utolsó csoportmeccsén döntetlent játszva elütve a házigazda Gabont a továbbjutás lehetőségétől. Szenegál ezzel szemben csoportelsőként lépett tovább a B jelű kvartettből. Ami azonban talán ennél is mérvadóbb lehet, hogy mindkét válogatott veretlenül jutott a legjobb 8 közé.

A 28. minutumban Diouf hagyott ki nagy helyzetet, aki közelről a kameruni kapu fölé lőtte a labdát, a nem túl sok nagy lehetőséget hozó első félidőben. Egészen pontosan kapura veszélyes akció nem is alakult ki az első játékrészben, viszont cserébe a mezőnyben a szenegáliak voltak sokkal jobbak.

A folytatás több helyzetet hozott. A 67. minutunban Moukandjo vette volna be Szenegál kapuját, azonban lövését Diallo védeni tudta. Húsz perccel később Mané révén döntötte el majdnem a meccset Szenegál válogatottja, de a labda kevéssel a kapu mellé szállt.
A 93. percben Sow is közel állt ahhoz, hogy Szenegál javára eldöntse a találkozót, de Ondoa a helyén volt, és védte a lövést.

Nem dőlt el a meccs a rendes játékidőben, jöhetett a kétszer tizenöt perces hosszabbítás.

Az extra játékidő első felében egy nagy helyzet alakult ki. Zoua előtt nyílt lehetőség, hogy vezetést szerezzen Kamerunnak, azonban a 106. percben Diallo kifogta ezt a lövést is.

A hosszabbítás második félideje nem hozott veszélyes lövést, Zoua próbálkozásán kívül – ami az előző félidőben esett – nem ment kapura a labda, jöhetett a tizenegyespárbaj!

A büntetőket Szenegál kezdte, Kalidou Koulibaly pedig magabiztosan lőtte be a labdát (1-0), ahogy a kameruni Moukandjo is (1-1)!

Kara tizenegyesénél a kapufa is besegített, Ondoa nem védhetett (2-1), ezután pedig Oyongo egyenlített (2-2)!

Sow révén ezután sem hibázott Szenegál (3-2), Teikeu pedig a léc alá vágta a labdát (3-3)!

A negyedik büntetőjét is belőtte mindkét válogatott, Saivet és Zoua voltak eredményesek (4-4)!

Mané állt a labda mögé szenegáli részről a végén, és elhibázta lövését, a kapus nem mozdult el, majd Aboubakar könnyű szerrel lőtte be a kameruni tizenegyest (4-5)! A végletekig kiélezett meccsen jutott be a torna elődöntőjébe Kamerun, hiába volt ígéretesebb talán Szenegál.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA, NEGYEDDÖNTŐ
Szenegál – Kamerun 0-0, büntetőkkel: 4-5
Helyszín: Stade de Franceville, Franceville. Vezette: Janny Sikazwe (zambiai)
Gólszerzők:
Sárga lapok: Diouf (13.), Kouyate (90+3.), ill. Oyongo (25.), Fai (59.), Djoum (82.)
Kiállítás:

Szenegál: Diallo – Gassama, Kara, Koulibaly, M’Bengue (Ciss 86.) – Gueye, Saivet, Kouyate (N’Diaye 109.) – Mané, Diouf (Sow 64.), Keita. Szövetségi kapitány: Aliou Cissé (szenegáli)

Kamerun: Ondoa – Fai, Teikeu, Ngadeu-Ngadjui, Oyongo – Siani, Moukandjo, Djoum (Mandjeck 102.) – Bassagog, Tambe (Aboubakar 102.), Ekambi (Zoua 46.). Szövetségi kapitány: Hugo Broos (belga)

A negyeddöntők párosításai

Ma, 17:00 • Burkina Faso – Tunézia 2-0 (0-0)
Ma, 20:00 • Szenegál – Kamerun 0-0, büntetőkkel 4-5
Vasárnap, 17:00 • Kongói DK – Ghána
Vasárnap, 20:00 • Egyiptom – Marokkó

Nagy Dávid