Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Futballrajt: Sikerül – e a hét pont ledolgozása a Gyirmótnak?

Ha az égiek is úgy akarják február 18-án folytatódnak a labdarúgó NB I küzdelmei. A következő napokban csapatról-csapatra végigmegyünk, milyen változások voltak a télen. Mik lehetnek az elvárások, mit gondolunk mi, hol is végeznek a szezon végén a csapatok. Azt azért ne felejtsük el, hogy az átigazolási időszak még tart, így további változások lehetnek a csapatoknál.

Két góllal házi gólkirály Sallói Dániel.

Sallói visszatért Kansasba (gyirmotfc.hu)

Hosszú – hosszú évek után sikerült a Gyirmótnak a feljutás az első osztályba, de lehet, hogy az álom csak egy évig tart. Nem sikerültek a nyári igazolások, hiszen hiába mondják azt a vezetők, hogy nem akarták lecserélni nyáron a feljutó csapat keretét, a távozók jó része nyáron érkezett. Úgy, mint a korábbi utánpótlás válogatott Nagy Olivér, aki az NB I-ben játszott Újpesten, Pécsen, Pakson és a Haladásban is, 2016 nyarán az akkor az NB II-ből búcsúzó Szigetszentmiklós együttesétől tette át a székhelyét Gyirmótra. Most pedig Soroksárra igazolt. Szintén nyári szerzemény, igaz ők kölcsönbe érkeztek, s kölcsönadójuk rendelte vissza őket, Sallói Dánielt a Kansas City, Jancsó Andrást pedig a Haladás. A korábbi óriási tehetségnek tartott, s már 19 évesen a válogatottban pályára is lépő Filkor Attila is elhagyta eddigi kenyéradóját. Ő az elmúlt hetekben Kanadában szerepelt próbajátékon, de nem kapott szerződést, így egyelőre továbbra is keres. Az NB II-es bajnokcsapat meghatározó játékosa volt Simon Attila, aki Urbányi kinevezése után elvesztette helyét a kezdőcsapatban. Sőt az első keretben is. Egész ősszel azt lehetett hallani, hogy nincs csatár ki gólt lőjön, de akinek az lenne a szakmája nem kapott szerepet. Nem okozott meglepetést, hogy távozott, az NB II-es Dorogra szerződött, ahol a tavalyi gyirmóti edzővel Bene Ferenccel dolgozhat újra együtt. Szintén válogatott volt korábban Balogh Béla, ő az NB I-be maradt, Mezőkövesdre igazolt, hogy szintén korábbi trénerével Tomiszlav Sziviccsel harcoljon a felsőházba kerülésért. Horváth Adrián az NB II élcsapatához a Kisvárdához igazolt, ő ősszel sérülései miatt is kevés lehetőséghez jutott. Nagy Sándor is NB II-ben folytatja, ő a bent maradásért küzdő Ceglédhez írt alá fél évre. A pénteki nap termése, hogy az ősszel az NB III-as csapatban védő, s szintén nyáron szerződtetett Hrabina Alex, s az ősszel kevésszer szerepet kapó korábbi szombathelyi szélső Gyurján Bence Békéscsabára igazolt.

278724_bebeto gyirmotfc.huBebetótól gólokat várnak (gyirmotfc.hu)

Nézzük az újakat, belőlük is van szép számmal. Máté János jól ismeri a helyi viszonyokat, hiszen ő fél éve hagyta el a Gyirmótot, Balmazújvárosban szerepelt kölcsönben. Vagyis inkább írjuk úgy, a balmazújvárosi keret tagja volt, ugyanis megsérült, ezért ősszel kevés játéklehetőséget kapott. Mellette a gólokért a szenegáli Bebeto fog felelni, aki jól ismeri Magyarországot, hiszen korábban Kaposváron és Kecskeméten is játszott. Ha igazak a hírek, leigazolásában szerepet játszott a távozó Sallói Dániel édesapja Sallói István is, akivel egykoron Kecskeméten együtt dolgoztak. A korábbi lila-fehér klubigazgató említette meg ugyanis Bebetonak érdemes lenne újra Magyarországon játszania. Fél éves szerződést kötött, az eddig 47 magyar NB I-es meccsen játszó, s azokon 16 gólt szerző csatár. Hat és fél év külföldi élet után tér haza Tamás Krisztián. Az 1995-ben született balhátvéd, újpesti nevelés, majd az Illés Akadémiáról szerződött ki Olaszországba, mégpedig az AC Milanhoz. Ott a klub utánpótlásában nevelkedett, többször kölcsönadták. Most a másodosztályú Spezia kispadját unta meg, s inkább itthon próbál érvényesülni. Igaz mivel még csak áprilisban lesz 22 éves, a másfél éves szerződése lejárta utána is ráér újra légiósnak állni. Addig erősödik, s talán játszik is. Nagy Sándor csak névrokona a távozó hátvédnek. Sok minden nem közös bennük lévén az érkező kapus, illetve ukrajnai származású. Egy éve szerződött Magyarországra a Budapest Honvédhoz, ezen idő alatt egy NB I-es meccsen védett. Igaz az első után egyből megsérült, majd Horváth András végül Gróf Dávid is kiváló formában védett. Rajtuk kívül kevésbé ismert külföldi focisták érkeztek, akikről nagyon jó véleménnyel van Urbányi István. Anto Randeljic horvát középső védő, aki a bosnyák Zrjinski Mostar után mondott igent a Gyirmótnak. Kristin Kolcak szlovák középpályás – hátvéd a Ruzomberok után döntött úgy, megpróbálkozik beverekedni az NB I sereghajtójának kezdőcsapatába. Volodymyr Tanchyk (akinek a neve tankocskát jelent magyarul) hazájából az Olimpik Donets támadósorából érkezett. Veres Szilárd romániai focista, aki a CFR Cluj csapatát hagyta ott, hogy megmutathassa mire is képes. Ősszel kevés lehetőséget kapott Miriuta László vezetőedzőtől, igaz ő kölcsönben hagyta el eddigi csapatát.

urbányi nsoUrbányi István próbálja bent tartani az újoncot (nso.hu)

A vezetőedző továbbra is Urbányi István maradt, aki nyáron Amerikából jött haza, hogy bent tartsa az újoncot. Többen az ősz vége felé fogadni mertek volna arra, hogy elküldik, hiszen melyik bajnokságban maradhat posztján az a vezetőedző aki hét pontra van a bent maradást jelentő 10.helytől.

Kik azok akik után MLSZ-pénz jár?  Az 1996.01.01 után született játékosok. Több klub bírálja az MLSZ azon törekvését, hogy minél több ifjú saját nevelésű focistát vessenek be a csapatok, pedig, ha belegondolunk egy 1996.01.01 után született labdarúgó, idén már 21 éves lesz.

Itt nehéz helyzetben van a Gyirmót, hiszen a távozók közül Sallói és Jancsó is a kritériumnak megfelelt, s ők rendre pályára is léptek.

Kovács Zsolt után még jövőre is kaphat MLSZ-pénzt a Gyirmót, tehát ha kiesnek egy játékos már lesz a keretben ki az előírásoknak megfelel. A másodosztályban ugyanis két ilyen korúnak kötelező a pályán lennie. Az ifjú focista ősszel egyszer lépett pályára, tavasszal talán több lehetőséget kap. Igaz a horvátországi edzőtábor helyett, a Gyirmót II. csapatában mutatta meg mire képes.

Szegi Vince viszont az őszi idényben hétszer pályára is léphetett, így valamennyit termelt a klubnak. Tehetséges támadó játékos, aki szintén 1997-ben született, tehát jövőre is megfelel a kritériumnak.

Veres Szilárd is 1996-ban született, az erdélyi ifjú pedig először játszik magyar csapatban, így nem tudom, hogy utána bármilyen támogató összeg jár – e.

Helyezés a bajnokság végén: 10-12

Adjuk meg az esélyt arra, hogy bent maradnak, igaz nagyon minimális a sansz rá. A téli igazolások a nevek alapján jól sikerültek, mégiscsak az utánpótlás válogatott kapitányát, a korábbi NB I-es góllövőt is leigazolták. Ráadásul a hírek szerint további erősítések várhatóak.

Endrődi Dávid