Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Futballrajt: ukrán góllövővel indul csatába az MTK

Ha az égiek is úgy akarják február 18-án folytatódnak a labdarúgó NB I küzdelmei. A következő napokban csapatról-csapatra végigmegyünk, milyen változások voltak a télen. Mik lehetnek az elvárások, mit gondolunk mi, hol is végeznek a szezon végén a csapatok. Azt azért ne felejtsük el, hogy az átigazolási időszak még tart, így további változások lehetnek a csapatoknál.

Gyengébben szerepelt az elvártnál az MTK ősszel, de nem lépték meg azt, mint például a Gyirmótnál és a Debrecennél, hogy lecserélték a játékoskeretet. Az MTK az állandóságban bízhat, illetve abban, hogy három olyan focistát szerződtettek, akik bármikor képesek gólt lőni.

121596_szatmari_lorandSzatmári elhagyta az MTK-t télen (mtkbudapest.hu)

De nézzük először kik azok akik elhagyták a csapatot. Meghatározó labdarúgó nem, s ez azért jelent valamit. Hiszen a másfél éve igazolt Szatmári Lóránd ősszel sem tudott gyökeret ereszteni a kezdőcsapatba. Ő korábban László Csabánál sem volt meghatározó focista, majd fél évet Mezőkövesden játszott, akkor ismerte meg jobban Pintér Attila. Szatmári ősszel négyszer játszott, abból háromszor csereként. Nem okozott meglepetést, hogy a korábbi utánpótlás válogatott középpályás ennél többre vágyik. Új csapata az NB II-es Puskás Akadémia lett, ahol újra együtt dolgozhat korábbi mesterével. Darko Nikac ősszel kétszer kezdett, négyszer csereként lett bevetve, gólt nem szerzett. Tavasszal is csak kétszer volt eredményes a bajnokságban, így a montenegróit nem marasztalták. Igaz eddig még nem jelentették be távozását, de egész télen arról szóltak a hírek, hogy haza szerződik. Ráadásul posztjára érkezett Martinez, és Kolomoec is, így nem fog hiányozni. Szintén elhagyta a kék-fehéreket az ifjú kapus Demjén Patrik. Ő fél évre Dorogra került kölcsönbe.

100882_nikhazi_markNikházi újra kék – fehérben (mtkbudapest.hu)

Hárman mentek, hárman jöttek. Nikházi Márk nem ismeretlen helyre érkezett, hiszen ő az MTK neveltje, csak korábban megunta, hogy kevés szerepet kap, ezért Diósgyőrbe távozott. Egy ideig ott is kiegészítő játékos volt, ezért Dunaújvárosban is megfordult, mikor a jelenleg NB III-ban szereplő csapat két éve az élvonalban küzdött sikertelenül a bent maradásért. Nikházi 27 éves volt a napokban, s az eddig lejátszott 115 NB I-es meccse, hát korához képest tényleg nem sok. Leandro Martinezt is jól ismerik a magyar szurkolók, hiszen korábban a Budapest Honvéd, a Győr és a Haladás színeiben 63 NB I-es bajnokin 19 gólt szerzett. Az olasz támadó, tud középcsatárként és szélsőként is játszani, igazán univerzális focistáról beszélünk. Ő egyelőre fél év kölcsönbe került az MTK-hoz, de opciót is tartalmaz a szerződése. A legnagyobb várakozásokkal az ukrán “gólgép” Juri Kolomoec bemutatkozását és játékát várjuk. Ősszel 13 Premier Ligás meccsen 6 gólt ért el eddigi csapatában a Vorksla együttesében. Állítólag az MTK-nál nagyobb csapatok is keresték, de ő úgy döntött, hogy Magyarországon mutatja be mire képes. Domonyai László azt nyilatkozta vele kapcsolatban, hogy hiába a hosszú távú szerződés, másfél év múlva, ha olyan ajánlatot kapnak érte, akkor el fogják engedni, s ezzel győzték meg a csatárt. Az MTK-nak kiváló kapcsolatai vannak Hollandiában, Angliában, a világ bármely táján, így megnyerték a támadót. Az utánpótlásból újabb két ifjú került fel a nagyokhoz Nagy Zsombor és Forgács Péter személyében.

A vezetőedző Tamási Zsolt lett a télen. Teodoru Vaszilisz aki korábban Garami József mellett segédedző volt, így egy évig lehetett csak “Főnök”. Teodoru az utánpótláshoz került vissza. Az új tréner Tamási Zsolt a Sándor Károly Akadémia vezetője, aki korábban Győrben és a Vasasnál ült élvonalbeli kispadon.

Kik azok akik után MLSZ-pénz jár?  Az 1996.01.01 után született játékosok. Több klub bírálja az MLSZ azon törekvését, hogy minél több ifjú saját nevelésű focistát vessenek be a csapatok, pedig, ha belegondolunk egy 1996.01.01 után született labdarúgó, idén már 21 éves lesz.

vogyicskaVogyicska Bálint az egyik legtehetségesebb ifjú (mtkbudapest.hu)

Az MTK-nál szép számmal vannak ilyen ifjú focisták, a kék – fehérek ősszel is maximális MLSZ-pénzt szakítottak, hiszen rendre két vagy annál több 1996 után született játékos volt a pályán.

Katona Máté az ősszel mutatkozott be az NB I-ben, ő kilenc alkalommal lépett pályára eddig az élvonalban. 1997-ben született, tehát ő jövőre is “pénzt termelhet” csapatának.

Korozmán Kevin szintén 1997-es születésű középpályás. Ő az előző három évben távol volt a kék-fehérektől, két évig a Fradi utánpótlásában nevelkedett, majd az előző szezont az NB II-es Soroksárnál töltötte. Ő is ősszel mutatkozott be az NB I-ben, tizenkétszer lépett pályára.

Szatmári István, már rutinos labdarúgó, hiszen ő tavaly lett NB I-es játékos. Igaz Korozmánhoz hasonlóan szintén tizenkét élvonalbeli pályára lépésnél jár. Szatmári is 1997-es születésű focista, tehát a jövő biztosítva van az MTK-nál.

Szabó Ádám 1996-ban született, őt egyszer küldték pályára ősszel, valószínűleg tavasszal sem lesz meghatározó játékos a kék-fehéreknél.

Takács Ronald 1998-ban született, tehát még két évig jár utána az MLSZ-támogatás. Fiatal kora ellenére négyszer játszott az ősszel.

Vogyicska Bálint még Takácsnál is fiatalabb, hiszen Takács januári ő pedig február végi születésű. Az ifjú középpályás már két éve átesett az NB I-es tűzkeresztségen. Eleddig 25 NB I-es bajnokin egy gólt szerzett. Az MTK és a magyar foci egyik legnagyobb tehetségének tartják.

Most a télen kerültek fel a felnőttekhez Nagy Zsombor aki 1998-ban született és védőjátékos, míg Forgács Péter 1997-es középpályás. Ha Nagy pályára lép, akkor letaszítja Vogyicskát a legifjabb MTK-s posztjáról, hiszen ő márciusi.

Helyezés a bajnokság végén: 8-11

Torghelle SándorTorghelle bent tarthatja a kék – fehéreket. ( futbol.hu)

Azért még ott motoszkálhat a fejekben a kiesés szele. Valljuk be kevés esélyt látunk arra, hogy az MTK búcsúzzon, de mivel téli kieső helyen tanyázó csapatról beszélünk, azért benne van a levegőben. Igaz egy olyan csapatnál ahol a védelemben Poór Patrik, a középpályán Kanta József, Vass Ádám, a csatársorban Torghelle Sándor játszik nem lehet kérdés a bent maradás kiharcolása. Igaz én személy szerint azt gondolom, hogy nem sikerült a nyáron távozó Hegedűs Lajost megfelelően pótolni a kapuban. Danijel Petkovic jó kapus, de többször bizonytalan volt ősszel. A védelemben Poór Patrik mellett hiába játszik Drazen Okuka, és Vadnai Dániel, középen lyuk tátong. Az augusztusban 39.születésnapját ünneplő Dragan Vukmir meghatározó szerepet töltött be ősszel, s ahol egy ilyen korú védő játszik, ott azért gondok vannak. Vukmir egy szimpatikus, vérbeli profi játékos, de azért már 39 éves. Tehát a hátsó alakzatot én nem érzem elég stabilnak. Középpályán kiváló nevek Vass Ádám, Kanta József, Nikházi Márk játszanak, illetve az ifjú focisták itt kaphatnak szerepet. Elől pedig Torghelle és az ukrán csatár kiharcolhatja a bent maradást. De mivel a hátsó alakzat szerintem nem elég erős, a veszély még a levegőben.

Endrődi Dávid