Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Futballrajt: Diósgyőrben előrébb lépnének

Ha az égiek is úgy akarják február 18-án folytatódnak a labdarúgó NB I küzdelmei. A következő napokban csapatról-csapatra végigmegyünk, milyen változások voltak a télen. Mik lehetnek az elvárások, mit gondolunk mi, hol is végeznek a szezon végén a csapatok. Azt azért ne felejtsük el, hogy az átigazolási időszak még tart, így további változások lehetnek a csapatoknál.

A nyári kaotikus állapotok után nem volt meglepetés, hogy gyengébben teljesített a Diósgyőr a szurkolói elvárásokkal szemben. Hiába az első két fordulóban aratott győzelem, hiszen utána a Fradi ellen beleszaladtak egy hatosba, majd egymás után szenvedték el a vereségeket. Az ősz végére összeállt a keret, s végül a 8.helyen telelnek. A téli holtidényben jól is igazoltak Miskolcon, így most az elvárás, hogy a középmezőnyben végezzenek.

bognarBognár elbúcsúzott Miskolctól (dvtk.eu)

Elsőként nézzük kik is hagyták el a DVTK – játékoskeretét. Két és fél év után döntött úgy, hogy erősebb csapatban folytatná pályafutását Bognár István, aki az elmúlt időszakban hullámzó teljesítményt nyújtott. Az őszi idény elején bekerült a válogatott bővebb keretébe, majd Diósgyőrben is a kispadra került. A tavasztól a Ferencvárosban mutathatja meg, hogy mire képes. Egyértelmű, hogy a távozó játékosok közül ő hiányozhat a legjobban, hiszen az ő alternatívája volt Nikházi Márk, aki a Diósgyőrben töltött három és fél éve alatt nem tudott meghatározó játékossá válni. Ebből egy évet Dunaújvárosban játszott kölcsönben, most pedig az MTK-ban mutathatja meg, hogy több van benne. Lázár Pál egykor válogatott volt, 2016 nyarán Debrecenből szerződött Miskolcra. Ősszel meghatározó szerepet töltött be a csapatba, erre derült égből villámcsapásként családi okokra hivatkozva kérte a szerződése felbontását, ugyanis úgy döntött tavasszal szünetelteti pályafutását. Bacsa Patrik nevét januárba bedobták, hogy ő is a Puskás Akadémiához szerződik. Mikor a téli edzőtáborba vonult a csapat Spanyolországba, s ő nem utazott, mindenki biztosra vette, hogy Felcsút irányába veszi az utat, erre még aznap délután Kisvárdán jelentették be a kölcsönvételét.  A gyors támadójátékos ősszel már kevesebb szerepet kapott, mint korábban, így tavasszal az NB II élcsapatánál megújulhat, s nyártól visszatérhet szeretett csapatához. Németh Milán két és fél év után hagyta el Diósgyőrt, a balhátvéd nem tudott gyökeret ereszteni a kezdőcsapatba. A napokban fél éves szerződést kötött az NB II-es Sopronnal. Egy időben vele tették szabadlistára Halmai Ramónt, s az Georges Griffithst, de a cikk születésekor még nem volt új csapatuk. Halmai egykor a Haladásban és az MTK-ban nevelkedett, az idén 23 éves középpályás eleddig 5 NB I-es meccsen játszott, igaz többször sérülés hátráltatta. Az elefántcsontparti csatár korábban Pápán ontotta a gólokat, Diósgyőrben is kezdetben jól játszott, de egyszer csak körön kívül találta magát. A tavaszi szezonkezdetre is két hetes csúszással érkezett. A továbbiakban nem számol vele Horváth Ferenc vezetőedző.

www.sasgabor.hu

Busai tavasszal már Diósgyőrben örülhet góljainak (sasgabor.hu)

Négyen érkeztek a télen, ráadásul mind a négyen kiváló referenciával rendelkeznek. Busai Attila 2012 tavaszán érkezett a Ferencvároshoz, ezen 5 év alatt nem tudott meghatározó játékos lenni, hiszen összesen 73 bajnokin 12 gólt szerzett. (előtt 1/- az MTK-ban) Összességében körülbelül a bajnokik felén játszott, igaz fél évig Szolnokon szerepelt kölcsönben az NB II-ben. De a képet az is árnyékolja, hogy sokszor csereként az utolsó percekre küldte be Ricardo Moniz, majd Thomas Doll. A német edző első fél évében játszott igazán meghatározó szerepet, mikor Böde helyén középcsatárként vetette be az edző. Nagy Tibor a napokban lett DVTK – játékos. Őt kifejezetten Lázár Pál pótlására igazolták le, hiszen Eperjesi Gábor egyedül volt csak jobbhátvéd a keretben. Nagy nyáron lesz 26 éves, s az eddig lejátszott 64 élvonalbeli bajnokija nem sok. Viszont az utóbbi időben lett igazán meghatározó játékos Újpesten, és most Diósgyőrben bebizonyíthatja több van benne, hiszen Horváth Ferenc bízik benne. Ők korábban Szigetszentmiklóson dolgoztak együtt, tehát jól ismeri a jobbhátvédet. A két magyar játékos mellé, két határon túli magyar játékos csatlakozott. Igaz közülük csak Fülöp István rendelkezik magyar állampolgársággal is, hiszen Szarka Ákos a szlovák törvények miatt elveszítené szlovák állampolgárságát. Igaz, ha megkeresnék a szövetségtől gondolkodás nélkül a magyar nemzeti csapatban játszana. Fülöp ősszel 12 román bajnokin 7 gólt szerzett, szélső támadó középpályás, igazán hasznos játékos lehet majd tavasszal. A Botosani korábbi játékosa a két spanyollal Nonoval és Velával küzdhet meg a kezdőcsapatba kerülésért. Mivel a DVTK élni kíván a külföldi focisták és az ifjak szerepeltetése után járó pénzzel, így némi előnyben is van. Szarka Ákos nem magyar állampolgár, de magyar felmenőkkel rendelkezik, így magyarnak számít. Az ősszel a DAC-ban kilenc bajnokin három gólig jutott, tavasszal Diósgyőrben több gólt remélnek tőle, hiszen ezért is szerződtették.

www.feol.hu

Bíznak Horváthban a játékosok és a vezetők is. (www.feol.hu)

Az őszi gyengébb szereplések közepette hallani lehetett arról, hogy Horváth Ferenc távozik, de a játékosok és később a vezetők is kiálltak a tehetséges edző mellett. Egy biztos az ő kezében jó helyen van a Marschall-bot, ha a rendelkezésére álló játékoskerettel kiválóan sakkozik, szép tavasz elé nézhetnek Miskolcon.

Kik azok akik után MLSZ-pénz jár?  Az 1996.01.01 után született játékosok. Több klub bírálja az MLSZ azon törekvését, hogy minél több ifjú saját nevelésű focistát vessenek be a csapatok, pedig, ha belegondolunk egy 1996.01.01 után született labdarúgó, idén már 21 éves lesz.

kitl 2Kitl tavasszal remélhetőleg már nem lesz sérült (kecskemetite.hu)

Bukrán Erik a Honvéd futball akadémiáján nevelkedett, majd Angliába szerződött. 2016 nyarán tért haza, először Gyirmóton szerepelt próbajátékon, végül a DVTK-nál, s a diósgyőri vezetőkkel tudott megállapodni. Ivan Rados és Antal Botond mögött harmadik számú kapusnak számít, igaz a héten azt nyilatkozta, hogy decemberben majdnem bemutatkozott a csapatban. Egyelőre azért kevés esély mutatkozik arra, hogy az ő nevével kezdődjön a kezdőcsapat.

Nemes Milán már két éve a DVTK – védelmének meghatározó játékosa, ezen idő alatt negyvenszer játszott az élvonalban. Igazi diósgyőri gyerek, akit a szurkolók nagyon szeretnek. Ő nem csak az MLSZ – támogatásnak köszönhetően tagja a kezdőcsapatnak, hiszen jó játékot is produkált.

Kitl Miklós másfél éve igazolt Miskolcra, előtte Kecskeméten egy évet már lehúzott az élvonalban. Eleddig 46 NB I-es meccs van a lábában, tavasszal Elek Ákossal és Murtaz Daushvilivel küzdhet meg a kezdőcsapatba kerülésért. Ő 1997-ben született, tehát a következő idényben is termelheti a pénzt a csapatnak.

Ternován Patrik 2016 telén került az első csapathoz, hatszor játszott az NB I-ben, ősszel a szezon elején kezdett, de aztán megsérült, így kevés szerephez jutott. Mivel ő is 1997-ben született, így a következő idényben az egyik olyan játékos lehet, akire rendszeresen számít majd az edző.

Boros Gábor szintén 1997-ben született, tehetséges csatár, már másfél éve az első keret tagja, de eddig csak öt meccsen viselhette az NB I-ben a csapat mezét. Ez a tavasz lehet számára is az áttörés, hiszen a következő idényben már kulcsszerep hárulhat rá.

Helyezés a bajnokság végén: 6-10

Ilyen szurkolótáborral nem lehet kiesni, főleg, ha a játékoskeretben is találunk kiváló játékosokat. Az őszi csapatból hiányzott Busai küzdeni tudása, Fülöppel és Szarkával a variációs lehetőség is nőtt, Nagy Tibor pedig Lázár Pált hivatott pótolni. Az őszi idény közepére összeállt a Lipták – Jagodinskis középső védő kettős, jobb oldalt Nagy vagy Eperjesi, míg baloldalon Nemes helye biztos. Védekező középpályásként válogatott játékosok szűrnek, Dausvili és Elek személyében, jobb oldalon Fülöp István, bal oldalon Ugrai Roland, míg középen Busai Attila rohamoz, elől pedig Novothny Soma esetleg Szarka Ákos lehet a csatár. Azért ez a játékoskeret egy olyan edzővel, mint Horváth Ferenc képes lehet a középmezőnybe a hatodik hely környékére felkapaszkodni, az ötödik helyen tanyázó Mezőkövesd hat pontra van a piros – fehérektől. Egy hátrányt szenved a csapat, de az óriási, hiszen albérletben kénytelen játszani a tavasszal, miután a csapat stadionját jelenleg építik.

Endrődi Dávid