Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Futballrajt: új célok Debrecenben

Ha az égiek is úgy akarják február 18-án folytatódnak a labdarúgó NB I küzdelmei. A következő napokban csapatról-csapatra végigmegyünk, milyen változások voltak a télen. Mik lehetnek az elvárások, mit gondolunk mi, hol is végeznek a szezon végén a csapatok. Azt azért ne felejtsük el, hogy az átigazolási időszak még tart, így további változások lehetnek a csapatoknál.

Korábban rendre a bajnoki címért, illetve legalább a nemzetközi kupaszereplés eléréséért indult harcba a Debrecen. Idén tavasszal viszont meglepően új célok lebeghetnek a játékosok szemei előtt, a bent maradás elérése. A Loki ugyanis csak jobb gólkülönbségének köszönhetően előzi meg a kieső helyen telelő MTK-t. Ha az igazolásokat nézzük talán a kék-fehérek jobban is igazoltak, úgyhogy kemény tavasz elé néznek a Cívis városban.

szakaly_peter_2Szakály Péter már a Puskás Akadémia játékosa (dvsc.hu)

Nyáron már elkezdődött a keret átalakítása, melyet már évekkel ezelőtt meg kellett volna lépni. Az előző átigazolási időszakban elhagyta a Lokit többek között Varga József, Bódi Ádám, Korhut Mihály, Kulcsár Tamás, Tisza Tibor, Ibrahima Sidibe és Adamo Coulibaly is. Ha úgy nézzük az összes távozó közül az első három játékos aki igazán hiányzik, a többiek lecserélése már egy ideje érett. Idén télen folytatódott a tendencia s a csapatot elhagyók közül egyedül a korábban 9 évet Debrecenben lehúzó Szakály Péter fog hiányozni. Szakály külföldre szeretett volna szerződni, errefel a Puskás Akadémiánál folytatja. Ősszel már gyengébb teljesítményt nyújtott. Ahogy ő fogalmazott mostanra érkezett el az idő a váltásra, hiszen megfáradt a házasságuk a Lokival. Nyáron lett debreceni focista Ivan Bobko és Robert Vittek is. Viszont fél évig tartott a kalandjuk, nem hosszabbították meg a lejáró szerződésüket. Igaz nem is hagytak mély nyomot a helyi drukkerekben. Cigándra szerződött az ősszel végre az NB I-ben bemutatkozó 92-es születésű Kuti Krisztián (5 meccs 1 góllal zárt eddigi csapatánál) és Sándor Tamás is. Igaz ifjabb Sándor nem tudott az édesapja nyomdokaiba lépni és bemutatkozni az NB I-ben. Karol Mészáros is nyáron került a Lokihoz, most ideiglenesen egy évre Szombathelyre szerződött kölcsönbe. Szintén nyáron szerződött vissza a Puskás Akadémiától Geoffrey Castillion, a holland csatár újból bizonyította, hogy gyenge játékos ezért szabadlistára tették, de nem igazán kapkodtak érte. Egyelőre a második csapattal edz, akárcsak a másik két szabadlistát játékos a bosnyák Ognjen Djelmic, aki pedig korábban a Zeljeznicar játékosaként gólt is lőtt a Fradinak, illetve a másfél éve visszatérő, de sérülés miatt pályára nem lépő kapus Balogh János.

frank_feltscherFeltscher segítene kiharcolni a bennmaradást (dvsc.hu)

Nézzük kik érkeztek a Cívis városba. Hát sajnálatos módon idegenlégiósok. Pedig anno Pontes mester azt nyilatkozta minél több fiatalt akar majd bevetni a csapatban. De a szükség nagy úr, mikor a bent maradás kiharcolása a cél, nincs idő kísérletezni. Justin Mengolo egykor kétszer játszott a kameruni válogatottban, utoljára a Levski Szófia játékosa volt, de az utolsó meccsét 2016 májusában játszotta… Ivan Kelava, egykor a horvát válogatott tagja volt, 2012-ben még az Európa-bajnokságra is kivitte a szövetségi kapitány. Ő a spanyol Grenadát hagyta ott azért, hogy felvegye a harcot a kölcsönben lévő Braniszlav Daniloviccsal és Verpecz Istvánnal az első számú kapusi címért. Frank Feltscher, svájci utánpótlás válogatott volt, majd felnőttként Venezuela legjobbjait választotta. Ő fél éves szerződést kötött a Lokival. Haris Handzic bosnyák csatár, aki a horvát Rijeka együttesétől szerződött a Debrecenhez. Tehát egyelőre öt külföldi távozott, s helyükre érkezett négy. Szintén új szerzemény a kölcsönbe szerződtetett Osváth Attila, akit a Vasas engedett át ideiglenesen. Osváth egykor Bernd Storck bővett keretébe is bekerült, de egy évet kihagyott sérülés miatt. Nyíregyházi és balmazújvárosi kölcsönből tért vissza Barna Szabolcs és Varga Kevin. Ők azok a játékosok akik a tavasz folyamán be is mutatkozhatnak az NB I-be. Mellettük szintén több játékos készült a nagyokkal a második csapatból Kovács Péter, Kóródi Nándor, Bíró Péter és Nagy Kevin is eljutott Portugáliába, míg Koval Viktor, Csősz Richárd (igaz ő sérülés miatt), Kerekes Krisztián nem. Igaz a dvsc.hu-n egyelőre még nem szerepelnek az elsőcsapat keretében.

240216_leonel_pontesPontes maradt az edző tavaszra is (dvsc.hu)

Leonel Pontes augusztusban érkezett, de decemberben majdnem távozott. A vezetőségben nem volt meg a teljes egyetértés abban, hogy a portugál maradjon – e a vezetőedző. Végül a többszöri meghallgatása után, és a szurkolói reakciók hatására (transzparensen jelezték, hogy nem az edzővel van a baj) úgy döntöttek, maradhat a tavaszi szezonra is.

Kik azok akik után MLSZ-pénz jár?  Az 1996.01.01 után született játékosok. Több klub bírálja az MLSZ azon törekvését, hogy minél több ifjú saját nevelésű focistát vessenek be a csapatok, pedig, ha belegondolunk egy 1996.01.01 után született labdarúgó, idén már 21 éves lesz.

Ha a dvsc.hu oldalt nézzük, jelenleg egyetlen játékos sem felel meg ennek a kritériumnak, tehát, ha tavasszal ilyen korú focista lép pályára, az egyértelműen újonc lesz. Ezért azon ifjak közül szemezgettünk akik a télen a nagyokkal edzettek és elutaztak a portugáliai edzőtáborba.

Barna Szabolcs már korábban is a Loki első keretéhez tartozott. Ősszel a több játéklehetőség reményében Nyíregyházára adták kölcsön, de igazából nem jött be a nyíregyházi kalandja hiszen összesen ötször lépett pályára. Télen visszatért a DVSC-hez, s végigcsinálta a felkészülést. Völgyi Dániel sérülése miatt jó esély mutatkozik arra, hogy bemutatkozhat az NB I-ben.

Varga Kevin nyáron óriási gólt lőtt a Palermo elleni balmazújvárosi stadionavatón. Sérülések hátráltatták, ezért csak hat alkalommal játszott az NB II-ben. Jó esély mutatkozik az ő bemutatkozására is, hiszen hírek szerint jó véleménnyel van róla Pontes mester.

Kovács Péter kapus képességeire már külföldön is felfigyeltek. Ő biztos, hogy nem fog tavasszal bemutatkozni, hiszen hárman is előtte vannak a rangsorban. Igaz ő még nagyon fiatal. Elsőként valószínűleg az NB III-as csapatban fogja szokni a felnőttfutballt.

Kóródi Nándor is nagyon fiatal az NB III-as csapatban még ő sem játszott, tavasszal viszont szintén ott kaphat több lehetőséget.

Bíró Péter névrokona egykor szintén játszott a Lokiban, igaz ő egykor védőjátékos volt, míg az 1997-ben született focista csatár. Bíró már 29 alkalommal játszott az NB III-as csapatban, s ezeken a meccseken négy gólt szerzett. Az edzőtáborban ő is jó teljesítményt nyújtott, tavasszal akár áteshet a tűzkeresztségen.

Helyezés a bajnokság végén: 8-11

Eddig nem alakult jól a keretátalakítás, hiszen ősszel csak jobb gólkülönbségének köszönhetően előzték meg az MTK-t. Ideje volt a keretfrissítésére hiszen már ellaposodott a csapat. Az elmúlt években kevés sajátnevelésű játékos mutatkozott be a Lokiba, s a szurkolók is távol maradtak, hiszen nem érezték sajátjuknak a csapatot. Talán most, hogy Pontes azt ígérte beépíti a saját ifjakat, újra kilátogatnak a stadionba. Ha marad a csönd az arénában, akkor nehéz tavasz elé néznek. A védelembe megítélésem szerint még szükség lett volna egy középhátvédre. A külföldiek statisztikák alapján erősítést jelentenek, de… Majdnem egy éve nem játszottak. Ezért Damoklesz kardja ott lebeg a fejek felett, s fura kimondani, de a DVSC is esélyes a búcsúra.

Endrődi Dávid