Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Futballrajt: Szivicssel tartanák meg az ötödik helyet

Ha az égiek is úgy akarják február 18-án folytatódnak a labdarúgó NB I küzdelmei. A következő napokban csapatról-csapatra végigmegyünk, milyen változások voltak a télen. Mik lehetnek az elvárások, mit gondolunk mi, hol is végeznek a szezon végén a csapatok. Azt azért ne felejtsük el, hogy az átigazolási időszak még tart, így további változások lehetnek a csapatoknál.

Télen edzőváltáson esett át a Mezőkövesd, Pintér Attila ugyanis a Puskás Akadémia szakmai munkájának felelőseként folytatja a munkát. Helyét a korábbi kecskeméti, paksi és diósgyőri edző Tomiszlav Szivics vette át. A szerb tréner az őszi keretet kicsit átalakította, többségében voltak a távozók, ugyanis túl bőnek találta a játékosmennyiséget. Már székfoglalójában elmondta, hogy 20 mezőnyjátékossal és 3 kapussal tervez, végül 22+3-an maradtak.

patrick_mevoungou-460x341Mevoungoura nem számított Szivics (mezokovesdzsory.hu)

Nézzük először a távozókat. Csak olyan játékos hagyta el Mezőkövesdet akire Szivics nem számított, kivéve talán Devecseri Szilárd, akit a kölcsönadó Haladás rendelt vissza Hegedűs János pótlására. A korábbi válogatott hátvéd, egyébként ősszel nem volt kirobbanthatatlan a kezdőcsapatból, így akkor hiány nem keletkezett a távozásával. Mihai Onisor Nicorec a román középpályás, aki Pintér egyik kedvenc játékosa volt, hiszen Győrben együtt dolgoztak, egy éve pedig ő hívta Mezőkövesdre. A magyar felmenőkkel rendelkező középpályás maradt az országban, az NB II -es Cigándot igyekszik bennmaradáshoz segíteni. Polényi Gábor is a másodosztályban folytatja, az ő távozása sem okozott meglepetést, hiszen ősszel egyetlen bajnokin sem kapott lehetőséget a korábbi magyar szövetségi kapitánytól. Nyáron került az újonchoz a cseh csatár Jan Vosáhlik, mivel ősszel egyetlen gólt sem szerzett, azon a pár bajnokin amikor bevetette Pintér Attila, s az edzéseken Szivicset sem győzte meg, rám sem számított a továbbiakban a tréner. A cseh csatár hazatért, s a Teplice színeiben folytatja pályafutását. Heffler Norbert ősszel Nyíregyházán játszott kölcsönben, télen visszatért, de nem marasztalták, ő tavasztól a Balmazújváros sikereiért küzdhet. Frőhlich Roland egy éve érkezett az akkor még másodosztályú csapathoz, ősszel alig-alig lépett pályára, ennek ellenére Szivics csak az előző héten döntött úgy, hogy nincs rá szüksége. Ő azóta már kölcsönbe is került az NB II-es Ceglédhez. Patrick Mevoungou kameruni védekező középpályás, szintén Pintér egyik kedvenc játékosa volt, hiszen egykor Győrbe is ő vitte, mikor onnan távozott, Mevoungou sem maradt, majd nyáron Mezőkövesdre csábította, Pintér távozott, s láss csodát már ő sem tagja a keretnek. Akárcsak a novemberben igazolt Mihailo Milutinovics, aki az NB I-ben egy percet sem játszott. Úgy került Mezőkövesdre, hogy fél éve nem volt csapata. Szivics róla azt mondta, hogy látszik rajta, hogy ügyes, de nincs játékban. Az még nem dőlt el, hogy végleg vagy kölcsönbe távozik, ugyanis nem szeretné szem elől téveszteni a védőt.

Lazar_Veszelinovics-460x318Veszelinovics az új csodacsatár? (mezokovesdzsory.hu)

Az érkezői oldalon már kevesebb játékost jegyezhetünk fel. A védelembe ketten jöttek, ráadásul őket jól ismeri Szivics. Balogh Béla másfél évig Gyirmóton játszott, korábban Kecskeméten Szivics idejében a csapatkapitányi tisztséget is betöltötte. Ősszel sérülések hátráltatták. Az ő feladata lehet majd Devecseri pótlása. Farkas Dániel vajdasági jobbhátvéd, a Spartak Suboticában játszott korábban. Magyar felmenőkkel rendelkezik így nem számít külföldinek. Ő Vági Andrással küzdhet meg a csapatba kerülésért. Vágit anno Szivics küldte el Diósgyőrből, így várható volt, hogy arra a posztra fognak igazolni. Igaz, miután Vági egyedüli jobbhátvéd volt a keretben, a versenyhelyzet végett is fontos volt a szerződtetése. Peter Sulek szlovák védekező középpályás Csehországból érkezett. Miután Mevoungou erről a posztról távozott, így megüresedett a középpályán a helye. Szivics nagyon jó véleménnyel van róla, akárcsak az új csatárról akiről a szerb tréner azt nyilatkozta, hogy az NB I három legjobb támadójában lesz benne. Lazar Veszilinovics az ősszel Dél-Koreában rohamozott, de hiányzott neki az európai élet. Szivics felvetette neki, hogy szívesen látná Mezőkövesden, s ő annyira tiszteli korábbi edzőjét, hogy gondolkozás nélkül igent mondott.

Tomiszlav SzivicsSzivics visszatért Borsodba (boon.hu)

Télen Pintér Attila távozott, s az ősszel sikeresen szereplő Mezőkövesdnek új tréner után kellett nézni. Tomiszlav Szivics lett a befutó, aki korábban sikeresen dolgozott Kecskeméten, hiszen kupagyőzelmet is ünnepelhetett. Később megfordult a Paksnál, az ottani szerződéséből a Diósgyőr vásárolta ki, ahol a kezdeti jó szereplés után (Ligakupa győzelem, Magyar Kupa döntő) a rossz eredmények hatására lemondott. Ekkor hazatért Szerbiába ahol utánpótlás válogatott szövetségi kapitány volt. Most újult erővel tért vissza Magyarországra.

Kik azok akik után MLSZ-pénz jár?  Az 1996.01.01 után született játékosok. Több klub bírálja az MLSZ azon törekvését, hogy minél több ifjú saját nevelésű focistát vessenek be a csapatok, pedig, ha belegondolunk egy 1996.01.01 után született labdarúgó, idén már 21 éves lesz.

Ha abból indulunk ki, hogy Mezőkövesden egyetlen ilyen korú játékos nincs a játékoskeretben, akkor gondolhatjuk azt is, kolbászból van a kerítés… Ráadásul még 1995-ben született ifjú sincs, úgyhogy ők a rutinban bíznak, nem az ifjonti hévben.

Helyezés a bajnokság végén: 5-8

Az őszi ötödik hely megítélésem alapján erőn felüli teljesítés volt. A kapuban Tomas Tujvel korábban a Kecskemétnél bizonyította, hogy többre képes, mint a Videoton kispadján ücsörgés. Alternatívája Dombó Dávid a másodosztályban több bravúrral segítette feljutni a Mezőkövesdet. Esélyesebb, hogy Tujvel marad a kezdőkapus, aki ősszel több pontot is szerzett csapatának, igaz játékában a hiba lehetősége is többször benne van. Jobbhátvéd Vági András illetve Farkas Dániel lehet. A vajdasági fiatal Szivics embere, míg Vági kevésbé, igaz ő volt ősszel a csapatkapitány. Középen Hudák Dávid ősszel többször kiválóan irányította a védelmet, mellette Balogh Béla adhat majd stabilitást az ifjú (? 24 éves) Szeles Tamással szemben. A baloldali védő pedig maradhat Gohér Gergő, aki korábban is dolgozott együtt Sziviccsel, igaz ő is pont akkor hagyta el a Diósgyőrt, mikor a szerb tréner átvette az irányítást. Védekező középpályásként Egerszegi Tamás (szintén egykori Szivics tanítvány), és egyes hírek szerint a támadó középpályás Tóth Bence szűrheti a támadásokat. A két szélen Tarmo Kink illetve Branko Pauljevics a jobbon, Molnár Gábor a balon rohamozhat. Középen támadhat Marek Strestik, előtte pedig vagy Diallo vagy az új csatár Veszelinovics. Miután Mezőkövesdnél az ősszel sem volt előírva a légiós korlátozás betartása valószínűleg tavasszal sem lesz. A cél a bennmaradás illetve a minél jobb helyezés elérése.

Endrődi Dávid