Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Három jelölt Luis Enrique helyére?

A spanyol bajnok FC Barcelona hét közben sima, már-már megalázó vereséget szenvedett Párizsban a francia bajnok PSG vendégeként. A mérkőzésen gyakorlatilag egy pillanatra se érte el a megfelelő hőfokot Luis Enrique csapata, 4-0-s vereségével pedig igen távol került a továbbjutástól. Így természetesen felerősödtek azok a pletykák, melyek szerint a 46 éves szakember helyét nyáron új vezetőedző veszi át.

A Goal.com kezdett el morfondírozni Luis Enrique helyzetén, és sebtiben összegyűjtött három lehetséges jelöltet a gijóni születésű tréner helyére. Ebből mindegyik név valószerűnek tűnik, mindenki döntse el maga, melyikőjüket tartja legesélyesebbnek. Nézzük is a listát!

ERNESTO VALVERDE

Sokak szerint ő a legvalószínűbb kandidáló a katalán sztárcsapat kispadjára. Valverde ugyanis játékosként is megfordult Barcelonában, két évet töltött el a gránátvörös-kékeknél. Ez idő alatt bezsebelt egy KEK-győzelmet és egy Király-kupa-trófeát is, bár alapembernek nem volt mondható, hiszen alig 22 bajnokin szerepelt két szezon alatt a Barcában.
Mindenesetre játékosmúltján kívül is akadnak tényezők, melyek predesztinálhatják a regnáló spanyol bajnok vezetőedzői posztjára. Egyrészt kiválóan ismeri a spanyol ligát, hiszen az Espanyol, a Villarreal és a Valencia trénere is volt, leghosszabb ideig pedig – jelenleg is – az Athletic Bilbao kispadján ült. Az Espanyollal végrehajtotta azt a bravúrt, hogy 2007-ben eljutott az UEFA-kupa döntőjébe, ahol csak büntetőkkel maradtak alul a Sevilla ellen, míg mostani csapatával, a Bilbaóval 2015-ben nyert Spanyol Szuperkupát, ráadásul épp a Barcelona testén keresztül: 5-1-es összesítettel múlták felül Messiéket! Ez bizony nem kis tett.
Futballfilozófiáját tekintve talán illeszkedne is Valverde a Barcelonába, a sok passzos, technikás foci nem áll távol az 53 esztendős szakembertől. Könnyen lehet, hogy ő ül majd le Enrique helyére, ha távozik a tréner.

Ernesto-ValverdeValverde (fotó: CNMSports)

EUSEBIO SACRISTÁN

Ismét egy spanyol edző, nem is akármilyen képességű, hiszen Eusebio Sacristán jelen pillanatban a Real Sociedad csapatát gardírozza, nem is csúnya eredményekkel. Márpedig a baszk kék-fehérek kiváló szezont futnak, jelen pillanatban abszolút reális esélyük van a 4. BL-hely megszerzésére a Primera Divisiónban, és a nagy csapatokkal is képesek felvenni a versenyt. Például hazai pályán elintézték a Diego Simeone vezette Atlético Madridot valamint a Sevillát, de pontot szereztek odahaza a Barcelona ellen is.
Eusebio játékosként jó pár évet lehúzott Katalónia büszkeségénél, 1988 és 1995 között tartozott a Barca kötelékéhez. Ez idő alatt többek között négyszer nyerte meg a bajnoki címet, és tagja volt Johan Cruyff BEK-győztes csapatának is!
A Barcelona filozófiájával valószínűleg nagyon is tisztában van az 52 éves mester, nem tűnik valószínűtlennek az ő érkezése sem.

2226469Eusebio (fotó: EatSleepSport)

RONALD KOEMAN

A lista egyetlen olyan edzője, aki nem spanyol nemzetiségű. Ugyanakkor mind játékos pályafutását, mind edzői karrierjét tekintve a legeredményesebb a három felsorolt edző közül.
A holland Koeman igazi ikonnak számít Barcelonában, félelmetes lövéseit a mai napig rettegik szerte Európában. A Barcelonában egy év híján ugyanannyi időt töltött el, mint Eusebio, így ottani eredményei megegyeznek a Sociedad jelenlegi mesteréivel. Ám nemcsak a Barcában ért el nagy dolgokat, megtette mindezt Hollandiában az Ajaxszal és a PSV-vel, sőt válogatott szinten is (1988-ban Eb-t nyert az Oranjéval).
Edzői évei során rengeteg futballkultúrába belekóstolt, tevékenykedett Hollandiában, Portugáliában, Spanyolországban és Angliában is. Jelen pillanatban is a brit futballban dolgozik, egész pontosan az angol Premier League-ben, ahol az Everton trénere. Az idén pedig már kioltotta egy barcelonai illetőségű menedzser csapatának játékát, amikor is csapatával 4-0-ra kiütötte a Pep Guardiola vezette Manchester City-t.
Az Ajaxszal és a PSV-vel trénerként is megnyerte a bajnokságot, Spanyolországban pedig Király-kupát nyert a Valencia trénereként. Nem tűnik ördögtől való gondolatnak, hogy egy legnagyobb sikerei helyszínéről érkező esetleges telefonhívásra igent mondana, és áttelepülne Katalóniába a ködös Albionból.

kakaaKoeman (fotó: Liverpool Echo)

Luis Enrique szerződése egyébként nyárig szól az FC Barcelonánál, és egyelőre nincs szó arról, hogy a BL-győztes vezetőedző hosszabbítana a klubbal. Ráadásul a spanyol bajnokságban jelenleg két meccsel többet játszva is csak második az ősi rivális Real Madrid mögött az Enrique-csapat, a BL-pofon pedig igencsak azt sejteti, hogy a gránátvörös-kékeknél sok dolog nincs rendben. Márpedig ilyenkor gyakran következik edzőváltás.

Szerző: Draskovics Tamás