Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ligakupa Döntő: Mourinho rekorder lesz vagy a Soton újabb meglepetést okozz ? – felvezető

Végéhez ért a 2016/17-es angol idény egy fejezete, ma győztest avatnak a Wemley-ben az Ligakupa fináléjában ahol a Mourinho vezette Manchester United a Puel által vezérelt Southampton csapatával mérkőzik.

ligakupa

Döntő helyszíne

A legendás Wembley stadion London Wembley városrészében elhelyezkedő labdarúgó-stadion. Az angol nemzeti válogatott tulajdonát képezi, ezért gyakran nevezték A Futball Otthonának. Rekord számú alkalommal, összesen ötször adott helyet Európa Kupa (UEFA Bajnokok Ligája) döntőnek.

Az eredeti Wembley Stadiont 1923. április 28-án az angol labdarúgószövetség FA kupa döntőjével nyitották meg a közönség előtt, amikor 126 047 néző előtt a Bolton Wanderers 2:0-ra győzött a West Ham United felett. A nyitás 30. évfordulóján, 1953-ban ezen létesítményben aratta világraszóló 6:3-as győzelmét a magyar Aranycsapat.

Wembly

2002-ben az eredeti szerkezetét lerombolták felújítás miatt, végül 2007. március 9-én adták át az újjászületett “Futball-katedrálist”, amely 90 ezres ülésszámával a második legnagyobb kapacitású stadion Európában, és ez a világ legnagyobb tetővel borított stadionja.

Futballmérkőzések mellett gyakran adott otthont könnyűzenei koncerteknek, például az 1985-ös Live Aid koncert „angliai részét” itt tartották.

A döntő két főszereplője

Az angol Ligakupa 2017-es döntőjében két élvonalbeli gárda jutott be idén is. A döntő egyértelmű esélyese a Manchester United, azonban José Mourinho csapatának nem szabad félválról venni a találkozót, mivel az elmúlt időszakban a Southampton is okozott már meglepetéseket. A vörös ördögök kilencedik kupadöntőjükre készülnek vasárnap, ebből mindössze négyet váltottak a vörös ördögök kupagyőzelemre 1992, 2006, 2009 és 2010-ben nyerték meg az Angol Ligakupát. Az Arsenal öt elvesztett döntője után holtversenyben a Tottenham, Liverpool és Manchester United hármas rendelkezik négy elvesztett döntővel a kupa 57 éves története során. A United története során 1983, 1991, 1994 és 2003-ban vesztette el a döntőt. A kupa történetének legsikeresebb csapata a Liverpool 8 győzelemmel (1981, 1982, 1983, 1984, 1995, 2001, 2003, 2012) és négy elvesztett döntővel is rendelkeznek a vörösök (1978, 1987, 2005, 2016).

skysports-southampton-efl-cup-final-manchester-united_3886107

A döntő másik résztvevője a Southampton csapata, akik győzelme nagy meglepetést jelentene, de ne feledjük a kupa történetének legsikeresebb csapatát kiejtették az elődöntőben. Az 1885-ben alapított szentek mindössze egyszer szerepelhettek eddig a Ligakupa döntőjében még 1979-ben akkor elvesztették a döntőt a Nottingham Forrest ellen 3:2 arányban.

Út a döntőig

A döntő két résztvevője egyaránt a kupa harmadik fordulójában csatlakozott a sorozathoz. A vörös ördögök a harmadik fordulóban az angol harmadosztályban szereplő Northamtpon csapatát győzték le 3:1 arányban. A szentek első ellenfele a Ligakupában a szintén élvonalbeli Crystal Palace csapata volt, akiket 2:0 arányban győztek le. A nyolcaddöntőben a vörös ördögökre komoly feladat várt hiszen a városi rivális Manchester City csapatával kerültek szembe és Mata góljával legyőzték a City-t az Old Traffordon. A Soton-ra a nyolcaddöntőben szintén PL-es gárda várt ezúttal is a bajnokságban a kiesés ellen harcoló Sunderland ellen arattak egygólos győzelmet hazai közönség előtt Boufal góljával.

skysports-efl-cup-road-to-wembley-graphic-southampton-man-united-manchester_3891401

A negyeddöntőben már a Soton-ra is komoly feladat várt hiszen az esélyesebb Arsenal otthonába látogattak az Emiratesbe és óriási meglepetésra kiejtették idegenben az ágyúsokat. Már az első félidőben két góllal vezettek a szentek Clasie és Bertrand góljaival amivel az Arsenal nem is tudott mit kezdeni és végül a szentek 2:0-ra győztek. Mourinho csapatára a negyeddöntőben a Slaven Bilic által vezérelt West Ham együttese várt és Ibrahimovic és Martial duplájával hazai pályán ütötték ki a kalapácsosokat 4:1-re. Az elődöntőben a szentekre újabb komoly erőpróba várt a kupa történetének legeredményesebb csapatát a Liverpoolt kapták az elődöntőben akiket nagy meglepetésre kiejtettek 2:0-ás összesítéssel. A vörös ördögök a szintén PL-es Hull City ellen harcolták ki a döntőt, a hazai 2:0-ás győzelem után ugyan kikaptak a Hull otthonában Pogbaék, de 3:2-es összesítéssel bejutottak a fináléba ahol kilencedik alkalommal szerepelhetnek a sorozat története során.

A két hadvezér

A Manchester United menedzsere a portugál Jose Mourinho 2016. május 26-án lett a vörös ördögök menedzsere és a szezont rögtön egy kupával indította miután megnyerte a Community Shieldet a vörös ördögökkel a Leicester ellen. A United élén eddig 42 mérkőzésen 27 győzelmet, 9 döntetlent és 6 vereséget könyvelhetett el a portugál szakember. A rutinos szakember olyan csapatoknál dolgozott pályafutása során, mint a FC Porto, Chelsea, Inter Milano, Real Madrid. Az említett csapataival összesen 22 trófeát szerzett, a londoni kéket két alkalommal is irányította már karrierje során. Mourinho eddigi pályafutása során három alkalommal nyerte meg a Ligakupát még a Chelsea mestereként (2005, 2007, 2015). Amennyiben vasárnap sem talál legyőzőre csapatával akkor beállítja a négy Ligakupa győzelmet arató Brian Clough és Sir Alex Ferguson rekordját. Érdekesség, hogy a két legsikeresebb edző is egyetlen csapattal érte el ezt a négy Ligakupa győzelmet Clough a Nottingham Forrest csapatával, míg Ferguson a Manchester United csapatával, míg Mourinho két csapattal lehet rekorder.

skysports-jose-mourinho-fa-cup-chelsea_3892960

Az 55 éves francia szakember Claude Puel 2016. júniusában vette át az angol PL-ben szereplő Southampton irányítását. Eddigi 39 mérkőzése során a szentek élén összesen 16 győzelmet, 9 döntetlent és 14 vereséget könyvelhetett el. Edzői karrierje során a francia szakember csak hazája bajnokságában volt edző a Soton előtt, irányította többek között az AS Monaco, Lille, Lyon és Nice csapatát. Azonban csupán a hercegségbeliekkel tudott két trófeát nyerni, bajnokságot illetve Francia Szuperkupát.

Kulcsemberek és várható kezdők

Mindkét oldalon akadnak kiemelkedő képességű játékosok, de a United oldalán találhatóak a nagyobb nevek. Kiváló szezont fut a PSG-től ingyen érkező svéd gólvágó Zlatan Ibrahimovic aki a bajnokságban már 15 gólnál tart emelett 4 gólpasszt is kiosztott. Az idei szezon során eddig 37 mérkőzésen 24 gólnál tart a svéd gólzsák. A United svéd sztárja mellett a rekordigazolás Paul Pogba is szépen lassan belelendült és egyre jobb teljesítménnyel rukkolt elő a bajnokságban és a kupákban is egyaránt. A közel 100 millió euróért klubot váltó Pogba eddigi szezonja során 37 alkalommal szerepelt a United csapatában és 7 gólig jutott. Mourinho-val a Chelsea-nél nem túl jó viszonyt ápoló Juan Mata a Unitednél viszonylag több lehetőséget kapott a portugál szakembertől és összesen 34 mérkőzésen jutott szóhoz és 9 gólt szerzett. A védelemben fontos szerepet kaphat a döntőn is a Smailling és Bailly kettőse, valamint a kapuban a Real Madrid által csábított De Gea.

skysports-efl-cup-graphic-pogba-redmond-final-power-rankings-combined-xi_3894762

A döntő másik résztvevőjének a Southampton csapatának legértékesebb játékosa a 25 millió euróra taksált a döntőről sérül miatt lemaradó holland Van Dijk. A szentek továbbá fiatal kerettel rendelkeznek és több remek képességű játékossal rendelkeznek, mint pédául a 23 éves Boufal, a 28 éves Tadic, a 22 éves Redmond, valamint a téli átigazolási szezonban a Napoli csapatától érkező Gabbiadini aki első két mérkőzésén három gólt szerzett a Soton színeiben. A szenteknél öt játékosára sem számíthat Puel sérülés miatt Van Dijk, McCarthy, Targett, Pied és Austin sem lehet ott a döntőben. Ami a két csapat keretének összértékét illeti a Soton 230 millió eurót, míg a United keretének összértéke megközelítőleg 471 millió euró.

A várható kezdőcsapatok a vasárnapi Ligakupa fináléjában:

Manchester United: De Gea – Valencia, Smalling, Bailly, Rojo – Pogba, Herrera – Mata, Ibrahimovic, Martial. Vezetőedző: Mourinho

Southampton: Forster – Bertrand, Yoshida, Stephens, Soares – Davis, Romeu, Ward-Prowse – Tadic, Gabbiadini, Redmond. Vezetőedző: Puel

Promó videó

Képek: skysports.com, BBC, theguardian.com

O.G.