Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Magyarok, de mégsem

Az utóbbi időben meglódult a külföldi focisták állampolgári esküje, hiszen az NB I-ben így tudnak a csapatok pénzt spórolni. Ugyebár a nem nemzetközi kupában szereplő csapatok három, a nemzetközi kupában szereplő csapatok (s azok ellenfelei olyankor) öt külföldit vethetnek be. Az elmúlt időszakban a szabályokat többször módosították, így külföldinek számítanak azon magyar állampolgárok is, akik nem születésüktől magyarok, nincsenek magyar felmenőik, legalább nem játszottak 21 éves koruk alatt három évet magyar csapatban.

20938_GDhjPoJzMZA magyar állampolgárságot igazoló dokumentummal. Az NB I-ben egyelőre még idegenlégiósok (vidi.hu)

Tehát egyszerűbben: a Honvédnál magyar állampolgár Ivan Lovrics és Djordje Kamber is, de mégsem számítanak magyarnak hiszen nincsenek magyar felmenőik. Hudák Dávid csak szlovák állampolgár, de magyar felmenői vannak, így magyarnak számít. A Mezőkövesd keretében több olyan külföldi van aki magyarnak számít felmenői alapján. Strestik, Pauljevic, Hudák, Fótyik (igaz ő már korábban letette a magyar állampolgárságot) mind olyan “külföldi”, akik magyar állampolgárok, vagy magyar felmenőkkel rendelkeznek.

Pénteken letette az állampolgári esküt Vinicius Paulo és Suljic Asmir. Vinicius már meghívót is kapott Storck kapitánytól, ha bemutatkozik a válogatottban, onnantól kezdve már magyarnak számít, amíg viszont nem, mivel nincsenek magyar felmenői nem. Suljic is hasonló cipőben jár, csak ő annyiból másikban, hogy mivel még nem játszik Magyarországon öt éve, nem mutatkozhat be a válogatottban. Suljic 2013 nyarán érkezett Újpestre, így 2018 nyarától számolhat vele a szövetségi kapitány.

Endrődi Dávid