Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: Újabb holland blama, Forsberg és az ellenfél kapusa volt a svédek hőse – TABELLÁVAL

A 2018-as oroszországi világbajnokság selejtezőmérkőzései ma este tovább folytatódtak, és ismét izgalmas összecsapásoknak lehettünk tanúi. A sorozat épp a feléhez érkezett, tehát akik most jó pozícióban vannak, egyre magabiztosabbnak érezhetik magukat. Az európai selejtezők A csoportjában Bulgária – Hollandia és Svédország – Fehérorszország meccseket rendeztek szombat este.

Világbajnoki selejtezők (Európa) – A csoport:

Bulgária – Hollandia 2-0 (2-0)
Helyszín: Szófia, Vasil Levski Nacionalen Stadion; Vezette: W. Collum (skót)
Gólszerző: Delev (5., 20.)

Bulgária: Mihaylov – S. Popov, Chorbadzhiyski, Bozhikov, Zanev (Nedyalkov 86.) – Slavchev – Tonev, I. Popov (Kraev 68.), Kostadinov, Manolev – Delev (Bodurov 88.). Vezetőedző: P. Hubchev

Hollandia: Zoet – Karsdorp, Martins Indi, De Ligt (Hoedt 46.), Blind – Strootman, Klaassen – Wijnaldum (Sneijder 46.), Promes (De Jong 69.), Robben – Dost. Vezetőedző: D. Blind

A holland nemzeti csapat gyakorlatilag győzelmi kényszerben lépett pályára Szófiában a bolgárok ellen, hiszen a selejtezők során egy vereséget már elszenvedett Danny Blind csapata, tehát amennyiben ki akarnak jutni a 2018-as világbajnokságra, több botlás nem igazán fér bele számukra. Nos, ehhez képest…
Öt perc sem telt el a meccsből, és máris vezetéshez jutott Bulgária. Slavchev elképesztően pontos felívelést küldött Delev felé, a hazaiak csatára átvette a labdát – kellett ehhez, hogy De Ligt alaposan elszámolja a játékszer ívét -, majd valahogy a kapuba passzírozta azt. 1-0!
Aki azt gondolta, hogy innentől Hollandia nekiesik ellenfelének, és darabokra cincálja, az bizony óriásit tévedett. A kék mezesek enerváltan, ötlet nélkül futballoztak, és ezt a 20. percben újabb góllal büntették Popovék. A hős ezúttal is Delev volt, aki 23 méterre a holland kaputól gondolt egyet, ráfordult, majd csodálatos lövést küldött Zoet kapujába. 2-0! Igazi hideg zuhany az Oranje szurkolóinak.
A hollandok kaput találó lövés nélkül tudták le az első félidőt, egyetlen veszélyes lehetőségüket Bas Dost puskázta el. A labdabirtoklási fölény náluk volt, több mint hetven százalékban tartották a játékszert, de teljességgel meddőnek bizonyult a fölény.

A második félidőre kettőt is cserélt Blind, beküldte Hoedtet és Sneijdert, és a vendégek játéka valamelyest nyomban javult is. Quincy Promes megpattanó lövése jelentett gondot először Mihaylov kapusnak, majd egy remek támadás végén Robben célozta meg a ketrecet, de ismét helyén volt a bolgárok hálóőre!
Ezen kívül továbbra is teljesen hasztalannak tűnt Hollandia labdabirtoklási fölénye, Bulgária elszántan, egységesen védekezett, és így szinte lehetőségük se adódott Danny Blind fiainak. A második negyvenöt perc anélkül csordogált el, hogy a tulipánosoktól akár egyetlen életveszélyes próbálkozást is feljegyezhettünk volna. Az Eb-ről is lemaradó holland válogatott végül két gólos vereséget szenvedett, a papírforma felborulása pedig kaotikus állapotokat szülhet a háromszoros vb-ezüstérmes háza táján…

C7y3ge7X0AISmirRobbenék fennakadtak a bolgár falon (fotó: Twitter)

Egyéb eredmény:

Svédország – Fehéroroszország 4-0 (1-0)
Gólszerzők: Forsberg (19. – büntető, 49.), Berg (57.), Thelin (78.)

Korábban játszották a svéd – fehérorosz meccset, és ha azt mondtuk, a bolgár – hollandon borult a papírforma, itt ezen állítás éles ellentettjéről beszélhetünk. Svédország ugyanis a kezdetektől fogva nem engedte, hogy látogatója akár egy percre is higgyen a pontszerzésben.
A 10. percben máris megszerezhette volna a vezetést Forsberg, ám akkor még nem járt sikerrel a Leipzig középpályása. Nem úgy alig tíz minutummal később. Akkor ugyanis Berget rántották le a tizenhatoson belül, amiért büntetőt kapott Svédország. Forsberg állt oda, és magabiztosan értékesítette a tizenegyest. 1-0. A félidő további részében Durmaz és Berg is megduplázhatta volna a sárga-kék előnyt, de ez akkor még nem sikerült.

A második játékrész elején onnan kapott segítséget Svédország, ahonnan talán nem is igazán várta: Forsberg nem túl erős lökete épp középre ment, ám a fehérorosz kapus, Gorbunov képtelen volt megfogni a labdát, ami épp a lábai között elgurulva kötött ki a kapuban. 2-0! Ha még nem vált volna eléggé negatív hőssé a vendégek portása, az 57. percben megtette: egy beadásra pocsékul mozdult ki, Berg el tudta fejelni, és a labda ugyan alig haladt át a gólvonalon, de ez is három gólos előnyt ért a “háromkoronásoknak” (3-0). Fehéroroszország helyzete teljességgel reménytelen volt, és a 78. minutumban Kiese Thelin tette fel a pontot az i-re, a leshatárról kilépve nagyon pontosan gurított el Gorbunov mellett. 4-0, ez is a vége, Svédország pedig nagy arányú győzelmével továbbra is a 2. helyen áll a Luxemburgban nyerő Franciaország mögött.

2050090-42997296-640-360Emil Forsberg szerez vezetést a svédeknek (fotó: Eurosport)

Az A csoport állása:

Névtelen(forrás: eredmenyek.com)