Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

EL: Drámai túlóra után elődöntős a Lyon – videóval

 A Bajnokok Ligája mellett a másik nemzetközi kupasorozatban az Európa-ligában is a negyeddöntők visszavágóit rendezték. Kemény túra várt a francia Lyon csapatára akik egygólos előnnyel utaztak Isztambulba a Besiktas otthonába. 

2460457_w1

Besiktas – Olimpique Lyon 2-1 (1-1), büntetők után: 6-7
Helyszín:
Vodafone Arena (Isztambul) Vezette: Mazic (szerb)
Gólszerzők:
Talisca (27., 58.) ill. Lacazette (34.)
Sárga: Adriano (29.), Tosic (78.), Gonul (119.) ill. Gonalons (32.)
Kiállítás: 

Továbbjutott: a Lyon büntetők után összesítésben 4:3-al

Besiktas: Fabri – Gonul, Mitrovic, Adriano (Beck 77.), Tosic – Ozyakup (Uysal 94.), Hutchinson – Babel, Talisca, Quaresma (Arslan 117.) –  Tosun. Vezetőedző: Gunes

Lyon: Lopes – Morel (Rybus 120+2.), Diakhaby, N’Koulou, Jallett – Tolisso, Gonalons, Tousart – Valbuena, Cornet (Fekir 77.), Lacazette (Ghezzal 91.). Vezetőedző: Genesio

A mérkőzésnek komoly előélete volt, ugyanis az első mérkőzésen óriás balhét rendeztek a szurkolók, ami miatt a két klubot az UEFA komolyan megbüntetett.. Mind a Lyon és a Besiktas sem szerepelhet jövőre a nemzetközi porondon. Bővebben ITT olvashatnak az esetről.

A találkozót, mint az várható volt a hátrányban lévő Besiktas lendületesen kezdte és már a 2. percben komoly védést kellett bemutatnia a Lyon portugál hálóőrének Anthony Lopesnek, aki Tosun lövését szedte ki a bal alsó sarokból. Három perccel később ismét a hazai együttes veszélyeztetett és ismételten Tosun távoli lövését Lopesnek kellett védenie. A vendégek első komoly lehetősége a 14. percben adódott, Tolisso lövése azonban elkerülte a kapu bal oldalát. A hazaiak a 27. percben sokadik helyzetüket gólra váltották, miután egy szöglet utáni kavarodás után a Lyon védői nem tudtak tisztázni, Özyakup passzát pedig Talisca gólra váltotta miután a bal alsóba lőtte a törökök első gólját. A hazaiak nem sokáig örülhettek a vezetésnek, a 34. percben Lacazette első helyzetét rögtön ki is használta és Gonalons passza után zseniálisan átemelte a kint tartózkodó Fabrit. Az első félidő hajrájában felpörögtek az események előbb Quaresma lövését fogta könnyedén Lopes, majd a találkozó 42. percében Lacazette második helyzetéből is kis híján gólt szerzett, azonban az égiek és a kapufa a hazaiak mellett voltak. Egy perccel később a franciák kapuja előtt is komoly lehetőség adódott, de Talisca remekül kivitelezett lökete éppenhogy elkerülte a kapu bal oldalát. A félidő végén Cornet szerezhette volna meg a Lyon együttesének a vezetést, de lövése elsuhant a bal kapufa mellett. A csapatok tehát 1-1-es döntetlennel vonulhattak pihenőre.

GettyImages-670813132

Fordulást követően a hazaiak komoly erőket mozgósítottak a vezetés megszerzése érdekében és komoly ziccereket dolgoztak ki a törökök. A félidő elején Talisca próbálkozása kerülte el a kaput. Majd a találkozó 56. percében Lopes óriási reflexmozdulattal hárította Tosun fejesét. Két perccel később azonban már a portugál portás sem tudta megmenteni a góltól együttesét miután Talisca elképesztő erős és pontosan kivitelezett fejese a kapuban landolt. A találkozó ezen percében pedig hosszabbításra állt a két csapat párharca. A hazaiak vezető gólja után a Lyon előtt adódtak lehetőségek, a 63. percben Lacazette egyenlíthetett volna, Fabri azonban a helyén volt és könnyedén hárított. A mérkőzés hajrájában mindkét kapu előtt adódtak lehetőségek, egyik csapat sem szerette volna a hosszabbításra bízni a továbbjutás kérdését. A 85. percben Quaresma lövése a bal kapufát súrolta, majd a rendes játékidő véghajrájában a vendégek percei következtek. A 88. percben előbb Diakhaby fejesét hárította a kapus majd a kipattanót Tousart közvetlen közelről sem tudta a hálóba gyötörni, pontosabban Fabri ezúttal is bravúrral védett. A 90. percben Lacazette pontot tehetett volna a továbbjutás sorsára, azonban a franciák támadója a felső lécet találta telibe, így pedig következhetett a kétszer 15 perces  hosszabbítás mivel az eredmény már nem változott.

A hosszabbításban egyik csapat sem állt be védekezni, és ennek eredményeképpen izgalmas kétszer 15 percet produkáltak a csapatok. A 102. percben Talisca előtt adódott komoly lehetőség a mesterhármasra és a vezetés megszerzésére, azonban a brazil játékos Quaresma passszát követően a kapu jobb oldala mellé lőtt. Öt perccel később ismét a törökök veszélyeztettek, ezúttal Tosun a kapu jobb felső sarkát célozta meg, de Anthony Lopes kiváló megmozdulása után ezúttal sem örülhettek gólnak a Besiktas játékosai. A hosszabbításban a Lyon előtt is adódott komoly gólszerzési lehetőség, de Tolisso sem tudta kiharcolni a továbbjutást jelentő találatot , ami azt jelentette következhetett a lutri azaz a büntetőpárbaj. A büntetőpárbajt a Besiktas kezdte meg Babel révén, a holland pedig higgadtan a kapu közepébe bombázott. A franciák oldaláról Fekir volt az első büntető végrehajtója és szintén higgadtan értékesítette a törökök első büntetőjét. A második sorozatban Tosun és Tolisso is a bal alsóba lőtte a büntetőket. A folytatsában sem remegtek meg a lábak és öt sorozat után mindenki értékesítette a maga büntetőjét. A hetedik sorozatban előbb Tosic büntetőjét megfogta Lopes, majd mikor Jallett eldönthette volna a párharcot fölé durantotta a játékszert. A nyolcadik sorozatban ismét büntetőt hibáztak a törökök Mitrovic révén, az újabb esélyt pedig már nem szalasztotta el a Lyon és Gonalons a legjobb négybe lőtte a franciákat.

https://www.youtube.com/watch?v=tMkgwaACEGQ

https://www.youtube.com/watch?v=LvJW4q4tgPQ

Képek: uefa.com

O.G.