Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bajnokok Ligája: Ők lehetnek a főszereplők szerdán

Az utolsó előtti akadályhoz ért a sorozat mind a négy, még versenyben lévő együttes számára. A Juventus és a Monaco történelme nem bővelkedik mérkőzésekben, ellenben a játékos-mozgás által sok közös van a két együttesben. Most a jelenlegi garnitúrákra koncentrálva próbáljuk bemérni, a két brigádból kik lehetnek a főszereplők szerdán a II. Lajos stadionban.

monaco-juventus

Több érdekesség is várható az összecsapással kapcsolatban, hiszen míg a Monaco a legtöbb gólt szerezte a sorozat mostani kiírásában (28, a selejtezőket is beleszámolva), míg a Juventus mindösszesen 2(!) gólt szedett be, azokat is a csoportkörben. Így az lenne a meglepetés, ha nem születne találat a 180 perc alatt. S, hogy kik tehetnek sokat csapatuk sikeréért. Nos, mindkét oldalon szétnézve többen is vannak ilyen futballisták. Elég csak a jelenlegi idényben szinte üstökösként berobbanó Kylian Mbappéra gondolni a Monacónál, vagy éppen a Barcelona ellen egy földöntúli védést bemutató Gianlugi Buffonra az „Öreg Hölgy” kapujában.

AS Monaco

Kylian Mbappe Monaco

Kylian Mbappé: A mindössze 18 esztendős – már a francia válogatottban is bemutatkozó csatár ebben az évadban robbant be a köztudatban az új útra lépő hercegségbelieknél. A fiatal támadó remeklésének is köszönhető többek között, hogy a piros-fehérek vezetik a Ligue 1-et, így tizenhét év után újra bajnoki címet szerezhetnek. A bajnokságban 14 gólja van nyolc assziszt mellett, a BL-ben 5 találatot szerzett, de milyen fontos ötöt. A Manchester Citynek 2, a Dortmundnak 3-at vágott a kieséses szakaszban. A mozgékony labdarúgónak azonban nem lesz könnyű dolga a Juve védői között, pláne nem Buffonnal szemben, habár a kapusok rémálma a magát a tizenhatoson belül is feltaláló üdvöske. És bár ősszel kevesebb lehetőséget kapott a legrangosabb sorozatban (25 perc összesen, addig tavaszra kihagyhatatlan lett a francia támadósorból (331 perc).

falcao

Radamel Falcao: A kolumbiai csatár az angol Chelsea-től igazolt nyáron a hercegségbeliekhez, ahol 26 találkozón jutott szóhoz, és szerzett 19 gólt, 4 gólpassz mellett. A Bajnokok Ligájában 6/5-ös mérleggel áll, igaz a kvalifikáció során két góllal vette ki részét a főtáblára kerülésben. Neki ráadásul ez a harmadik időszaka a Monaco együttesében, merthogy először 2013-ban igazolt a piros-fehérekhez, ahonnan előbb a Manchester United kölcsönözte ki, majd visszatérése után egyből a Chelsea-hez került, de egyik angol együttesnél sem váltotta meg a világot.

lemar-dirar

Nabil Dirar-Thomas Lemar: A marokkói-belga kettős állampolgárságú középpályás az egyik stabilizátor a pálya centrumában Thomas Lemarral karöltve. Sok támadás fut keresztül rajtuk, ami leginkább a gyors, és kreatív építkezésben jelenik meg. Remek meglátásokkal hozzák helyzetbe a Falcao-Mbappé kettőst, az ő kikapcsolásuk lehet az egyik kulcsa a torinói sikernek.

subasic

Danijel Subasic: Nem sok horvát kapus mondhatja el magáról, hogy meghatározó tagja egy európai elitcsapatnak, habár a Monaco az utóbbi években nem igazán ért el nemzetközi sikereket, mindazonáltal az sem ingatta meg pozícióját, hogy De Sanctis személyében rutinos kapus érkezett a posztjára. Subasic immár öt éve tartozik a hercegségbeliek kötelékébe, ami önmagában is arról tanúskodik, hogy nem vándormadár. Az idei évadban a francia első osztályban 33 bajnokin lépett pályára, 14 meccsen gólt sem kapott, míg a BL-ben egy meccset kivéve végig a pályán volt. Kilenc főtáblás meccsén ugyan 13 gólt kapott, de mindig hozzátett annyit a játékhoz, hogy együttese idáig jusson.

Juventus:

gianluigi-buffon-juventus-juve_3370394

Gianlugi Buffon: A világbajnok kapus gyűjteményéből csak két jelentősebb trófea hiányzik. Az egyik éppen a Bajnokok Ligája-serleg, amit eddig két ízben szerezhetett volna meg, de 2003-ban a Milan, 2015-ben a Barcelona akadályozta meg ebben. Most, hogy épp az egyik legerősebb együttest elbúcsúztatták a torinóiak, Európa legeredményesebb csapatával kell szembenéznie a veterán, de sokadvirágzását élő kapusnak és társainak. Ráadásul úgy ejtették ki a katalánokat, hogy pályafutása három legnagyobb védése közül az egyiket talán a párharc első meccsén mutatta be Iniesta lövésénél.

Paulo-Dybala-577474

Paulo Dybala: Hős lett a Barcelona elleni negyeddöntő első meccsén, hiszen többek között neki köszönhető, hogy a katalánok búcsúztak. Bár a visszavágón nem igazán került helyzetbe, de benne van a gól. A bajnokságban ugyan „csak” 9 találata van, de társai kiszolgálásában nem vall kudarcot, hét gólpassza van már az idei 27 Serie A-s bajnokiján. A Bajnokok Ligájában nyolc meccsen lépett pályára az argentin, ezeken négy gólja van, kettő a Barca elleni odavágóról. Az egyik nyerőembere lehet az „Öreg Hölgynek”.

Juventus FC v UC Sampdoria - Serie A

Giorgio Chiellini-Leonardo Bonucci: A védelem középső duója közül Chiellini hajlamosabb nagyobb hibákra az utóbbi hetekben, ám ennek ellenére az Eb-ezüstérmes kettős megbízhatóan teljesített, nem hiába zárta mindössze két kapott góllal az eddigi menetelést a Juve. Bonucci ráadásul az idei kiírásban 1/1 a mérlege, a Sevilla ellen gólt és gólpasszt is jegyzett, a bajnokságban háromszor volt eredményes. Chiellini szintén egygólos a most futó sorozatban, míg a bajnokságban két-két találata, és gólpassza van.

juan-cuadrado-juventus-chievo-2017

Juan Cuadrado: Talán a kolumbiai szélső lehet az egyik kulcsa a találkozónak, hiszen amellett, hogy sebességben felveszi a versenyt a legjobbakkal is, előkészítésben, és kulcspasszokban is erős. Az egy-egyeket is bátran vállalja, s távolról is veszélyesen lő. A Khedira-Pjanic-Cuadrado tengely garancia lehetne a félpályás labdaszerzésből indított gyors ellentámadásokhoz, már amennyiben Max Allegri kontrára, a Monaco játékának lassítására törekszik majd. Igen ám, de a német világbajnok éppen eltiltását tölti ezen az összecsapáson, így helyén alighanem a Lemina-Asamoah-Marchisio trióból játszik valaki szerda este.

Akik hiányoznak

AS Monaco: Djibril Sidibé (vakbélgyulladás), Tiemoué Bakayoko (orrsérülés), Gabriel Boschilia (térdsérülés), Guido Carrillo (ágyéksérülés)
Juventus: Sami Khedira (eltiltott), Marko Pjaca (térdsérülés), Daniel Rugani (lábsérülés), Paolo De Ceglie

Gavalovits Sándor