Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Hogyan indulhatna jövőre az Arsenal a BL-ben?

Szerdán este miközben a Real Madrid jegyet váltott Cardiffba, a Bajnokok Ligája irányába forduló szempárok árnyékában elhalasztott mérkőzést pótolt az Arsenal, mely jelen állás szerint úgy fest, hogy 18 egymást követő szezon után a 2017/18-as kiírásról lemarad. A remény még él az “ágyúsok” szurkolói számára, nézzük, hogy milyen végjátékot ígér az utolsó Premier League fordulók menetrendje, meccsnaptára. 

1234

A Chelsea hétvégén hivatalosan is bajnok lehet, előnyük ugyanis 7 pontos akkor, amikor 3 mérkőzés van hátra számukra és az üldöző Tottenham számára egyaránt. Mindkét londoni együttes hivatalosan is kvalifikálta már magát a jövő évi BL-főtáblára, hiszen sikeresen megléptek az élmezőny többi tagja elől. Így maradt a dobogó legalsó foka, mely automatikus főtáblát jelent, illetve a negyedik pozíció, mely a legrangosabb sorozat selejtezőköréből történő indulást teszi lehetővé. Erre a bizonyos két pozícióra ácsingózik négy sztárcsapat, Manchester két gigásza, a United és a City mellett az utóbbi években az Európa-ligában “vitézkedő” Liverpool, illetve Arsene Wenger csapata, az Arsenal.

4

A Jürgen Klopp által irányított anfieldi klub, a sorozat korábbi ötszörös bajnoka nem éppen aranykorát éli, ugyanis az utóbbi öt kiírásból csak egy ízben tudta magát kvalifikálni a Bajnokok Ligája főtáblájára. Idén viszont ez újra sikerülhet. A “vörösöknek” az Arsenal ellenében 4 pontos előnye van, ám egyel több meccset játszva ez némileg csalóka lehet. Viszont ez azt eredményezi, hogy sorsuk a saját kezükben van. Egy idegenbeli, illetve egy hazai meccs vár a gárdára, a sorsolás pedig kedvezőnek mondható, ugyanis a West Ham (V) már tét nélkül játszik, ahogyan a szezont újoncként megkezdő Middlesbrough (H) is, mely hivatalosan is kiesőnek tekinthető.

Jelmagyarázat: (H) – hazai környezetben vívott bajnoki; (V) – vendégként lejátszandó meccs

Névtelen-1

Pep Guardiola a Bajnokok Ligájába vezetheti csapatát első szezonjában, avagy a spanyol sztáredző számára is nagy feladatnak bizonyult a Premier League első nekifutásra. Az “égszínkékek” mellett szól, hogy két meccsüket is hazai környezetben vívják, a tétet tekintve pedig egyik ellenfelük sem – Leicester City (H), West Brom (H), Watford (V) – küzd már nemzetközi kupaindulásért, illetve a kiesés ellen. Ha a három ellenfelet vesszük figyelembe, akkor a most még címvédő Leicester City elleni találkozó tűnik a “legkritikusabbnak”.  A feladat adott, meg kell nyerni a szóban forgó hétvégi bajnokit, s ha ez így lesz, akkor megvédeni a harmadik pozíciót, mely főtáblát eredményezne. Ugyebár ahogyan fentebb is említettük, a Liverpool egy meccsel többet játszott, a City számára pedig lőtávolban van a rivális. Ki lehet tenni az indexet, és lehet előzni.

2

Bizonyára mindenki egyetért azzal, ha azt mondjuk, hogy az Old Trafford “lakója” van jelenleg a legrosszabb helyzetben, hiszen a Southampton ellen pótolt mérkőzésen a győzelemért járó pontokkal előzni tudott az Arsenal. Ráadásul Mourinho csapatának a legnehezebb a sorsolása a négy szóban forgó csapat közül. Háromból két meccs idegenben, ráadásul a Tottenham (V) és a Southampton (V) otthonában. Előbbi úgy fogadja a “vörös  ördögöket”, hogy még él a bajnoki címről szőtt álom. Ráadásként a zárómeccs is lehet, hogy extra téttel bír majd, ugyanis az eredmények döntik el, hogy a Crystal Palace (H) addigra biztos bennmaradó lesz-e, vagy sem!? Viszont ami a United mellett szól, és idézőjelben kényelmet jelenthet, az nem más, mint az Európa-liga, melynek megnyerése jelenleg egyszerűbbnek tűnik, mint  a bajnokságban kiharcolni a BL-indulást érő pozíciót. A sorozat megnyeréséért ugyanis automatikus BL-főtábla jár, mely jobb, mint a Premier League negyedijeként a selejtezőből indulni. A házi feladat tehát adott, csütörtökön meg kell tartani a Celta Vigo ellen idegenben megszerzett előnyt, majd a fináléban legyőzni az Ajaxot, mely hatalmas meglepetés lenne, ha a 4:1-es odavágó után nem jutna a döntőbe.

3

Arsene Wenger irányításával a Bajnokok Ligája legutóbbi 18 kiírását tekintve főtáblás volt az Arsenal, mely egy elképesztő adat. Ráadásul minden egyes szezonban a csoportkört is sikeresen vették az “ágyúsok”. Ez a számadat kiválóan jelzi azt, hogy milyen stabil Premier League szereplést tud felmutatni a londoni klub, melyet a bajnoki aranyak viszont elkerültek. Mesut Özil és társai számára hibátlan teljesítményre van szükség ahhoz, hogy meglehessen a hőn áhított BL-indulás, ám ez nem csak rajtuk múlik, a Manchester City, illetve a Liverpool botlása mindenképpen szükséges. A sorsuk tehát nem csak a saját, hanem az ellenfelek kezében is lebeg. Hétvégén a már biztos bennmaradó Stoke City (V) lesz az ellenfél, majd két hazai környezetben vívott mérkőzéssel zárul a szezon. A már biztos kieső Sunderlan (H), majd pedig az El-selejtezőt elérő, sem előre, sem pedig hátrafelé mozdulni nem tudó Everton (H) ellen. Az utolsó fordulónak külön pikantériája lehet, ugyanis ha botlik a Liverpool, akkor a városi rivális Everton kezében lehet Jürgen Kloppék sorsa. Érdekes, és egyben groteszk helyzet. Ne feltételezzünk sportszerűtlenséget, de láttunk már a futballtörténelemben csapatot “lefeküdni” ilyen helyzetben. Mint ahogy a mondás is tartja, legjobb öröm a káröröm…! Említés szintjén erről a lehetőségről is tudomást kell venni.

A bajnokság jelenlegi állása

pl