Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

NB I Az év csapata: Kapusok

Véget ért a labdarúgó NB I 2016/17-es szezonja. A tavalyi év sikerén felbuzdulva idén is megválasztjuk a FociClub.hu Év csapatát. A nap során összegezzük posztonként, hogy ott épp ki szerepelt az elmúlt egy évben, míg este 8-kor az általunk az öt legjobbnak vélt játékos fotóját feltesszük Facebook oldalunkra, s az olvasók megválaszthatják a képeknél látható hangulatjelek segítségével, mégis kit gondolnak a legjobbnak.

nb1alomcsapatszavazoskapus

Mint minden csapatnál, itt is a kapusposzttal kezdünk. Megvallom őszintén nehéz dolgunk volt kiválasztani az ötöt, akire nyugodt szívvel tudjuk mondani idén nagyszerű szezont futott. De igyekeztünk. Először is nézzük meg kik voltak az idei szezonban azon kapusok, akik legalább egyszer a gólvonalra állhattak.

Név Klub Ősszel Tavasszal
Antal Botond Diósgyőr  6/ –  9/ –
Balajcza Szabolcs Újpest  10/ –  7/ –
Banai Dávid Újpest  9/ –  7/ –
Bukrán Erik Diósgyőr  -/ –  1/ –
Danilovic, Branislav (szerb) Debrecen  15/ –  14/ –
Dibusz Dénes Ferencváros  19/ –  9/ –
Dombó Dávid Mezőkövesd  5/ –  4/ –
Gróf Dávid Bp. Honvéd  11/ –  14/ –
Gyurján Márton Haladás  3/ –  1/ –
Hegedűs Lajos MTK  7/ – Puskás NBII
Holczer Ádám Ferencváros Soroksár NB II  5/ –
Horváth András Bp. Honvéd  8/ –  -/ –
Kemenes Szabolcs Paks  16/ – szünet
Király Gábor Haladás  6/ –  13/ –
Kovács Zoltán Újpest  -/ –  1/ –
Kovácsik Ádám Videoton  19/ –  14/ –
Molnár Péter (szlovák) Paks  1/ –  14/ –
Nagy Gergely Vasas  15/ –  14/ –
Nagy Sándor (ukrajnai) Gyirmót Bp. Honvéd kispad  9/ –
Petkovics, Danijel (montenegrói) MTK  12/ –  14/ –
Polekszics, Vukasin (montenegrói) Vasas  4/ –  -/ –
Rados, Ivan (horvát) Diósgyőr  13/ –  4/ –
Rózsa Dániel Haladás  12/ –  -/ –
Rusak Edvárd Gyirmót  1/ –  1/ –
Sebők Zsolt Gyirmót  18/ –  5/ –
Székely György Paks  2/ –  -/ –
Tujvel, Tomas (szlovák) Mezőkövesd  14/ –  10/ –
Verpecz István Debrecen  4/ –  1/ –

Kapusoknál tehát idén nem fordult elő olyan, hogy egy hálóőr két csapatban védett volna az első osztályban. Tavaly a FociClub.hu álomcsapatának kapusa: Király Gábor volt, ősszel viszont sérülések hátráltatták, ezért nem kapott elég játéklehetőséget tavasszal viszont újra bizonyította klasszisát, s azt, hogy 41 évesen is képes hétről hétre megújulni. Az öt kiválasztott kapusnál kritérium volt, hogy legalább HÚSZ meccsen lépjenek pályára. Tehát, ha valaki nem találja kedvencét, ezért is lehet, hogy hiányzik.

grof - honvedfc.huEgy éve érkezett Kispestre (honvedfc.hu)

Gróf Dávid nevét kis túlzással idén ismerték meg a szurkolók. Korábban angol és német alacsonyabb osztályú csapatokban védett, s mikor magyar csapatnál (2011 nyarán a Fradinál is megfordult próbajátékon, de végül nem kötöttek szerződést) próbálkozott, valahogy nem maradt meg egyik helyen sem. 2015 nyarán meglepetésre az NB II-es Csákvár kapusa lett, s később kiderült, hogy milyen jó döntést csinált. Egy évig folyamatosan védett a másodosztályban, s miután 2016 nyarán a Honvédtól távozott Kemenes Szabolcs, a klubvezetők döntése rá esett. Gróf a szezont a kispadon kezdte de a kilencedik fordulóra megsérült vetélytársa Horváth András. Gróf bemutatkozott az NB I-ben, s azóta is folyamatosan vele kezdődött a csapat összeállítás. Teljesítményének koronája, hogy a júniusi válogatott összetartásra is meghívta Bernd Storck. A Honvéd bajnoki címében főszerepet játszott, helye megkérdőjelezhetetlen a jelöltek listáján.

maxresdefaultNagy Gergely jó teljesítményt nyújtott (vasastv)

Nagy Gergely Grófhoz hasonlóan a kispadon kezdte az idényt. A magas kapus 1994-ben született, s három éve folyamatosan véd az NB I-ben. Korábban még Győrben mutatkozott be, majd onnan távozott s a Dunaújváros kapusa lett. A DPASE kiesése után is maradhatott az NB I-ben, s az előző idényben is már a Vasas kapusa volt. Tavasszal több bizonytalansága miatt kikerült a kapuból, s nyáron kiváló riválist kapott Vukasin Polekszics személyében. A montenegrói válogatott kapus viszont négy meccs után megsérült, s Nagy visszakerült a gólvonalra. Kiváló teljesítményt nyújtott, a válogatott bővebb keretébe is visszakerült. Azután sem került a kispadra, hogy áprilisban már Polekszics is rendelkezésre állt. Óriási szerepet játszott abban, hogy a Vasas megszerezte a harmadik helyet.

kovacsikKovácsik tavaly hosszabbított szerződést Fehérváron (vidi.hu)

Kovácsik Ádám az egyetlen kapus, aki a bajnokságban az összes meccsen védett. Az utolsó fordulóban a bajnoki döntőn a Honvéd ellen is több bravúrja volt, mellyel meccsben tartotta csapatát. A korábban Olaszországban nevelkedő kapus, magabiztos volt az egész idényben, szintén a válogatott bővebb keretének volt a tagja, igaz mikor keretszűkítésre került a sor, rendre ő mehetett vissza csapatához.

kiralyKirály nemrég két évvel meghosszabbította kontraktusát (haladas.hu)

Király Gábor 1976.04.01-én született. Ezt miért is fontos leírni, mert a kiváló kapus még mindig a gólvonalon áll. S nem csak áll, vetődik, véd, hárít. A Haladás tavasszal ugyan gyengébb teljesítményt nyújtott (az utolsó 11 meccs alapján 10.helyen végeztek volna) de Király még így is többször kiváló védéseivel meccsben tartotta csapatát. Jelölése a tavaly Eb-n nyújtott teljesítményének is szól, igazából a többi kapus hibája is, hiszen sajnos tényleg nem nyújtottak extra teljesítményt, míg többen nem léptek elég meccsen pályára. (Királynak is egy hiányzott a húszhoz, de hozzáadtunk egy Eb meccset :))

Danijel-Petkovics-1024x996Petkovics 2016.08.31-én érkezett, jól védett, nem miatta búcsúzott az MTK (mtkbudapest.hu)

Danijel Petkovics kiesett az MTK-val, de a harmadik legkevesebb gólt kapta csapatával. A montenegrói kapus kiválóan védett a bajnokságban, nem az ő hibája, hogy a kék-fehérek a másodosztályban fognak jövőre szerepelni, hanem a csatárok és középpályások gyatra teljesítményéé. A kapus jövőre biztos, hogy nem az NB II-ben fog védeni, hiszen a légiós korlátozás végett ott ő nem bevethető, elképzelhető, hogy egy másik magyar csapat erre az idényre kölcsönveszi. Egy biztos, nem az ő hibája volt az MTK kiesése.

A többi kapusnak felejthető szezonja volt. Dibusz többször bizonytalankodott, a diósgyőriek (Antal és Rados) és a debreceni Danilovics sok gólt kaptak. Újpesten Balajcza és Banai sem nyújtotta élete teljesítményét, de amúgy is az egyik csak 16 a másik 17 meccsen védett. Az ősz legjobb kapusa Kemenes Szabolcs tavasszal csapat nélkül volt. A gyirmótiak rengeteg gólt kaptak, akárcsak Tujvel Mezőkövesden. Úgy gondolom, hogy tényleg az öt idén legjobb kapust sikerült kiválasztani.

Endrődi Dávid