Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Egy legenda született – ezen a napon történt

Sorozatunkban azt mutatjuk be, hogy a múltban milyen meghatározó futballesemény történt az adott napon.

Platini-Euro-84

1984-ben a 7. labdarúgó Európa-bajnokságot Franciaországban rendezték meg. A döntő Franciaország és Spanyolország vívta meg. Platini és Bellone góljaival a házigazda francia válogatott hazai közönség előtt tudott győzedelmeskedni. Platini ezen az eb-n az összes mérkőzésen betalált, és két alkalommal, Belgium, Jugoszlávia ellen mesterhármast szerzett.

raúl001-www.realmadridnewscom

Ezen a napon látta meg a napvilágot a Real Madrid legendája, Raúl González Blanco. A család Madrid déli részén lakott, így nem meglepő, hogy édesapja a városi riválisnak, az Atletico Madridnak szurkolt. Raúl majdnem állatorvos lett, végül mégsem az állatok gyógyítása miatt ismerhettük meg. 14 évesen édesapja nagy örömére az Atletico Madrid serdülő együttesébe igazolt. Az utánpótlás nevelés azonban nem működött gördülékenyen, így Raúl a városi rivális Real Madridhoz került. A Király Gárda utánpótlás edzéseire reggelente hosszabb utat kellett megtennie busszal, de nem bánta meg, mivel már az első idényben 71 gólt lőtt 33 mérkőzésen. 16 évesen már két mérkőzésen is számítottak rá a 19 éves korosztályban. Az ifjúsági csapatokban nem kímélte az ellenfelek kapuját, összesen 180 gólt szerzett.

A felnőtt csapatban a Real Zaragoza ellen debütált. Mindössze még csak 17 éves és 124 napos volt. Ez azonban nem sikerült a legjobban, mivel a klub kikapott 3:2-re, és Raúl gólt sem szerzett. Ezt követően nevelőegyesülete ellen vetették be, ahol egy góllal és gólpasszal vette ki a részét a sikerből. 1995. január 7 nagy nap volt számára, mivel az El Clasico-n már kezdőként számítottak rá, és 64 percet a pályán is tölthetett. Első ízben a Celta Vigo ellen tudott egy mérkőzésen kétszer is betalálni. Ebben a szezonban összesen 28 találkozón léphetett pályára. Már ebben az első szezonjában bajnoki címet ünnepelhetett a csapattal.

Az 1996-97-es spanyol bajnoki idényben 21 góllal járult hozzá a klub újabb bajnoki címéhez. 2000-2001-es idényben 24, míg a 2002-2003-as kiírásban 16 gólt rúgott, az idény végén pedig aranyérmesek lettek. 2006-2007-ben és 2007-2008-ban sem talált a klub legyőzőre.

A klub hazai sikerei mellett kijutott neki három Bajnokok Ligája diadal is. 1998-ban a Juventus, 2000-ben a Valencia, míg 2002-ben a Bayer Leverkusen esett áldozatul a Királyi Gárdának.

A támadó szekcióban előbb Morientes, majd Ronaldo lett hű társa. Gyilkos akciókat vezettek az ellenfelek kapusai ellen, akiknek a legtöbb esetben semmi esélyük nem volt hárítani a rohamokat. Raúl volt az első játékos, aki 50 alkalommal tudott betalálni a Bajnokok Ligájában. A 2005-ös Olympiacos elleni csoportmeccsen született meg a találat, amit a végül a Madrid 2:1-re nyert meg. Ő volt az első játékos, aki két fináléban is eredményes volt, a Valencia 2000-ben, illetve a Leverkusen 2002-ben sem tudta megúszni Raúl bombáját.

1994 és 2010 között 16 évet töltött el a Királyi Gárdánál. Ő volt a klub második legeredményesebb játékosa a maga 323 találatával. 741 alkalommal húzhatta magára a Királyi Gárda mezét.

2010 július 28-án vett búcsút a Királyi Gárdától, ahol nagyon szép éveket élhetett meg, és a német élvonalban, a Schalke színeiben folytatta a pályafutását. Augusztus elsején, az első mérkőzésén rögtön betalált. A gelsenkircheniek rangadót nyertek a Bayern München ellen. A találkozó végeredménye 3:1 lett. Ez még csak főpróba volt a szezonra, így a győzelem nem ért trófeát. Egy héttel később nyerhettek volna a Szuperkupában szintén a Bayern München ellen, ám ezt a találkozót 2:0-ra bukták el. A bajnokságban a Hamburg elleni nyitómérkőzésen debütált. 2010 szeptember 25-énjegyezte az első gólját a Borussia Mönchengladbach ellen. Bajnoki címet nem ünnepelhetett gelsenkirchenben, azonban a Német kupát sikerült elhódítania az első idényben, miután a fináléban a Duisburgot ütötték ki 5:0-ra. A következő idény főpróbájaként tartott szuperkupán már nem hibáztak, és büntetőpárbajban múlták fölül a Borussia Dortmundot. 2012 április 19-én jelentette be Raúl, hogy távozik Németországból. Karrierje zárásaként játszott Katarban, az Al Sadd kötelékében, illetve a New York Cosmosban is.

Klubszinten Raúl mindent megnyert, azonban a válogatottban nem sikerült a csúcsra érnie. 1996 és 2006 között 102 alkalommal húzhatta magára a címeres mezt. A mérkőzéseken összesen 44 gólt termelt. 1998-ban a franciaországi vb-n a D jelzetű kvartettben az összes találkozón pályára lépett, azonba na csapat nem jutott tovább. A 2000-s Eb-n a nyolcaddöntő volt a végállomás. A világbajnok franciák ellen Raúl az utolsó pillanatban büntetőt hibázott, amivel döntetlenre menthették volna a találkozót. 2002-ben is a nyolcaddöntőig tartott számukra a torna. A 2004-es kontinens, illetve a 2006-os világesemény sem hozta meg Raúlék számára az áttörést. A válogatottal ugyan nem nyert trófeát, de így is remek karriert tudhatott maga mögött.

kép: kitbag

Nagy Gábor