Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Európa-liga: Hiányzókkal, mégis optimistán a Vasas – előzetes

Több fontos hiányzóval, de rendben megérkezett Petah Tikvába a Vasas, amely a Beitar ellen kezdi a nemzetközi szereplését.

pic2_2606

fotó: vasasfc.hu

Nem volt éppen zökkenőmentes a Vasas izraeli érkezése, hiszen mindössze tizenhét játékossal tudott elutazni az angyalföldi alakulat. Berecz Zsombor, Gaál Bálint, Vit Benes, Vaskó Tamás és James Manjrekar sem tartott a piros-kékekkel. Előbbiek kisebb-nagyobb sérülés miatt, utóbbi a kanadai válogatott edzőtáborába utazott. A hajnali kellemes időben történt induláshoz képest Izraelben 32 fok, és közel 80 %-os páratartalom fogadta a küldöttséget. Így aztán ízelítőt kaptak a játékosok, mi várható csütörtök este az összecsapáson. Az érkezés azért sem volt könnyed, merthogy Remili Mohamedet nehezen engedték be az országba. „Sajnos nem, miután – nyilván a nevem miatt – nem engedtek be egyből, így két és fél óráig kellett várjak – vázolta a belépéskor történt fennakadást a XIII. kerületiek csapatkapitánya. – Hiába győzködtem őket, hogy bár Algériában születtem, már hétéves korom óta Magyarországon élek, ez nem különösebben érdekelte a hatóság embereit. Oké, ez a feladatuk, a biztonság mindenekelőtt, bár azt azért láthatták volna, hogy futballozni jöttem… Szóval, pár percet kérdezősködtek, alapvető kérdéseket tettek fel, például hogyan hívják a nagyapámat. Ez van, a lényeg, hogy túl vagyok rajta, s jó eredményt érjünk el a Beitar Jeruzsálem ellen.” Ami a mérkőzést illeti, Remili szerint kemény csata előtt áll az együttes, ám a nyomás az izraeli csapaton van. „A Beitar elleni edzőmeccsből nem szabad kiindulni. Az, hogy nyertünk persze jó dolog. Ismerjük a Beitart, én is utána néztem, az edzőnk is mondott több dolgot róluk. Erős csapatnak tartjuk a Beitart és ők az esélyesei a párharcnak. Remélem, hogy ez nekünk előnyt jelent, mert rajtuk lesz a nyomás, mivel ők lesznek „hazai” pályán. Nem fogunk feltartott kézzel a pályára menni, gólt, gólokat kell rúgni ahhoz, hogy a visszavágón legyen reális esélyünk a továbbjutásra.”

„Érdekes sztori a miénk, hiszen néhány napja még játszottunk egy felkészülési meccset egymás ellen, de senki sem gondolta, hogy másnap összehoz minket a sors az Európa-liga-selejtezőjében... – mondta a találkozó előtti sajtótájékoztatón Michael Oenning. – Ilyen az élet! Így pedig mindkét csapat szerencsés helyzetben van, hiszen információt szerezhetett a leendő ellenfélről, ez nagyon ritkán fordul elő. Amúgy jó meccset játszottunk egymás ellen Telkiben, de messzemenő következtetéseket nem szabad levonni. A hangulat ugyanolyan lesz, hiszen Telkiben is zárt kapuk mögött futballoztunk, és Petah Tikvában is üres lelátók előtt lépünk pályára. Sok néző előtt jobb teljesítményre lehetsz képes, sokkal jobban örülnék, ha telt ház, tömött lelátók előtt lépnénk pályára!” A tréner ugyanakkor a hiányzók ellenére nem tervez változtatást a felállásban. „Minden bizonnyal maradunk a három négy hármas hadrendnél, kiderül, mire lehetünk képesek. Bizakodom”

Ami a Beitart illeti, valamivel nagyobb rutinja van a nemzetközi porondon, mint a magyar együttesnek, lévén az angyalföldiek legutóbb 2000-ben szerepeltek az UEFA-kupában. Izraeli ellenfelük ellenben többször is megfordult már a BL-ben, és a második számú kupasorozatban. A Vasas ugyanakkor bízhat abban, hogy másfél hete már legyőzte ellenfelét, míg a Beitar abban a tudatban léphet pályára, hogy fel tudott készülni a budapestiekből. Érdekes összecsapásra van tehát kilátás Petah Tikvában.

A Beitar a legutóbbi két kiírásból előbb a Charleroi ellen esett ki (2-9), majd tavaly a francia St. Étienne szemben búcsúzott (1-2). A Vasas pedig 2015-16-ban épphogy bennmaradt a magyar élvonalból, míg a legutóbbi szezonban bronzéremig menetelt.

Magyar vonatkozásról korábban már írtunk, mert bár hazánkbeli klubbal még nem futott össze a jeruzsálemi klub, több magyar labdarúgó is erősítette a kilencvenes években a sárga-feketéket, míg a frissen leigazolt Josszi Benajun a Debrecen ellen már játszott a Bajnokok Ligájában még 2009-ben a Liverpool tagjaként.

A találkozót a szerb Nenad Djokic vezeti majd.

Európa-liga, 1. selejtezőkör
18.45 Beitar Jerusalem (izraeli) – Vasas – stream: m4sport.hu
Petah Tikva, HaMosava-stadion, vezeti: Djokic (szerb)

A várható kezdőcsapatok:
Beitar: Kleyman – Keltjens, Heister, Mori, Dilmoni – Sabo, Claudemir, Benajun, Barihon – Schechter, Vered

Vasas: Nagy G. – Ristevski, Debreceni, Hangya – Kleisz, Szivacski, Vida M., Remili – Pavlov

Gavalovits Sándor